Σημαντικός ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού και της “κρυφής πείνας” σε όλο τον κόσμο.
Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ που δημοσιεύτηκε στο Nature Food, υποστηρίζει ότι τα μικρά ψάρια όπως ρέγγα, σαρδέλες και γαύρος μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ψάρια που υπάρχουν σε περίσσειες ποσότητες σε θάλασσες χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αυτά τα μικρά ψάρια που αλιεύονται τοπικά είναι γεμάτα με βασικά θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση της υγιεινής διατροφής, αλιεύονται ήδη σε επαρκή αριθμό και είναι και οικονομικά.
Τα ευρήματα είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι οι ελλείψεις σε βασικά μικροθρεπτικά συστατικά συνδέονται με καταστάσεις όπως η μητρική θνησιμότητα και η καθυστέρηση της ανάπτυξης και γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες σε όλο τον κόσμο.
Αυτή η νέα μελέτη, αποκαλύπτει ότι, μόνο το 20% των μικρών πελαγικών ψαριών που αλιεύονται τοπικά θα μπορούσε να προσφέρει σε όλα τα παιδιά κάτω των πέντε ετών που ζουν κοντά στη θάλασσα μια καθημερινή μερίδα θρεπτικών θαλασσινών.
Ο Δρ Τζέιμς Ρόμπινσον, από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και επικεφαλής της μελέτης, είπε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά που είναι κρίσιμα για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού είναι προσβάσιμα σε ευάλωτα άτομα που ζουν κοντά σε παράκτια οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο».
Η έρευνα αποτελεί μέρος του έργου « Illuminating Hidden Harvests », όπου μια διεθνής ομάδα ερευνητών και επιστημόνων αλιείας συνέλεξε δεδομένα για τους όγκους των αλιευμάτων και τα οικονομικά και θρεπτικά δεδομένα για περισσότερα από τα δύο τρίτα των παγκόσμιων αλιευμάτων, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 2.350 ειδών. Τα ευρήματα εντόπισαν τα πιο προσιτά και θρεπτικά ψάρια σε 39 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των πολιτικών της δημόσιας υγείας και της αλιείας σε μέρη όπου τα δεδομένα για τα θρεπτικά συστατικά των ψαριών είναι σπάνια.
Αυτά τα μικρά είδη, γνωστά ως πελαγικά ψάρια λόγω του τμήματος των θαλασσών και των λιμνών στο οποίο βρίσκονται, είναι εξαιρετικά θρεπτικά, αλιεύονται άφθονα και, κυρίως, είναι τα πιο προσιτά ψάρια, ειδικά σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Τα μικρά πελαγικά ψάρια είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σελήνιο και είναι έως και δύο φορές πιο προσιτά από άλλες ομάδες ψαριών. Οι ρέγγες, οι σαρδέλες και οι γαύροι βρέθηκαν να είναι τα φθηνότερα θρεπτικά ψάρια σε 28 από τις 39 χώρες που μελετήθηκαν. Είδη όπως ο μπακαλιάρος, βρέθηκαν να είναι τα λιγότερο προσιτά.
Η συν-συγγραφέας Δρ Kendra Byrd του Ινστιτούτου Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς είπε: «Τα ψάρια είναι μια βασική ζωική τροφή στον Παγκόσμιο Νότο, παρέχοντας μια τοπική και φθηνή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Οι κυβερνήσεις και άλλοι θεσμοί δεν διέθεταν επαρκή στοιχεία για το ποια είδη ψαριών θα είχαν τα μεγαλύτερα οφέλη για τη δημόσια υγεία, μέχρι τώρα.
«Η προτεραιότητα των μικρών πελαγικών ψαριών για κατανάλωση από τοπικά ευάλωτα άτομα, όπως παιδιά, μητέρες ή ηλικιωμένοι, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κοινών ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρος και ψευδάργυρος, αποφέροντας τεράστια οφέλη για τη δημόσια υγεία».
Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι υπάρχουν απειλές για την προσφορά αυτών των μικρών ψαριών μέσω της υπεραλίευσης καθώς και της ανταγωνιστικής ζήτησης από τη διεθνή παγκόσμια ζήτηση και βιομηχανίες όπως οι ζωοτροφές και τα ιχθυέλαια.