Το Food Packaging Forum υπέβαλε στις 16 Σεπτεμβρίου σχόλια σε τρεις δημόσιες διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνδέονται με την εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας. Οι τρεις πρωτοβουλίες αφορούν τη θέσπιση κριτηρίων βιωσιμότητας για τις τεχνολογίες ανακύκλωσης πλαστικών, τους όρους εισαγωγής ανακυκλωμένων υλικών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εναρμόνιση των κανόνων για τον υπολογισμό και την επαλήθευση του ανακυκλωμένου περιεχομένου στις πλαστικές συσκευασίες. Στις παρεμβάσεις του, το Food Packaging Forum υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του Κανονισμού για τις Συσκευασίες και τα Απόβλητα Συσκευασίας δεν θα πρέπει να εξετάζει μόνο την κυκλικότητα και τους περιβαλλοντικούς στόχους, αλλά να ενσωματώνει με σαφή τρόπο και την χημική ασφάλεια. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην περίπτωση των ανακυκλωμένων υλικών που προορίζονται για εφαρμογές υψηλής ευαισθησίας, όπως οι συσκευασίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυτοφάρμακα: 485 χημικές ουσίες συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Οι τρεις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η πρώτη διαβούλευση αφορά τα κριτήρια βιωσιμότητας που θα χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των τεχνολογιών ανακύκλωσης πλαστικών. Το Food Packaging Forum επισημαίνει ότι τα ανακυκλωμένα πλαστικά μπορεί να περιέχουν ουσίες πολύ υψηλού κινδύνου, άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες ή ενώσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκή τοξικολογικά δεδομένα. Οι ουσίες αυτές μπορεί να προέρχονται από την αρχική σύνθεση του πλαστικού, από προηγούμενες χρήσεις ή από επιμολύνσεις που συμβαίνουν κατά τη συλλογή και την ανακύκλωση.
Για τον λόγο αυτό, το FPF ζητά η χημική ασφάλεια να αποτελέσει ρητό κριτήριο στις αξιολογήσεις των τεχνολογιών ανακύκλωσης. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα των χημικών ουσιών σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής συσκευασιών, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων και των βοηθητικών επεξεργασίας που προστίθενται σκόπιμα στα υλικά. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις ουσίες που δεν προστίθενται σκόπιμα, τις λεγόμενες NIAS, για τις οποίες, σύμφωνα με το FPF, απαιτείται καλύτερη καθοδήγηση ως προς τον εντοπισμό και τη διαχείρισή τους.
Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τα ανακυκλωμένα υλικά που εισάγονται στην ΕΕ από τρίτες χώρες και προορίζονται για χρήση σε συσκευασίες. Εδώ το Food Packaging Forum θέτει ζητήματα ιχνηλασιμότητας, διαφάνειας, χημικής ασφάλειας και επαλήθευσης σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Υποστηρίζει ότι τα εισαγόμενα ανακυκλωμένα πλαστικά και το χαρτί θα πρέπει να αξιολογούνται ως προς τη χημική τους ασφάλεια πριν χρησιμοποιηθούν σε συσκευασίες τροφίμων και ότι θα πρέπει να πληρούν πρότυπα αντίστοιχα με εκείνα που εφαρμόζονται εντός της ΕΕ.
Το FPF ζητά επίσης να υπάρχει διαθέσιμη πληροφόρηση για τις σκόπιμα προστιθέμενες ουσίες, όπως τα πρόσθετα και τα βοηθητικά επεξεργασίας, στους εμπλεκόμενους κατά μήκος της αλυσίδας, από τους εισαγωγείς και τις αρμόδιες αρχές έως τους υπόλοιπους φορείς. Στην ίδια παρέμβαση περιλαμβάνεται η ανάγκη για καλύτερες μεθόδους αξιολόγησης της συνολικής τοξικότητας του μείγματος ουσιών που μπορεί να μεταναστεύσει από υλικά σε επαφή με τρόφιμα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ρύζι ή πατάτες για το σάκχαρο; Τι δείχνει η σύγκριση των δύο τροφών
Το ανακυκλωμένο περιεχόμενο και οι ισχυρισμοί των συσκευασιών
Η τρίτη διαβούλευση αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζεται και θα επαληθεύεται το ανακυκλωμένο περιεχόμενο στις πλαστικές συσκευασίες. Το Food Packaging Forum υποστηρίζει ότι οι σχετικοί ισχυρισμοί θα πρέπει να είναι διαφανείς, επιστημονικά τεκμηριωμένοι και επαληθεύσιμοι σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.
Στο πλαίσιο αυτό, το FPF επικαλείται στοιχεία από τη βάση δεδομένων του για τις πρωτοβουλίες εταιρειών και λιανεμπόρων και αναφέρει ότι περισσότερες από 190 εθελοντικές δεσμεύσεις επιχειρήσεων σχετικά με την ανακυκλωσιμότητα ή το ανακυκλωμένο περιεχόμενο έχουν τα τελευταία χρόνια ακυρωθεί ή περιοριστεί. Με βάση αυτό το ιστορικό, ζητά μεθόδους που να επιτρέπουν τον σαφή έλεγχο των ισχυρισμών για το ανακυκλωμένο περιεχόμενο.
Ιδιαίτερη επιφύλαξη εκφράζεται για μεθόδους όπως η προσέγγιση «mass balance». Σύμφωνα με το FPF, μέσω αυτής της μεθόδου μπορεί να αποδίδεται λογιστικά ανακυκλωμένο περιεχόμενο σε μια συγκεκριμένη μονάδα συσκευασίας, χωρίς αυτό να αντιστοιχεί απαραίτητα στη φυσική σύνθεση της συγκεκριμένης συσκευασίας. Η οργάνωση θεωρεί ότι η απόσταση αυτή μεταξύ του ανακυκλωμένου υλικού που εισέρχεται στη διαδικασία και του τελικού προϊόντος μπορεί να δυσκολεύει τόσο την ενημέρωση των καταναλωτών όσο και την αξιολόγηση της χημικής ασφάλειας και της βιωσιμότητας από τις αρμόδιες αρχές.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Οι κωδικοί E στα τρόφιμα που «εκτοξεύουν» την πίεση μας και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας – Αποκαλυπτική έρευνα σε 112.000 άτομα (πίνακας)
- ΕΟΦ: Απαγορεύει την κυκλοφορία 4 δημοφιλών συμπληρωμάτων διατροφής λόγω μη εγκεκριμένης ουσίας – Πωλούνται σε γυμναστήρια και e-shops (φωτo)
- Χάκερς «χτύπησαν» την Skroutz Last Mile: Διαρροή στοιχείων αποστολής και οδηγίες προστασίας προς τους χρήστες
- Παιχνίδι από τα Temu μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα μάτια των παιδιών – Επείγουσα ανάκληση (φωτογραφία)
- Ανακαλείται χυμός μήλου λόγω επικίνδυνης τοξίνης – Πώς τα «χτυπημένα» φρούτα μολύνουν την παραγωγή χυμών
- Αν παρατηρήσετε αυτό όταν πίνετε αλκοόλ, είναι σημάδι ότι το σώμα σας γερνάει
- Στo εδώλιο μεγάλη σοκολατοβιομηχανία για τα σοκολατάκια που δεν έμοιαζαν με τη φωτογραφία της συσκευασίας