Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εμβολιασμός εργαζομένων στην εστίαση: Πότε αναμένεται η απόφαση

ΑρχικήΝέαΕμβολιασμός εργαζομένων στην εστίαση: Πότε αναμένεται η απόφαση
spot_img

cibum team


  Να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών των εργαζομένων στην εστίαση και να μην πέσει όλο το βάρος στις επιχειρήσεις ζήτησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η λύση στην πανδημία είναι ο πλήρης εμβολιασμός όλου του πληθυσμού. Η κυβέρνηση χρησιμοποιηεί ως μοχλό τις επιχειρήσεις εστίασης για να υποχρεώσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ποιος θα πληρώσει το κόστος; Μπορεί να αποβεί καταστροφικό, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, εάν ένας ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος – ο οποίος θα δέχεται στην επιχείρησή του εμβολιασμένους – απολύσει εργαζόμενο που αρνηθεί να εμβολιαστεί, τότε ο υπάλληλος – με το ισχύον καθεστώς – μπορεί να πάει στα δικαστήρια και να κερδίσει μια τεράστια αποζημίωση.

«Είναι σύνθετο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να βρεθεί απάντηση στη διαβούλευση που θα γίνει με το υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι τις 15 του μηνός», τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σημειώνοντας ότι «πρέπει να πάρει θέση η κυβέρνηση και να μην πέφτει το “μπαλάκι” στην επιχείρηση. Η κυβέρνηση και οι υπουργοί ψάχνουν να βρουν τη λύση». Εκτίμησε, δε, πως θα λυθεί το πρόβλημα και στην εστίαση, όταν βρεθεί λύση και για τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων, για τις οποίες υπάρχουν ανάλογα διλήμματα. Έθεσε και το ζήτημα του κόστους των τεστ που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι, δυο φορές την εβδομάδα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων OPINION POLL, για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι «ζούμε την πιο δύσκολη συγκυρία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κατάσταση είναι πραγματικά εμπόλεμη και ο πόλεμος γίνεται με έναν αόρατο εχθρό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, παρά τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ειδικά για τις επιχειρήσεις της εστίασης, το 75% των καταστημάτων έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και το 24% μικρότερες. Το 31% δηλώνει ότι βοηθήθηκε ικανοποιητικά, ενώ το 66% δηλώνει ότι δεν βοηθήθηκε. Αναφορικά με το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο, το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι φοβάται για την πρώτη κατοικία. Παράλληλα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς η πλειονότητά τους απορρίπτει τις αλλαγές στο ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

«Αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις εργαζομένων -επιχειρηματιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βασίζονται στη συνεργασία. Δεν θέλουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν θέλουμε το 10ωρο.»

«Το 51% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών δηλώνει ότι με τις αλλαγές καταργείται το 8ωρο. Το 53% αντιμετωπίζει θετικά το όριο για τις υπερωρίες. ‘Αλλο πράγμα οι 120 ώρες υπερωρίας να γίνουν 150 και άλλο να υποχρεώνουμε τον εργαζόμενο να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα για να πάρει μετά ρεπό. Θέλουμε κοινωνική ειρήνη, όχι συγκρούσεις», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου συμπλήρωσε ότι «οι νέες ρυθμίσεις, δεν εξυπηρετούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα αθέμιτα απέναντι στους μικρούς».

Δείτε επίσης:

ΕΦΕΤ: Ανάκληση «ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ » λόγω… γλουτένης!

Φαγητό στον χώρο εργασίας. Ο ρόλος του εργοδότη 

ΕΦΕΤ: Το νέο Μοντέλο Ενεργειών Συμμόρφωσης στις επιχειρήσεις τροφίμων  

Καύσωνας: Πως να επιβιώσετε χωρίς κλιματισμό. Τα «ύπουλα» συμπτώματα της θερμοπληξίας

Εστίαση: Προτάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στην εστίαση. Μόνο εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους. 

ΕΦΕΤ- Νέα ανάκληση: συσκευασμένο φιλέτο κοτόπουλο, λόγω σαλμονέλας 

Ποια είναι η ΒΑΠ που κατήγγειλε την Coca Cola 3Ε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού 

Ανιχνευτές μετάλλων στη βιομηχανία τροφίμων part 2: Επικύρωση, Επαλήθευση και Έλεγχος 

Vegan: Όσοι ΔΕΝ τρώνε κρέας κινδυνεύουν λιγότερο από τον covid

Δύσοσμες μασχάλες: Ποια τρόφιμα προκαλούν δυσοσμία. Πώς να τις αντιμετωπίσετε. 

Aπίστευτο: το Νο1 ποτό σε πωλήσεις στον κόσμο είναι… παγκοσμίως άγνωστο! 

Εστίαση: “Λουκέτο” για όρθιους πελάτες, ακόμη και από φωτογραφίες ή Video στα social media 

Vegan: ποιο είναι το ιδανικό υποκατάστατο του τυριού

Oξείδιο του αιθυλενίου: Συνεχίζονται οι ανακλήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη

Γιατί αλλάζει όνομα η γαλλική σαμπάνια στη Ρωσία 

Νέα υπηρεσία καταγγελιών για την ασφάλεια τροφίμων

Φάκελος Ισταμίνη: η τοξίνη που προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις 

Vegan: ποιο είναι το ιδανικό υποκατάστατο του τυριού 

Φάκελος Κουμαρίνη: γιατί ανακαλούνται τρόφιμα που περιέχουν κουμαρίνη 

ΕΦΕΤ: Αλλαγές στον τρόπο επιβολής προστίμων στις επιχειρήσεις τροφίμων

Έρευνα: επιμέλεια και επιμονή στην καθαριότητα, έφερε ο covid! 

Εστίαση: Πότε θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για τον έλεγχο των εμβολιασμένων

Β. Ρούσσος: Η Ειρήνη Παππά έπεσε στα πόδια του για ένα ζεϊμπέκικο! 

Δροσερή καλοκαιρινή μακαρονάδα με λεμόνι!

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: Τρίμηνη αποβολή του IFS – Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα