Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσπάθειες να ενταχθεί ο αμπελώνας Σαντορίνης στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

ΑρχικήΝέαΠροσπάθειες να ενταχθεί ο αμπελώνας Σαντορίνης στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
spot_img

cibum team

Σε θεματοφύλακες της βιώσιμης ανάπτυξης αναδεικνύονται οι αμπελουργοί της Σαντορίνης, οι οποίοι αφενός συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς του ιστορικού αμπελώνα του νησιού αφετέρου λένε «όχι» στη περαιτέρω «τσιμεντοποίηση» των εκτάσεων του νησιού. Μάλιστα, όπως τόνισε ο δήμαρχος του νησιού, Αντώνης Σιγάλας, στο πλαίσιο του συνεδρίου για τον οινοτουρισμό που διοργάνωσε το υπουργείου Τουρισμού, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Θήρας Σταύρος Σιγάλας έχει αναλάβει να συντονίσει τη δημιουργία φακέλου υποψηφιότητας, προκειμένου ο αμπελώνας της Σαντορίνης να εγγραφεί στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και να ενταχθεί στο δίκτυο VITUR. Αυτό είναι ιδιαίτερο σημαντικό για τον Γιάννη Καρακάση, έναν απ’ τους τρεις Έλληνες Masters of Wine και έναν από τους 382 Masters of Wine στον κόσμο, αφού, όπως εξήγησε, οι περιοχές που πρωταγωνιστούν στο πεδίο του οινοτουρισμού διαθέτουν αμπελώνες αναγνωρισμένους από την UNESCO.

Η Σαντορίνη διαθέτει 14.000 στρέμματα αμπελώνες και στα 10.000 και πλέον στρέμματα παράγεται η περίφημη ποικιλία ασύρτικο. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η οινολόγος Ιωάννα Βαμβακούρη, στο παρελθόν οι καλλιεργητικές αμπελουργικές εκτάσεις στη Σαντορίνη ήταν τετραπλάσιες και τις χαρακτήριζε η εγκατάλειψη. Πλέον, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στροφή στην αμπελουργία, καθώς μπαίνουν στην καλλιέργεια και «νέοι παίκτες». Σημειώνεται, ότι το 50% της παραγωγής του νησιού εξάγεται στις αγορές του εξωτερικού, ενώ τα περιθώρια κέρδους για τα οινοποιεία δεν είναι μεγάλα, καθώς οι τιμές παραγωγού ανέρχονται σε 3,5 ευρώ το κιλό, όπως αναφέρθηκε.

Εστιάζοντας στο μέτωπο του οινοτουρισμού, ο δρ Ιωάννης Βογιατζής, πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου), σημείωσε ότι ο οινοτουρισμός δεν είναι παραγωγή αλλά ούτε και μπορεί να υπάρξει αυτή η μορφή τουρισμού χωρίς τον οινοπαραγωγό. Ο οινοτουρισμός απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό με γνώσεις στο πεδίο της φιλοξενίας, αφού η προβολή δεν περιορίζεται στο οινοποιείο, που γίνεται π.χ. μία ξενάγηση, αλλά όλα τα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα σε αυτό έχουν αντίκτυπο στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής όπου βρίσκεται μία οινοποιητική μονάδα.

Αναφορικά με τις προοπτικές του οινοτουρισμού στην Ελλάδα, ο κ. Καρακάσης, αφού επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό σε αυτήν την εναλλακτική μορφή τουρισμού, υπογράμμισε πως χρειάζονται πολλά βήματα. Κυρίως στο μέτωπο της κρατικής ενίσχυσης, με τη μορφή της υλοποίησης υποδομών σε οινοποιεία, αλλά και διοχέτευσης πόρων για Branding κ.λπ. Μεταφέροντας βέλτιστες πρακτικές άλλων τουριστικών προορισμών ανά τον που έχουν ποντάρει την ανάπτυξή τους στον οινοτουρισμό, ο κ. Καρακάσης στάθηκε στην περιοχή Mονταλτσίνο στην Ιταλία. Μία περιοχή με 6.000 κατοίκους, που κάθε χρόνο προσελκύει 1,1 εκατ. επισκέπτες προκειμένου να γευτούν τις ποικιλίες κρασιών που διαθέτει. Το Bordeaux στη Γαλλία προσελκύει κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια επισκέπτες και οι κρατικές επενδύσεις ανήλθαν σε 63 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος προβολής του κρασιού. Επίσης, στην Πορτογαλία και την περιοχή Ντούρο οι επισκέπτες ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Κοινός παρανομαστής όλων των περιοχών που έχουν επενδύσει στον οινοτουρισμό είναι η ποιότητα του κρασιού, η φήμη που χτίστηκε στη διάρκεια των περασμένων ετών, η προώθηση από επαγγελματικά σωματεία, η αρωγή του κράτους, αλλά και η σφραγίδα της UNESCO.
Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Εστίαση: Προτάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στην εστίαση. Μόνο εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους. 

ΕΦΕΤ- Νέα ανάκληση: συσκευασμένο φιλέτο κοτόπουλο, λόγω σαλμονέλας 

Καύσωνας: Πως να επιβιώσετε χωρίς κλιματισμό. Τα «ύπουλα» συμπτώματα της θερμοπληξίας

Ποια είναι η ΒΑΠ που κατήγγειλε την Coca Cola 3Ε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού 

Ανιχνευτές μετάλλων στη βιομηχανία τροφίμων part 2: Επικύρωση, Επαλήθευση και Έλεγχος 

Aπίστευτο: το Νο1 ποτό σε πωλήσεις στον κόσμο είναι… παγκοσμίως άγνωστο! 

Εστίαση: “Λουκέτο” για όρθιους πελάτες, ακόμη και από φωτογραφίες ή Video στα social media 

Vegan: ποιο είναι το ιδανικό υποκατάστατο του τυριού

Oξείδιο του αιθυλενίου: Συνεχίζονται οι ανακλήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη

Γιατί αλλάζει όνομα η γαλλική σαμπάνια στη Ρωσία 

Νέα υπηρεσία καταγγελιών για την ασφάλεια τροφίμων

Φάκελος Ισταμίνη: η τοξίνη που προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις 

Vegan: ποιο είναι το ιδανικό υποκατάστατο του τυριού 

Φάκελος Κουμαρίνη: γιατί ανακαλούνται τρόφιμα που περιέχουν κουμαρίνη 

ΕΦΕΤ: Αλλαγές στον τρόπο επιβολής προστίμων στις επιχειρήσεις τροφίμων

Έρευνα: επιμέλεια και επιμονή στην καθαριότητα, έφερε ο covid! 

Εστίαση: Πότε θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για τον έλεγχο των εμβολιασμένων

Β. Ρούσσος: Η Ειρήνη Παππά έπεσε στα πόδια του για ένα ζεϊμπέκικο! 

Δροσερή καλοκαιρινή μακαρονάδα με λεμόνι!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο