Ο Ελληνικός Σύνδεσμος για τη Βιο-Οικονομία (ΕΣΥΒ), ο μόνος βιομηχανικός σύνδεσμος που προωθεί την Κυκλική Βιο-Οικονομία στην Ελλάδα, προσκαλεί εταιρείες να εγγραφούν ως μέλη του συνδέσμου.
«Αποστολή μας είναι να προωθήσουμε την Κυκλική Βιο-Οικονομία στην Ελλάδα, ενώνοντας τις επιχειρήσεις που αξιοποιούν ανανεώσιμους βιολογικούς πόρους και βιοτεχνολογικές εφαρμογές για να αντιμετωπίσουν κοινωνικές προκλήσεις, όπως τη διασφάλιση της τροφής, τη μείωση και αξιοποίηση των αποβλήτων, τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, τη διασφάλιση και διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα», ανέφερε η Μαρία Ανδριέλου, συνιδρύτρια και Γενική Διευθύντρια του ΕΣΥΒ.
Ο σκοπός και η δράση του ΕΣΥΒ παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2024 σε εκδήλωση στην Αθήνα, αφιερωμένη στην Κυκλική Βιο-Οικονομία, με την υποστήριξη της Κοινοπραξίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού βιομηχανικού τομέα για μια Ευρώπη που βασίζεται στην Κυκλική Βιο-Οικονομία (Circular Bio-based Europe Joint Undertaking) και των συνιδρυτών του συνδέσμου, τον καθηγητή της Βιο-Οικονομίας στο ΕΚΠΑ, κ. Κωνσταντίνο Βοργιά και την Έφη Τσούργιαννη, εκπρόσωπο της βιομηχανίας και υπεύθυνη στον ΕΣΥΒ για θέματα Πολιτικής και Κανονιστικών Υποθέσεων.
Ο ΕΣΥΒ επικεντρώνεται στην προώθηση της καινοτομίας και της βιωσιμότητας σε βιομηχανικούς τομείς όπως η αγροδιατροφή, η βιώσιμη γεωργία, η ιχθυοκαλλιέργεια, τα βιοχημικά υλικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα, καλύπτοντας κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας, από την πρωτογενή παραγωγή έως τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Ο ΕΣΥΒ υποστηρίζει και εκπροσωπεί ενεργά τα συμφέροντα των μελών του στην Ελλάδα και την Ευρώπη, συμμετέχοντας στις διαβουλεύσεις και στη διαμόρφωση νομοθετικών αλλαγών και του κανονιστικού πλαισίου, με στόχο την προώθηση μιας αποτελεσματικής και ανθεκτικής πολιτικής για τον κλάδο.
«Η Βιο-Οικονομία και η Βιώσιμη Γεωργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και συνιστούν τον μοναδικό δρόμο για τη βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας. Η ανάπτυξη της Βιο-Οικονομίας θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα, επιτρέποντας στην Ελλάδα να αξιοποιήσει την ισχυρή αγροτική της παράδοση και να πρωτοπορήσει, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον», δήλωσε η Έφη Τσούργιαννη.
«Προσκαλούμε λοιπόν εταιρείες από την Ελλάδα, την Κύπρο ή το εξωτερικό να στηρίξουν την προσπάθεια του ΕΣΥΒ να αξιοποιήσει η Ελλάδα τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει στη Βιο-Οικονομία και να ενσωματώσει τη Βιο-Οικονομία στην επιχειρηματική της στρατηγική ώστε να αποτελέσει ουσιαστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Βιο-Οικονομίας», αναφέρει ο καθηγητής κ. Βοργιάς.
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγγραφούν ως Μέλη τους ΕΣΥΒ μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τον σύνδεσμο στο email info@greekbioeconomycouncil.gr.
Η Βιο-Οικονομία στην Ελλάδα
Η Βιο-Οικονομία στηρίζεται στη χρήση ανανεώσιμων βιολογικών πόρων, όπως φυτών και μικροβίων, για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τρόφιμα, φάρμακα και βιοενέργεια. Στην Ελλάδα, η Βιο-Οικονομία παρουσιάζει κύκλο εργασιών περίπου 27 δισ. ευρώ, με τον αγροτικό τομέα να κατέχει κεντρικό ρόλο, καθώς το 80% των δραστηριοτήτων συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτόν. Η Ε.Ε. αναγνωρίζει τη Βιο-Οικονομία ως στρατηγική προτεραιότητα για τη δημιουργία βιώσιμων οικονομικών ευκαιριών και τη διασφάλιση της ανάπτυξης χωρίς την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων.