Αναζητούνται οι αγοραστές της σάλτσας πέστο άγριου σκόρδου από φεστιβάλ τροφίμων.
Οι αρχές της Γαλλίας και όχι μόνο, συνεχίζουν να αναζητούν τους αγοραστές της σάλτσας πέστο άγριου σκόρδου που προκάλεσε πέντε κρούσματα αλλαντίασης. Η σάλτσα «O Ptits Oignons» που καταναλώθηκε από πέντε ανθρώπους στο φεστιβάλ τροφίμων στο Indre-et-Loire είναι μολυσμένη με το επικίνδυνο βακτήριο Clostridium botulinum που προκαλεί αλλαντίαση.
Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς, που νοσηλεύονται επί του παρόντος σε μονάδα εντατικής θεραπείας και συνεχούς παρακολούθησης (USC) στην περιοχή Centre-Val-de-Loire, επιβεβαίωσαν και βιολογικά την παρουσία αλλαντίασης στον ορό τεσσάρων από αυτούς τους πέντε ασθενείς. Οι αναλύσεις για την πέμπτη υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η έρευνα στον παραγωγό που έγινε άμεσα από τις αρχές, έδειξε ότι οι συνθήκες βιοτεχνικής παραγωγής δεν εγγυώνται τη σωστή αποστείρωση των βάζων. Με σημερινή ανακοίνωση το Γαλλικό Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται για να εντοπιστούν και οι υπόλοιποι αγοραστές της σάλτσας. Ταυτόχρονα ειδοποιήσεις έχουν εκδώσει και άλλες χώρες καθώς σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση έχουν πωληθεί 600 βάζα σε Γάλλους αλλά και ξένους που επισκέφθηκαν στην εκδήλωση.
Ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις έχει εκδώσει μεταξύ άλλων και η Αυστρία, σύμφωνα με την οποία «Το προϊόν πωλήθηκε σε μικρές δόσεις σε αγορές/εκθέσεις από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2024 κοντά στην Tours (Department 37 ‘Indre et Loir’), στη Γαλλία.:
- Φεστιβάλ φυτών και άνοιξης στο Κάστρο La Bourdaisière στο Montlouis-sur-Loire, 30 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2024.
- Φεστιβάλ «Nature en fête» στο Château de Cangé στο Saint-Avertin, 13 και 14 Απριλίου 2024
- Feast of the Ails and the Basilica in Tours, 26 Ιουλίου 2024
- Φεστιβάλ ντομάτας και σπαραγγιού στο κάστρο Bourdaisière στο Montlouis-sur-Loire, 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2024
Υπάρχει πιθανότητα οι τουρίστες να αγόρασαν αυτό το πέστο και να το έφεραν μαζί τους στην Αυστρία. Τα αποθηκευμένα προϊόντα δεν πρέπει να καταναλώνονται σε καμία περίπτωση και πρέπει να απορρίπτονται αμέσως».
Τι είναι η αλλαντίαση;
Η αλλαντίαση είναι μια σοβαρή νευρολογική πάθηση που προκαλείται από μια πολύ ισχυρή τοξίνη που αναπτύσσεται ιδιαίτερα σε κακοδιατηρημένα τρόφιμα. Η τροφιμογενής αλλαντίαση είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου ( που εμφανίζεται επίσης ως εντερική και αλλαντίαση τραύματος) και είναι μια σχετικά σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια στην ΕΕ/ΕΟΧ με υψηλή θνησιμότητα. Η τροφιμογενής αλλαντίαση συχνά προκαλείται από ανεπαρκή επεξεργασία, κονσερβοποιημένων στο σπίτι τροφίμων ή από κονσέρβες ή τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. λαχανικά, κρέας ή ψάρι).
Στη Γαλλία, η πλειονότητα των περιπτώσεων αλλαντίασης συνδέεται με κονσερβοποιημένα τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί εκτεταμένη διαδικασία αποστείρωσης: αλλαντικά ή και κονσέρβες οικογενειακής ή βιοτεχνικής προέλευσης.
Η ασθένεια εμφανίζεται γενικά 12 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και προκαλεί συμπτώματα ποικίλης σοβαρότητας: πρώιμα πεπτικά σημάδια που μπορεί να είναι φευγαλέα (κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος και διάρροια), οφθαλμική βλάβη (αδυναμία προσαρμογής, θολή όραση), νευρολογικά συμπτώματα υπεύθυνα για κίνδυνο εισρόφησης, ξηροστομία που συνοδεύεται από ανεπάρκεια στην κατάποση ή ακόμα και ομιλία, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή παράλυση των μυών.
Η θεραπεία της αλλαντίασης είναι ουσιαστικά συμπτωματική και απαιτεί, σε σοβαρές μορφές, εντατική αναπνευστική φροντίδα με υποβοηθούμενο αερισμό. Η χορήγηση αντιβοτουλινικής τοξίνης τις ώρες ή τις πρώτες ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να συντομεύσει τον χρόνο νοσηλείας.
Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που έλαβαν θεραπεία χωρίς καθυστέρηση αναρρώνουν χωρίς μετέπειτα επιπτώσεις, αλλά η διάρκεια της θεραπείας και η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες.