Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί αλλάζει όνομα η γαλλική σαμπάνια στη Ρωσία

ΑρχικήΝέαΓιατί αλλάζει όνομα η γαλλική σαμπάνια στη Ρωσία
spot_img

cibum team


Η γαλλική σαμπάνια θα λέγεται πλέον «αφρώδης οίνος» στη Ρωσική επικράτεια.  

Ο νόμος που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ονομάζει την «σαμπάνια» αφρώδη οίνο και βαφτίζει τους ρωσικούς αφρώδεις οίνους «σαμπάνια», έχει προκαλέσει τις επικρίσεις των Γάλλων παραγωγών σαμπάνιας, αλλά το Κρεμλίνο δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται.

«Ο νόμος ψηφίσθηκε και πρέπει να εφαρμόζεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την ψήφιση του νέου νόμου, σύμφωνα με τον οποίο η σαμπάνια της γαλλικής εταιρείας Moet Hennessy που θα πωλείται στην Ρωσία, θα πρέπει να φέρει την ονομασία «αφρώδης οίνος» και όχι «σαμπάνια».

Ο Πεσκόφ είπε ότι «η ιστορία αυτή με τις ονομασίες είναι παλιά και σε μεγάλο βαθμό έχει την αφετηρία της στην σοβιετική περίοδο» και δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το ζήτημα αυτό. Παράλληλα εξήρε την ανάπτυξη της ρωσικής παραγωγής οίνου, η οποία όπως είπε «πρέπει και θα υποστηριχθεί με κάθε τρόπο».

Νωρίτερα η ρωσική εφημερίδα RBK είχε γράψει ότι η εταιρεία οινοπνευματωδών ποτών Moet Hennessy έστειλε στους εταίρους της στην Ρωσία επιστολή μέσω της οποίας τους ενημέρωνε για την απόφασή της να σταματήσει για ένα ορισμένο διάστημα τις προμήθειές της εξαιτίας του νέου νόμου, σύμφωνα με τον οποίο η εταιρεία πρέπει να αλλάξει την κατηγορία και τη σήμανση του προϊόντος μετονομάζοντάς το από σαμπάνια σε αφρώδη οίνο.

Αργότερα το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο την εταιρεία, μετέδωσε ότι η Moet Hennessy συμφώνησε στο να ονομάζει τα προϊόντα της που στέλνει στην Ρωσία «αφρώδεις οίνους» και πως οι προμήθειες σύντομα θα επαναληφθούν με τα προϊόντα να φέρουν τις νέες ονομασίες όπως απαιτεί η ρωσική νομοθεσία.

Η Ένωση παραγωγών σαμπάνιας της Γαλλίας επέκρινε σήμερα τον νέο ρωσικό νόμο, που μετονομάζει τις σαμπάνιες σε «αφρώδεις οίνους», υποχρεώνοντας τις εταιρείες να αλλάξουν την σήμανσή τους στο πίσω μέρος της φιάλης.

«Η Επιτροπή της Σαμπάνιας», σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι καλεί τους Γάλλους διπλωμάτες και διπλωμάτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενεργήσουν ώστε να αλλάξει ο νόμος.

Οι συμπρόεδροι της «Επιτροπής Σαμπάνιας», Μαξίμ Τουμπάρ και Ζαν Μαρί Μπαριγιέρ κάλεσαν τα μέλη τους να σταματήσουν προς το παρόν τις αποστολές προϊόντων τους στην Ρωσία.

 Παράλληλα επισημαίνουν ότι το όνομα Σαμπάνια, το οποίο αναφέρεται σε συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας, και είναι κατοχυρωμένο σε 120 χώρες.

«Η Επιτροπή της Σαμπάνιας αποδοκιμάζει το γεγονός ότι αυτή η νομοθεσία δεν διασφαλίζει ότι οι Ρώσοι καταναλωτές έχουν σαφή και διαφανή ενημέρωση για την προέλευση και τα χαρακτηριστικά του οίνου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, στην οποία προστίθεται ότι ο νόμος υπονομεύει τις συνομιλίες δύο δεκαετιών μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε στις 2 Ιουλίου τον νέο νόμο για την παραγωγή οίνου, ο οποίος είχε ψηφισθεί νωρίτερα από την Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) και εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), ο οποίος ορίζει τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής και της πώλησης προϊόντων οινοποιίας στην Ρωσία.

Οι τροπολογίες στον νόμο αναφέρουν ότι «η χρήση της γεωγραφικής ένδειξης και ονομασίας του τόπου προέλευσης του προϊόντος σε σχέση με τα προϊόντα οινοποιίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ρωσικού εθνικού συστήματος» σύμφωνα με τον νόμο περί αμπελουργίας και παραγωγής οίνου. Παράλληλα στον νόμο του 1995 που αφορά την κρατική ρύθμιση στις πωλήσεις οινοπνευματωδών, έχουν γίνει αλλαγές, σύμφωνα με τις οποίες στην απαρίθμηση των οινοπνευματωδών ποτών, η διατύπωση «αφρώδης οίνος (σαμπάνια)» έχει αντικατασταθεί από τη διατύπωση «αφρώδης οίνος, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής σαμπάνιας».

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Oξείδιο του αιθυλενίου: Συνεχίζονται οι ανακλήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη 

Νομοθεσία βιολογικών τροφίμων: Κατά πόσο είναι αξιόπιστο το λογότυπο; 

Νέα υπηρεσία καταγγελιών για την ασφάλεια τροφίμων

Φάκελος Ισταμίνη: η τοξίνη που προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις 

Φάκελος Κουμαρίνη: γιατί ανακαλούνται τρόφιμα που περιέχουν κουμαρίνη 

ΕΦΕΤ: Αλλαγές στον τρόπο επιβολής προστίμων στις επιχειρήσεις τροφίμων

Αυτό είναι το super food που πετάμε όλοι και δεν έχουμε ιδέα, για τα τεράστια οφέλη του στον οργανισμό….

Εστίαση: Πότε θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για τον έλεγχο των εμβολιασμένων

5 μελλοντικά θέματα ασφάλειας των τροφίμων που πρέπει να γνωρίζετε

Β. Ρούσσος: Η Ειρήνη Παππά έπεσε στα πόδια του για ένα ζεϊμπέκικο! 

Δροσερή καλοκαιρινή μακαρονάδα με λεμόνι!

Αρχές Λειτουργίας Ανιχνευτών Μετάλλων στην Βιομηχανία Τροφίμων

Παγωτό: η επιτυχία της βιομηχανικής παραγωγής κρίνεται στην λεπτομέρεια 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Υποψίες απάτης τροφίμων» στη ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024

Μακράν οι περισσότερες ενημερώσεις αφορούσαν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα