Γιατί ο ιός επιβιώνει σε ζαμπόν και τυρί τσένταρ και όχι σε μήλα ελιές και σφολιάτες.
Η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της Βρετανίας Food Standards Agency, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον διενήργησαν νέα μελέτη για τον χρόνο επιβίωσης του ιού Sars Cov 2 στα τρόφιμα. Αν και η γενική παραδοχή από την εμφάνιση του ιού είναι πως, είναι πολύ απίθανο να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσω της τροφής, η νέα έρευνα δείχνει ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε ορισμένα τρόφιμα για αρκετές ημέρες, κυρίως σε τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά χωρίς να μαγειρευτούν και πωλούνται χύμα και όχι συσκευασμένα.
Οι ερευνητές «εμβολίασαν» διάφορα τρόφιμα με SARS-COV-2 μία κατάσταση που δεν αντικατοπτρίζει μία φυσιολογική πορεία του ιού αλλά είναι ενδεικτική.
Η έρευνα αποκάλυψε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία μεταξύ των οποίων ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ημέρες σε πιπεριές, ψωμί και ζαμπόν αλλά μόνο λίγες ώρες σε κρουασάν, ή σφολιάτα με σοκολάτα. Επίσης διαπιστώθηκε πως ο ιός μπορεί να παραμείνει σε μολυσματική κατάσταση, σε επιφάνειες συσκευασίας τροφίμων, για αρκετές ημέρες υπό ορισμένες κοινές συνθήκες.
Για τα περισσότερα τρόφιμα που δοκιμάστηκαν υπήρξε σημαντική πτώση στα επίπεδα μόλυνσης από ιούς τις πρώτες 24 ώρες. Ωστόσο, για το τυρί τσένταρ και το ζαμπόν σε φέτες, που αποθηκεύονται σε συνθήκες ψύξης και σε μια σειρά σχετικής υγρασίας, τα επίπεδα του ιού παρέμειναν υψηλά έως και μία εβδομάδα αργότερα. Στα μήλα και στις ελιές ο ιός απενεργοποιήθηκε μόλις μία ώρα μετά, Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό οφείλεται στην φλούδα τους η οποία σκοτώνει τον ιό. Το ίδιο ισχυει και για τα κρουασάν και τις σφολιάτες που είναι επικαλυμμένα με αυγό το οποίο μπορεί να έχει ανασταλτική επίδραση στον ιό.
Για όλες τις συσκευασίες τροφίμων, που εξετάστηκαν υπήρξε σημαντική πτώση των επιπέδων μόλυνσης από τον ιό τις πρώτες 24 ώρες. Οι συσκευασίες τροφίμων που δοκιμάστηκαν ήταν: Πολυαιθυλένιο, Δίσκοι και μπουκάλια τερεφθαλικού (PET1), δοχεία αλουμινίου και σύνθετα χαρτοκιβώτια για ποτά σε συνηθισμένς συνθήκες αποθήκευσης.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.