Οι επιπτώσεις της πρόσληψης αναψυκτικών και οι συσχετίσεις της με τη συχνότητα εμφάνισης επτά διαφορετικών καρδιαγγειακών παθήσεων σε 69.705 καταναλωτές.
Aυτό που λατρεύετε σας κάνει καλό αρκεί να είναι λίγο και… να μην είναι ανθρακούχο ποτό. Οι επιστήμονες που μελετούν την επίδραση της ζάχαρης στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση υπερβολικής πρόσθετης ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή ανευρύσματος, αλλά η κατανάλωση λίγων λιχουδιών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και κολπικής μαρμαρυγής.
- Δείτε επίσης: Επιδημία νοροϊού μετά το Σαββατιάτικο δείπνο σε εστιατόριο – Οι δικαιολογίες του ιδιοκτήτη
- Δείτε επίσης: Γενική απαγόρευση κατανάλωσης μουστάρδας στη Βρετανία σε συγκεκριμένη ομάδα καταναλωτών
«Το πιο εντυπωσιακό εύρημα από τη μελέτη μας είναι η αποκλίνουσα σχέση μεταξύ των διαφορετικών πηγών πρόσθετης ζάχαρης και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε η Suzanne Janzi, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Lund και αντίστοιχη συγγραφέας του άρθρου στο Frontiers in Public Health . «Αυτή η εκπληκτική αντίθεση υπογραμμίζει τη σημασία της εξέτασης όχι μόνο της ποσότητας ζάχαρης που καταναλώνεται, αλλά της πηγής και του πλαισίου της».
- Δείτε επίσης: Η Μαφία της Ιταλοποίησης Κινεζικής ντομάτας ξαναχτυπά – Θα γέμιζαν την Ευρώπη και με σπόρους λαχανικών από την Κίνα
Μια κουταλιά ζάχαρη
Αν και οι περισσότεροι φορείς δημόσιας υγείας συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης για την προστασία των δοντιών και τη βελτίωση της διατροφής σας, προηγουμένως υπήρχαν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της πρόσληψης ζάχαρης στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτές οι ασθένειες είναι η κύρια αιτία θανάτου και ασθενειών στην Ευρώπη, και η αλλαγή της διατροφής είναι ένας σχετικά εύκολος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο.
- Δείτε επίσης: Πρέπει να καταπίνουμε το φιστίκι που πικρίζει;
Για να κατανοήσουν πώς η κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εάν η κατανάλωση διαφορετικών ειδών ζάχαρης αλλάζει αυτούς τους κινδύνους, οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες κοόρτης, τη Swedish Mammography Cohort και την Cohort of Swedish Men. Αυτές οι μελέτες είχαν ερωτηματολόγια διατροφής που χορηγήθηκαν το 1997 και το 2009, επιτρέποντας στους επιστήμονες να παρακολουθούν τη διατροφή των συμμετεχόντων με την πάροδο του χρόνου.
Μόλις έγιναν οι αποκλεισμοί για να διασφαλιστεί ότι οι δύο κοόρτες μοιράζονταν τα ίδια κριτήρια ένταξης και για να αφαιρεθούν οι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, οι επιστήμονες έμειναν με ένα δείγμα 69.705 συμμετεχόντων. Εξέτασαν τρεις κατηγορίες κατανάλωσης ζάχαρης – γαρνιτούρες όπως μέλι, λιχουδιές ζαχαροπλαστικής ή ζαχαρούχα ποτά όπως ανθρακούχα ποτά – και επτά καρδιαγγειακές παθήσεις: δύο διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, αορτικά ανευρύσματα, κολπική μαρμαρυγή και αορτή. στένωση.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν έως ότου πέθαναν, διαγνώστηκαν με ένα από τα καρδιαγγειακά νοσήματα ή έφτασαν στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης το 2019. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 25.739 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακή νόσο.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να αναλύσουν πώς οι διαφορετικοί τύποι πρόσληψης ζάχαρης επηρεάζουν τον κίνδυνο διαφορετικών καρδιαγγειακών παθήσεων.
Υποθέσεις καρδιάς
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γλυκών ποτών ήταν χειρότερη για την υγεία σας από οποιαδήποτε άλλη μορφή ζάχαρης: η κατανάλωση περισσότερων ζαχαρούχων ποτών αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας, κολπικής μαρμαρυγής και ανευρύσματος κοιλιακής αορτής.
- Δείτε επίσης: Από τι φτιάχνεται ο Vegan τόνος
- Δείτε ακόμη: Γιατί δεν πρέπει να βράζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών
«Τα υγρά σάκχαρα, που βρίσκονται στα ζαχαρούχα ποτά, συνήθως παρέχουν λιγότερο κορεσμό από τις στερεές μορφές – σας κάνουν να αισθάνεστε λιγότερο γεμάτοι – που ενδεχομένως οδηγούν σε υπερκατανάλωση», είπε ο Janzi. «Το πλαίσιο έχει επίσης σημασία – οι λιχουδιές απολαμβάνονται συχνά σε κοινωνικά περιβάλλοντα ή ειδικές περιστάσεις, ενώ τα ζαχαρούχα ποτά μπορεί να καταναλώνονται πιο τακτικά».
Διαφορετικές καρδιαγγειακές παθήσεις επηρεάστηκαν διαφορετικά από την αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης, πιθανώς επειδή η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης επηρέασε διαφορετικά το ατομικό προφίλ κινδύνου των συμμετεχόντων. Το αυξημένο σάκχαρο γενικά αύξησε τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού και ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, καθώς και τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε συμμετέχοντες με φυσιολογικό ΔΜΣ.
Ωστόσο, οι υψηλότεροι κίνδυνοι αρνητικού αποτελέσματος για την υγεία προέκυψαν στη χαμηλότερη κατηγορία πρόσληψης λιχουδιών. Η κατανάλωση περιστασιακών λιχουδιών συνδέθηκε με καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι στις περιπτώσεις “καθόλου γλυκά”.
«Αυτό μπορεί να αντανακλά υποκείμενες διατροφικές συμπεριφορές – άτομα που καταναλώνουν πολύ λίγη ζάχαρη μπορεί να έχουν πολύ περιοριστικές δίαιτες ή μπορεί να περιορίζουν τη ζάχαρη λόγω προϋπαρχουσών συνθηκών υγείας», πρότεινε ο Janzi. «Αν και η μελέτη παρατήρησής μας δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιότητα, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η εξαιρετικά χαμηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να μην είναι απαραίτητη ή ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία».
Ωστόσο, οι επιστήμονες σημείωσαν ότι θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά για την κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στις διαφορικές επιπτώσεις των διαφορετικών τύπων κατανάλωσης ζάχαρης.
- Δείτε επίσης: Καουτσούκ σε σοκολάτα της Mondelēz International – Εντοπίστηκε πρόβλημα στη μηχανή παραγωγής
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.