Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στη δημοσιότητα το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χυμών και Φρούτων -Στόχος πιο υγιεινά προϊόντα

ΑρχικήΝέαΣτη δημοσιότητα το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χυμών και Φρούτων -Στόχος πιο υγιεινά προϊόντα
spot_img

Δέσμευση για την υγεία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, περιλαμβάνει το “Όραμα” της AIJN.

H Ευρωπαϊκή Ένωση Χυμών Φρούτων AIJN, δημοσίευσε το «Όραμα για ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον». Αυτό το ολοκληρωμένο πλαίσιο καθορίζει μια στρατηγική κατεύθυνση για τη βιομηχανία χυμών φρούτων, δίνοντας έμφαση στη δέσμευση για την υγεία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. ο πρόεδρος της AIJN, Javier Lorenzo, υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο του τομέα των χυμών φρούτων τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας τροφίμων. Με επίκεντρο την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), το όραμα του AIJN αναγνωρίζει την ανάγκη επανεξέτασης των γεωργικών πρακτικών εν μέσω της επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής για να διασφαλιστεί η βιώσιμη και συνεχής παραγωγή. Υπογραμμίζει την αποστολή της AIJN να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα στη βιομηχανία χυμών φρούτων, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην ευημερία των καταναλωτών και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Βασικοί Πυλώνες του Οράματος της AIJN

Το έγγραφο περιγράφει δύο βασικούς πυλώνες που καθοδηγούν τη στρατηγική της AIJN:

  • Υγεία και Διατροφή : Με μόνο το 12% του πληθυσμού να πληροί τη συνιστώμενη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, περίπου 100% χυμοί φρούτων παρέχουν μια προσβάσιμη πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ και το κάλιο. Είναι σημαντικό ότι οι χυμοί φρούτων δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και συμβάλλουν μόνο στο 1-3% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας, που σημαίνει ότι δεν προκαλούν υπερβολική αύξηση βάρους ούτε επηρεάζουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Η έρευνα υπογραμμίζει περαιτέρω τα οφέλη τους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, πιθανώς λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες και κάλιο. Ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών, ο κλάδος εισάγει επίσης χυμούς φρούτων με μειωμένη ζάχαρη, προσφέροντας επιλογές για την υγεία με μειωμένη φυσική ζάχαρη χωρίς να θυσιάζονται τα οφέλη των 100% χυμών φρούτων.
  • Αειφορία και Περιβαλλοντική Δέσμευση : Η AIJN δεσμεύεται για τη βιωσιμότητα, διασφαλίζοντας ότι ο τομέας των χυμών φρούτων υιοθετεί περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Η βιομηχανία εστιάζει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων χρησιμοποιώντας πλεονάζοντα φρούτα και επαναχρησιμοποιώντας υποπροϊόντα όπως οι φλούδες. Η καινοτομία στις συσκευασίες αποτελεί βασική προτεραιότητα, με ώθηση προς ανακυκλώσιμα, ελαφρύτερα υλικά που ευθυγραμμίζονται με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία. Επιπλέον, ο κλάδος εργάζεται ενεργά για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, τη μείωση της χρήσης του νερού και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως μέρος των προσπαθειών του για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Μέσω πρωτοβουλιών όπως το Sustainable Juice Platform and Covenant, η AIJN οδηγεί προς 100% βιώσιμη προμήθεια έως το 2030, προωθώντας βιώσιμες πρακτικές σε ολόκληρο τον κλάδο.

Προώθηση του μέλλοντος του ευρωπαϊκού χυμού φρούτων: Βασικές συστάσεις πολιτικής

Για να συνεχιστεί η εγγύηση ενός ευημερούντος μέλλοντος τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το περιβάλλον και για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού του τομέα των χυμών, απαιτείται υποστήριξη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ για να συνεχίσουν να οδηγούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μέσω ενός ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου που αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του τομέα των χυμών φρούτων. Ειδικότερα, η AIJN καλεί τους φορείς χάραξης πολιτικής:

  • Εξασφάλιση συνεκτικής, επιστημονικής νομοθεσίας, ενιαίας ενιαίας αγοράς και ανοιχτών εμπορικών πολιτικών. Τα βασικά σημεία συνηγορίας περιλαμβάνουν:
  • Στην υγεία: αναγνωρίστε τη μοναδική θρεπτική αξία του 100% του χυμού φρούτων , διαφορετική από άλλα ποτά.
  • Στη συσκευασία: αντιμετώπιση των ειδικών προκλήσεων των χυμών φρούτων στον κανονισμό για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, ειδικά όσον αφορά την επαναχρησιμοποίηση για ευαίσθητα μικροβιολογικά προϊόντα .
  • Στην επισήμανση: Υποστηρίξτε τις επιστημονικές αναθεωρήσεις του κανονισμού για την ενημέρωση των καταναλωτών για τα τρόφιμα και την προσεκτική αξιολόγηση των επιπτώσεων της επισήμανσης προέλευσης .
  • Στο εμπόριο: Προώθηση μειωμένων εμπορικών δασμών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης του κλάδου μας.
  • Για την πράσινη μετάβαση, η AIJN ζητά ολοκληρωμένη νομοθεσία για την αειφορία , οικονομική στήριξη για την πράσινη μετάβαση (ιδιαίτερα για τις ΜΜΕ) και την ολοκλήρωση του Πλαισίου για το Σύστημα Αειφόρου Τροφίμων .
  • Τέλος, η AIJN δίνει έμφαση στους χυμούς φρούτων ως λύση στις διατροφικές προκλήσεις της Ευρώπης, προσφέροντας βασικά θρεπτικά συστατικά, προσιτές τιμές και πρακτικότητα για τους καταναλωτές.

Μέσω των προσπαθειών υπεράσπισής του, η AIJN επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νομοθετικό πλαίσιο που προάγει την ευημερία των καταναλωτών, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και προωθεί τη βιωσιμότητα σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τομέα χυμών φρούτων. 

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο