Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη για το πώς τα βιοφίλμ προστατεύουν τη Listeria monocytogenes από τα απολυμαντικά

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΜελέτη για το πώς τα βιοφίλμ προστατεύουν τη Listeria monocytogenes από τα απολυμαντικά
spot_img

Τα βιοφίλμ αντιπροσωπεύουν ένα φυσικό φράγμα που μειώνει την αποτελεσματική διάχυση και την αντιμικροβιακή δράση των απολυμαντικών και αυξάνει την ανοχή του L. monocytogenes στα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων

Μικροβιολόγοι στο Κολέγιο Γεωργικών Επιστημών του Penn State έλαβαν επιχορήγηση 605.000 δολαρίων από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ για να μελετήσουν πώς τα μικροβιακά βιοφίλμ προστατεύουν τη Listeria monocytogenes, το βακτήριο που προκαλεί τη θανατηφόρα τροφιμογενή ασθένεια λιστερίωση. 

«Θα μελετήσουμε την ικανότητα των περιβαλλοντικών μικροοργανισμών να σχηματίζουν ισχυρές βιομεμβράνες μαζί με το L. monocytogenes και πώς αυτά τα βιοφίλμ μπορεί να προστατεύουν το L. monocytogenes από την αντιμικροβιακή δράση των απολυμαντικών», δήλωσε ο Jasna Kovac, επίκουρος καθηγητής επιστήμης τροφίμων. «Τα δεδομένα που δημιουργούνται σε αυτό το έργο θα βοηθήσουν στη βελτίωση του καθαρισμού και της απολύμανσης που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία νωπών προϊόντων για τον καλύτερο έλεγχο του L. monocytogenes και την υποστήριξη της παραγωγής ασφαλών τροφίμων».

Η λιστέρια και άλλοι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον, όπως το έδαφος, μπορούν να εισαχθούν ακούσια σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων με ωμά τρόφιμα όπως τα φρούτα. Η έρευνα είναι απαραίτητη, εξήγησε ο Kovac, επειδή μόλις εισαχθεί στο περιβάλλον επεξεργασίας τροφίμων, η Listeria και πολλοί άλλοι περιβαλλοντικοί μικροοργανισμοί μπορούν να αναπτυχθούν σε επιφάνειες σε μικροβιακά στρώματα που ονομάζονται βιοφίλμ.

«Οι μικροοργανισμοί που περικλείονται σε ένα βιοφίλμ παράγουν γλοιώδεις ουσίες που τους προστατεύουν από την αντιμικροβιακή δράση των απολυμαντικών χημικών ουσιών επιβραδύνοντας τη διείσδυσή τους στον πυρήνα ενός βιοφίλμ», είπε ο Kovac. «Ο σχηματισμός βιοφίλμ μπορεί επομένως να οδηγήσει σε μειωμένη αποτελεσματικότητα των αντιμικροβιακών απολυμαντικών που χρησιμοποιούνται για την αδρανοποίηση της Listeria. Αυτό το έργο θα διερευνήσει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μικροοργανισμών που βρίσκονται σε περιβάλλοντα συσκευασίας φρούτων και του L. monocytogenes.»

Οι τέσσερις στόχοι του έργου είναι: απομόνωση περιβαλλοντικών μικροβίων και προσδιορισμό της αντοχής τους στα απολυμαντικά, χαρακτηρισμός γονιδιωμάτων περιβαλλοντικών απομονώσεων με χρήση αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος, χαρακτηρισμός της ικανότητας σχηματισμού βιοφίλμ των βακτηριακών οικογενειών και της Listeria monocytogenes και μελέτη της επίδρασης των μικροβιακών συνόλων στην ανοχή της Listeria monocytogenes στη θεραπεία με απολυμαντικό.

«Η Listeria monocytogenes είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη επειδή το παθογόνο μπορεί να επιβιώσει, να αναπτυχθεί και να επιμείνει σε χαμηλές θερμοκρασίες σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας προϊόντων», λένε οι επιστήμονες που ανέλαβαν την έρευνα. «Τα βιοφίλμ αντιπροσωπεύουν ένα φυσικό φράγμα που μειώνει την αποτελεσματική διάχυση και την αντιμικροβιακή δράση των απολυμαντικών και υποτίθεται ότι αυξάνει την ανοχή του L. monocytogenes στα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων».

Ο ρόλος του μικροβιώματος του περιβάλλοντος επεξεργασίας τροφίμων στην επιβίωση της Listeria monocytogenes μέσα σε ένα βιοφίλμ υπό πίεση απολυμαντικού είναι ελάχιστα κατανοητός. Έτσι, οι ερευνητές θα αξιολογήσουν την ικανότητα της πιο σχετικής περιβαλλοντικής μικροχλωρίδας που βρίσκεται σε περιβάλλοντα συσκευασίας προϊόντων να σχηματίζει βιοφίλμ ενός και πολλαπλών ειδών με L. monocytogenes.

Τα ευρήματα αυτού του ερευνητικού έργου θα ενημερώσουν και θα ενισχύσουν τα πρωτόκολλα υγιεινής και τις προσπάθειες εκπαίδευσης επέκτασης που στοχεύουν στη βιομηχανία καρπών δέντρων για τον αποτελεσματικό έλεγχο του L. monocytogenes.

Πηγή: Penn State University

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο