Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ετικέτες κρασιού: Σύγχυση στην ενιαία αγορά της ΕΕ

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΕτικέτες κρασιού: Σύγχυση στην ενιαία αγορά της ΕΕ
spot_img

“Κοινή και εναρμονισμένη ερμηνεία σχετικά με την αναγνώριση του κώδικα QR”, ζητά ο γενικός γραμματέας της CEEV.

Από την περασμένη Παρασκευή 8 του μήνα, τέθηκαν σε ισχύ οι νέες οδηγίες για την επισήμανση κρασιού που ναι μεν είναι βοηθητικές για τους καταναλωτές, ωστόσο έμποροι κρασιού εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχίες. Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για όλα τα κρασιά και τα αμπελοοινικά προϊόντα που λαμβάνονται από τη συγκομιδή το 2024, ενώ όλα τα κρασιά που παραχθεί πριν από την 8η Δεκεμβρίου, θα εξακολουθούν να εξαιρούνται από τους νέους κανόνες.

Οι πωλητές θα πρέπει να αναφέρουν τη λίστα των συστατικών και τη διατροφική δήλωση είτε στη φυσική ετικέτα του κρασιού είτε μέσω ειδικών ηλεκτρονικών μέσων, όπως ένας κωδικός QR. Προηγουμένως, έντονες αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή βιομηχανία οινοποιίας προκάλεσε η οδηγία της τελευταίας στιγμής, κατά την οποία ο κωδικός QR πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα με τον όρο «συστατικά» και ότι η ένδειξη «i» που συνοδεύει τον κωδικό QR σήμερα, είναι ανεπαρκής.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εταιρειών Οίνου (Comité Vins – CEEV), η οποία δήλωσε ότι ήταν «εξαιρετικά υποστηρικτική» της νέας νομοθεσίας, πρόσθεσε ότι «λυπάται για την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες της τελευταίας στιγμής» που έχουν δημιουργηθεί από διαφορετικές ερμηνείες των νέων κανόνων.

Ο Mauricio González Gordon, πρόεδρος της CEEV, είπε μεταξύ άλλων: «Η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα έντονη για τους αφρώδεις οίνους, τους οποίους, λόγω της μεθόδου παραγωγής τους, η νέα νομοθεσία θα αφορά σχεδόν αμέσως». Η μεγάλη πλειοψηφία των χειριστών κρασιού αποφάσισαν να ταυτίσουν τους κωδικούς QR με το σύμβολο ISO 2760 – μια ασπρόμαυρη κυκλική πινακίδα με το γράμμα “i” – και άλλαξαν το έργο τέχνης τους και τύπωσαν “εκατοντάδες εκατομμύρια ετικέτες”.

Ο Ignacio Sánchez Recarte, γενικός γραμματέας του CEEV, πρόσθεσε: «Σε αυτό το αβέβαιο πλαίσιο, ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συνεργαστούν για να συμφωνήσουν σε μια κοινή και εναρμονισμένη ερμηνεία σχετικά με την αναγνώριση του κώδικα QR. «Ενώ αυτή η εργασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ζητάμε την αναστολή της ερμηνείας στις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αναγνωρίζεται ο κωδικός QR στην ετικέτα και ότι οι ετικέτες με κωδικό QR μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να αμφισβητηθούν από τις αρχές ελέγχου”, πρόσθεσε.

https://www.thedrinksbusiness.com/2023/12/wine-labelling-ceev-eu-single-market-at-risk/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο