Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κατάταξη Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων στην Τεχνολογία Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΚατάταξη Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων στην Τεχνολογία Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης
spot_img

Η Proveg διαπιστώνει έλλειψη τεχνολόγων τροφίμων φυτικής προέλευσης στην αγορά εργασίας.

Η ProVeg κατέταξε τα επίπεδα εκπαίδευσης της τεχνολογίας τροφίμων φυτικής προέλευσης μεταξύ 65 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, προκειμένου να ενθαρρύνει τα τριτοβάθμια ιδρύματα να πρωτοστατήσουν στην καινοτομία. Η ProVeg International είναι ένας οργανισμός ευαισθητοποίησης για τα τρόφιμα που εργάζεται για να μεταμορφώσει το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων αντικαθιστώντας τα ζωικά προϊόντα με φυτικά και καλλιεργημένα εναλλακτικά προϊόντα. 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΦΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Σε όλο τον κόσμο, έχει σημειωθεί μια αξιοσημείωτη θετική αλλαγή στη στάση των καταναλωτών απέναντι στη φυτική διατροφή. Ως απάντηση, οι παραγωγοί τροφίμων και οι πάροχοι υπηρεσιών άρχισαν να αυξάνουν την παραγωγή τους και προσπαθούν για καινοτομία προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση στον αναπτυσσόμενο τομέα με βάση τα φυτά. Αυτή η παγκόσμια αλλαγή αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια να προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες στους φοιτητές να εκπαιδεύονται στην τεχνολογία τροφίμων με βάση τα φυτά και να πρωτοστατούν όσον αφορά την πρόοδο και την καινοτομία.

Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Το ProVeg κατέταξε τα επίπεδα εκπαίδευσης στην τεχνολογία τροφίμων φυτικής προέλευσης μεταξύ 65 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων συγκρίνοντας και αντιπαραβάλλοντας τις μορφές διδασκαλίας τους. Αξιολογήθηκαν διάφορα κριτήρια, όπως διαλέξεις, μαθήματα, προγράμματα σπουδών και πανεπιστημιακό τμήμα/σχολή. Η κατάταξη έλαβε επίσης υπόψη την έρευνα και τις συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Από 65 πανεπιστήμια, μόνο επτά συγκέντρωσαν περισσότερους από 100 βαθμούς στην κατάταξη, ενώ μόνο δύο σημείωσαν πάνω από 200 βαθμούς. Ο απόλυτος ηγέτης στην κατάταξη είναι το Πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία, καθώς φέρνει το εκπαιδευτικό ίδρυμα πιο κοντά στον κλάδο παραγωγής τροφίμων, κάτι που ωφελεί την καταναλωτική αγορά. Το πανεπιστήμιο δίνει στους φοιτητές του την ευκαιρία να εργαστούν σε μοναδικά ερευνητικά έργα που συνδυάζουν τεχνολογία και καινοτομία που συμβάλλουν σε ανακαλύψεις στον τομέα της τεχνολογίας τροφίμων.

Το Πανεπιστήμιο του Hohenheim καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση για το μοναδικό του Τμήμα Φυτικών Τροφίμων, που στεγάζεται στο Ινστιτούτο Επιστήμης Τροφίμων και Βιοτεχνολογίας, το οποίο εργάζεται για τη μεταφορά γνώσης στη βιομηχανία τροφίμων προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και προϊόντων τροφίμων. Η πρώτη πεντάδα περιλαμβάνει επίσης το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, τα οποία έχουν ξεχωριστούς τρόπους να επιτρέπουν στους μαθητές τους να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη φυτικών τροφίμων.

Στη συνέχεια, η κατάταξη επισημαίνει συναρπαστικά βασικά έργα στα δέκα κορυφαία πανεπιστήμια. Το έργο Leg4Life του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι στοχεύει στην αύξηση της καλλιέργειας οσπρίων που ευδοκιμούν σε φινλανδικές συνθήκες (μπιζέλια, φάβα, λούπινα και τριφύλλι) και να προωθήσει την ευρύτερη χρήση τους σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Wageningen University & Research, το οποίο αναζητά τρόπους για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα, την ποικιλομορφία και την αποδοχή νέων και υπαρχουσών πηγών πρωτεΐνης. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ;

Τα τελικά αποτελέσματα της Κατάταξης των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων υποδεικνύουν ότι τα περισσότερα πανεπιστήμια θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να προσφέρουν στους φοιτητές περισσότερες δυνατότητες εκπαίδευσης στην τεχνολογία τροφίμων φυτικής προέλευσης. Τα πανεπιστήμια μπορούν να καρπωθούν τα οφέλη με τη μορφή αύξησης των υποψηφίων φοιτητών, επιτρέποντάς τους να επιλέξουν φοιτητές υψηλότερης ποιότητας. Δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη τεχνολόγων τροφίμων και επιστημόνων φυτικής προέλευσης στην αγορά εργασίας, η απασχόληση πτυχιούχων υψηλής εκπαίδευσης και δεξιοτήτων είναι επίσης πιθανό να είναι υψηλή. Η κατάταξη των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων είναι επομένως το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση αυτής της ανεπάρκειας στην αγορά εργασίας και τη δημιουργία μιας βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων για τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Τα βραβεία Food Expert's Awards είναι μόνο η αρχή ενός δρόμου γεμάτου προκλήσεις και ευκαιρίες.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο