Αλλάζει η προσέγγιση του τρόπου παραγωγής τροφίμων.
Το EIT Food, είναι η μεγαλύτερη κοινότητα καινοτομίας τροφίμων στον κόσμο και σε συνεργασία με την ΕΕ, έχει στόχο να αλλάξει την προσέγγιση του τρόπου παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης των τροφίμων και να αυξήσει την αξία τους για την ευρωπαϊκή κοινωνία μέσα στο 2023.
O οργανισμός τονίζει πως αναμένεται να αυξηθεί η υποστήριξη από επενδυτές καθώς αυξάνεται η ζήτηση εναλλακτικών μορφών κρέατος μέσα στο 2023, σύμφωνα με το Agriland. Προϊόντα που προσομοιάζουν το κρέας σε υφή, γεύση, εμφάνιση και οσμή έχουν την τιμητική τους, κυρίως σε χώρες σαν τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία, που 6 στους 10 καταναλωτές τα αναζητούν, σύμφωνα με την έρευνα. Το EIT Food παρουσίασε και άλλες τέσσερεις τάσεις που παρουσιάζουν ήδη ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές και αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων στο χώρο των τροφίμων.
Στην 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που θα πραγματοποιηθεί εντός του χρόνου, αναμένεται να αυξηθεί η πίεση στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων ώστε να οδηγήσουν ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων καθώς απαιτείται μεγαλύτερη εστίαση και επενδυτικές δεσμεύσεις. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο ταμείο απωλειών και ζημιών που θα μέριμνα για το βιοπορισμό ανθρώπων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Επίσης, αναμένεται να εξελιχθεί η στοχευμένη διατροφή με πολιτικές για την υγεία που θα έχουν ως γνώμονα τοπικές ανάγκες που προκύπτουν από πολιτιστικά και οικονομικά κριτήρια αλλά και από παράγοντες όπως την προσβασιμότητα στα τρόφιμα.
Ακόμη αναμένεται να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του συστήματος τροφίμων μέσω την τεχνολογίας, φέρνοντας μεγαλύτερες επενδύσεις σε αυτοματισμούς και ιχνηλασιμότητα. Η Covid-19 είχε πλήξει σοβαρά τα αγροδιατροφικά προϊόντα και κυρίως το ρόλο της τεχνολογίας όσον αφορά αντανακλαστικά για τη διαχείρηση κρίσεων. Προκειμένου να διαμορφωθούν οι απαιτούμενες βελτιώσεις και αλλαγές θα πρέπει “γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ πραγματικότητας και εικονικής πραγματικότητας”, τονίζει το EIP Food.
Στους στόχους του οργανισμού είναι ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις σε λύσεις που επικεντρώνονται στην κυκλικότητα και στην αξιοποίηση των απορριμμάτων με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Λύσεις όπως η χρήση γεωργικών υποπροϊόντων για λίπασμα και την ανακύκλωση των απορριμμάτων τροφίμων για τη δημιουργία νέων, θρεπτικών συστατικών τροφίμων, βρίσκονται στο επίκεντρο σύμφωνα με τον οργανισμό.