Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέγραψε την πρωτοβουλία για την επισήμανση των τροφίμων.
Επίσημος συνομιλητής της ΕΕ θα γίνει η Πρωτοβουλία Πολιτών σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων «Stop Fake Food: Origin on Label». Για να εξεταστεί μια πρωτοβουλία από την Επιτροπή της ΕΕ, πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο υπογραφές και να λάβει ένα ορισμένο όριο υποστήριξης σε τουλάχιστον επτά χώρες της ΕΕ. Μετά την καταχώριση της πρωτοβουλίας νομοθετικής πρότασης, οι διοργανωτές έχουν προθεσμία έξι μηνών για να ανοίξουν τη συλλογή υπογραφών.
Με την αποδοχή της, η Επιτροπή συμφωνεί να εργαστεί για να προτείνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε διαφανείς πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα που αγοράζουν και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους σχετικά με την ποιότητα και τη βιωσιμότητα των τροφίμων. Οι Βρυξέλλες αποδέχθηκαν αυτό το αίτημα της κοινωνίας των πολιτών καθώς είναι συνεπές και σύμφωνο με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με την επισήμανση και την ένδειξη.
Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας «Stop Fake Food: Origin on Label» θέλουν να αναφέρεται με σαφήνεια η προέλευση όλων των προϊόντων που εισέρχονται στην ΕΕ και να πληρούν τα περιβαλλοντικά, υγειονομικά και εργασιακά πρότυπα που ισχύουν στην Ευρώπη.
Η ύπαρξη αυστηρότερων απαιτήσεων στις ετικέτες θα βοηθούσε στην πρόληψη της απάτης, στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην εγγύηση του δικαιώματος των καταναλωτών στην πληροφόρηση. Η αναφορά στη χώρα καταγωγής ή στον τόπο προέλευσης θα αποφύγει γενικές αναφορές όπως “εκτός ΕΕ”.
Ζητούν αύξηση των συνοριακών ελέγχων στα τρόφιμα στα ευρωπαϊκά και εθνικά σύνορα για να σταματήσουν οι απάτες που βλάπτουν τους αγρότες και τους καταναλωτές και να απαγορευθούν οι εισαγωγές τροφίμων επεξεργασμένων με ουσίες και μεθόδους που απαγορεύονται στην Ευρώπη.
«Οι ασαφείς και ίσως σκόπιμα διφορούμενες ενδείξεις προέλευσης παρέχουν ευκαιρίες για παραπλανητική γεωγραφική ταυτότητα, ψευδή ταυτότητα προϊόντος και παραποιήσεις προϊόντων και διευκολύνουν την παραχάραξη», σύμφωνα με την πρωτοβουλία.
Τι είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών
Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας ως μέσο με το οποίο οι πολίτες μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ατζέντας της ΕΕ. Άρχισε να εφαρμόζεται επίσημα τον Απρίλιο του 2012. Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, μετά την επίσημη καταχώρισή της, δίνει τη δυνατότητα σε ένα εκατομμύριο πολίτες από τουλάχιστον επτά κράτη μέλη να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για νομική πράξη σε τομείς της αρμοδιότητάς της. Οι προϋποθέσεις παραδεκτού είναι οι εξής: 1) η προτεινόμενη δράση δεν βρίσκεται καταφανώς εκτός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής δυνάμει των οποίων μπορεί να υποβάλει πρόταση για την έκδοση νομικής πράξης, 2) δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική, επιπόλαιη ή κακόβουλη και 3) δεν αντίκειται προφανώς στις αξίες της Ένωσης.
Από τότε που καθιερώθηκε η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, η Επιτροπή έχει καταχωρίσει 116 πρωτοβουλίες.