Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στο στόχαστρο της Oxfam οι κολοσσοί τροφίμων – Υπερπλουτίζουν σε βάρος της μεσαίας και κατώτερης τάξης

ΑρχικήΝέαΣτο στόχαστρο της Oxfam οι κολοσσοί τροφίμων - Υπερπλουτίζουν σε βάρος της μεσαίας και κατώτερης τάξης
spot_img

Ένας φόρος περιουσίας 5% στους πολυεκατομμυριούχους θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1,7 τρισ δολάρια ετησίως, και να βγάλει 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια.

Η Oxfam αποκαλύπτει πως εταιρείες υπερπλούτισαν το 2022 με πρόφαση τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η συνομοσπονδία φιλανθρωπικών οργανώσεων με έδρα την Οξφόρδη, Oxfam*, ζητά αύξηση της φορολογίας για τους κολοσσούς τροφίμων που έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα εν μέσω της κρίσης, εκμεταλλευόμενοι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εταιρίες που υπερπλούτισαν σε βάρος της μεσαίας και κατώτερης τάξης που έχει χτυπηθεί από τον πληθωρισμό.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης της Oxfam, καταδεικνύουν πως πλούσιες εταιρίες χρησιμοποιούν τον πόλεμο στην Ουκρανία και κατ’ επέκταση τις ελλείψεις πρώτων υλών, για να περάσουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις σε επιχειρήσεις τροφίμων. Σύμφωνα με στοιχεία, τα 2/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ από το 2020 που ανέρχονται σε 42 τρισεκατομμύρια δολάρια, διανέμονται μόλις στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ σχεδόν τα μισά στο υπόλοιπο 99%. Στις ΗΠΑ, οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων αυξάνονται κατά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα, παρόλο που τουλάχιστον 1,7 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι ζουν σε χώρες που ο πληθωρισμός και οι μισθοί είναι αντιστρόφως ανάλογοι. Η έκθεση «Επιβίωση των πλουσιότερων» δημοσιεύτηκε στο Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο Έλον Μασκ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, πλήρωσε «πραγματικό φορολογικό συντελεστή» περίπου 3% μεταξύ 2014 και 2018. Η Άμπερ Κριστίν, πωλητής αλεύρων στην Ουγκάντα, βγάζει 80 δολάρια το μήνα και πληρώνει φορολογικό συντελεστή 40%…

Οι κυβερνήσεις κάποιων κρατών έχουν προχωρήσει ήδη στην αύξηση της φορολογίας σε εταιρίες ορυκτών καυσίμων, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πέρυσι, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά. Στόχος της οργάνωσης είναι μην γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι σε βάρος της μεσαίας και της κατώτερης τάξης.
Η Πορτογαλία έχει δώσει ήδη το παράδειγμα, με την αύξηση του φόρου για όλο το 2023, τόσο σε ενεργειακές εταιρίες όσο και σε πολυεθνικές λιανικής πώλησης τροφίμων.
Όπως υπογραμμίζει η Oxfam, η πολυετής υπερφορολόγηση των φτωχών σε αντίθεση με την αποφορολόγηση των πλουσίων, έχει τροφοδοτήσει την ανισότητα στα κοινωνικά στρώματα.

Ένας φόρος περιουσίας της τάξεως του 5% στους πολυεκατομμυριούχους του κόσμου θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αρκετά για να βγάλει 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια. «Ενώ οι απλοί άνθρωποι κάνουν καθημερινές θυσίες σε βασικά είδη όπως το φαγητό, οι υπερπλούσιοι έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα πιο τρελά τους όνειρα. Μόλις δύο χρόνια μετά, αυτή η δεκαετία διαμορφώνεται ως η καλύτερη μέχρι τώρα για τους δισεκατομμυριούχους – μια ραγδαία έκρηξη της δεκαετίας του ’20 για τους πλουσιότερους του κόσμου», εξηγεί η Gabriela Bucher, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International.

«Η φορολόγηση των υπερπλούσιων και μεγάλων εταιρειών είναι η πόρτα εξόδου από τις σημερινές
αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις. Ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε τον βολικό μύθο ότι οι φορολογικές περικοπές για τους πλουσιότερους έχουν ως αποτέλεσμα ο πλούτος τους να «στραγγίξει» όλους τους άλλους. Σαράντα χρόνια μειώσεις φόρων για τους υπερπλούσιους έδειξαν ότι μια ανερχόμενη παλίρροια δεν ανυψώνει όλα τα πλοία – μόνο τα σούπερ γιοτ».
Υπέρ των πλουσιότερων ήταν και η πανδημία, όπου 26 τρισεκατομμύρια δολάρια (63%) του παγκόσμιου πλούτου κατακτήθηκαν από το πλουσιότερο 1%, ενώ 16 τρισεκατομμύρια δολάρια (37%) πήγαν στον υπόλοιπο κόσμο. Ένας δισεκατομμυριούχος κερδίζει περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια για κάθε 1 δολάριο νέου παγκόσμιου πλούτου που κερδίζει ένα άτομο στο κατώτερο 90% του πληθυσμού.

Το 2022, 95 εταιρίες τροφίμων έβγαλαν 306 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία μοιράστηκαν σε πλούσιους μετόχους. Ωστόσο τουλάχιστον 1,7 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι ζουν σε χώρες όπου ο πληθωρισμός είναι στα ύψη και περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους στη Γη πεινούν.

Σύμφωνα με στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας, αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο ταξικό χάσμα και την περισσότερη φτώχεια από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

*Η Oxfam International ιδρύθηκε το 1995 από μια ομάδα ανεξάρτητων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ενώθηκαν ως συνομοσπονδία για να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα και να επιτύχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση της παγκόσμιας φτώχειας και αδικίας. Το όνομα «Oxfam» προέρχεται από την Επιτροπή της Οξφόρδης για την Αρωγή του Λιμού, που ιδρύθηκε στη Βρετανία το 1942

**Τα στοιχεία για τους πιο πλούσιους στην κοινωνία προέρχονται από τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Το Video της τελετής απονομής των Βραβείων FEA 2024 και όλοι οι νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο