Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα στελέχη της σαλμονέλας βοηθούν το ένα το άλλο να επιβιώσει από τα αντιβιοτικά

ΑρχικήΕπιστήμηΤα στελέχη της σαλμονέλας βοηθούν το ένα το άλλο να επιβιώσει από τα αντιβιοτικά
spot_img

 Η “έξυπνη” στρατηγική των βακτηρίων της σαλμονέλας.

Η αντίσταση στα αντιβιοτικά αυξάνεται λόγω της ανταλλαγής γονιδίων μεταξύ στενά συγγενών βακτηριακών στελεχών. Σε κοντινά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων εντέρων, τα βακτήρια μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επιβίωσης έναντι των αντιβιοτικών.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Cell Host & Microbe, από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, διερεύνησε την απροσδόκητη βακτηριακή συνύπαρξη στο έντερο, εξετάζοντας τη συμπεριφορά των παθογόνων βακτηρίων της σαλμονέλας και των σχετικών αβλαβών στελεχών E. coli.

Επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι οι μικροβιακές αλληλεπιδράσεις εμποδίζουν τα σχετικά στελέχη βακτηρίων να κατοικούν στο ίδιο μέρος την ίδια στιγμή. Για παράδειγμα, στο υγιές ανθρώπινο έντερο, η μόνιμη μικροχλωρίδα εμποδίζει τον αποικισμό από εντερικά παθογόνα, υπερτερώντας στα μόρια τροφής. Αλλά τώρα, οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι στενά συνδεδεμένοι βακτηριακοί πληθυσμοί με παρόμοιες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να συνυπάρχουν στο έντερο και να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια μεταβολική στρατηγική όπου τα βακτήρια μπορούν να συνυπάρχουν με συγγενείς πληθυσμούς εάν ο ένας πληθυσμός χρησιμοποιεί ένα μόριο τροφής που ο άλλος δεν μπορεί να καταναλώσει, πράγμα που σημαίνει ότι παθογόνα βακτήρια όπως η σαλμονέλα μπορούν να συν-μολύνουν το έντερο μόνο εάν υπάρχουν τα σωστά μόρια τροφής. Ως αποτέλεσμα, η διατροφή μπορεί ακούσια να προωθήσει τη διάδοση γονιδίων ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά παρέχοντας πηγές θρεπτικών συστατικών που ευνοούν την ανάπτυξη συγκεκριμένων πληθυσμών. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια για να δείξουν ότι η προσθήκη μιας συγκεκριμένης πηγής θρεπτικών συστατικών ενίσχυσε τη συνύπαρξη δύο πληθυσμών σαλμονέλας και αύξησε τον αριθμό των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων.

Ο εντοπισμός αυτών των μεταβολικών οδών αποκάλυψε μια νέα στρατηγική για την προώθηση ενός υγιούς εντέρου καθώς τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια στρατηγική αποικισμού. Επιπλέον, αυτές οι γνώσεις μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της εξάπλωσης της αντοχής στα αντιβιοτικά.

«Η αρχή που ανακαλύφθηκε μοιάζει λίγο με την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών της πρώτης πρότασης της πέτρας της Ροζέτας», δήλωσε ο Wolf-Dietrich Hardt, καθηγητής στο ETH Zurich. «Στο μέλλον, μπορεί να είμαστε σε θέση να αναλύουμε συστηματικά τα βακτηριακά γονιδιώματα για να προβλέψουμε εάν δύο στελέχη μπορούν να συνυπάρχουν, να ανταλλάσσουν DNA και ποια τρόφιμα θα μπορούσαν να το προάγουν περαιτέρω».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σε λιστέρια και σαλμονέλα οφείλεται το 40% των ανακλήσεων τροφίμων τα τελευταία 20 χρόνια στις ΗΠΑ

Τα ευρήματα μελέτης για τις πάνω από 35.000 ανακλήσεις που έγιναν στις ΗΠΑ από το 2002 μέχρι το 2023.

Παγκόσμια κινητοποίηση: Ειδοποίηση στην Ελλάδα για μολυσμένη αποξηραμένη καρύδα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας

Από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και από τη Νότια Αφρική μέχρι την Αργεντινή πωλείται καρύδα, που  μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μολυσμένη ρόκα στην Ευρώπη: Ένας νεκρός από σαλμονέλωση και 200 τροφικές δηλητηριάσεις

Ευρωπαϊκή μελέτη ανακοινώνει αύξηση των κρουσμάτων σαλμονέλωσης από την Ιταλική ρόκα και έναν νεκρό ενώ εξακολουθούν να δηλώνονται τροφικές δηλητηριάσεις από τον σπάνιο τύπο σαλμονέλας.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο