Ο τρόπος για να σιγουρευτείτε ότι μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη και άλλα τρόφιμα θα αντέξουν για μήνες ή και για χρόνια.
Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ατμοσφαιρικό στοιχείο, το οξυγόνο υποστηρίζει την ανάπτυξη αερόβιων μικροοργανισμών. Στα τρόφιμα το οξυγόνο συμβάλλει στον αποχρωματισμό, την τάγγιση και την σήψη, ενώ αυξάνει την πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης λόγω ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών.Και κάπου εδώ…μπαίνουν οι απορροφητές οξυγόνου που σχεδιάστηκαν για να προστατεύουν από τέτοια προβλήματα, για τρόφιμα που αποθηκεύονται για πολύ καιρό όπως όταν κλείνετε το εξοχικό σας για έναν χρόνο και θέλετε να είστε σίγουροι πως όταν επιστρέψετε τα μακαρόνια σας θα είναι εκεί “ακμαία” και ασφαλή και σας περιμένουν…
Οι απορροφητές οξυγόνου προστίθενται σε αεροστεγείς συσκευασίες για να βοηθήσουν στην αφαίρεση ή τη μείωση του διαθέσιμου οξυγόνου στη συσκευασία. Χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ποιότητας του προϊόντος και την παράταση της διάρκειας ζωής. Υπάρχουν πολλοί τύποι απορροφητών οξυγόνου που είναι διαθέσιμοι για να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Τα συστατικά ενός απορροφητή οξυγόνου ποικίλλουν πολύ, ανάλογα με το προϊόν για το οποίο χρησιμοποιείται, την ενεργότητα νερού του προϊόντος και πολλούς άλλους παράγοντες. Συχνά ο απορροφητής οξυγόνου περικλείεται σε ένα πορώδες φακελάκι, αλλά μπορεί επίσης να είναι μέρος μεμβρανών και δομών συσκευασίας. Τα περισσότερα προϊόντα απορροφητών οξυγόνου είναι ένα μείγμα σκόνης σιδήρου, νατρίου και ενεργού άνθρακα. Με την ίδια λογική λειτουργούν και οι απορροφητές υγρασίας, βιοδιασπώμενες θήκες χωρίς χημικά που τοποθετούνται στις συσκευασίες έτοιμων γευμάτων για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής.
Πώς λειτουργούν οι απορροφητές οξυγόνου:
Όταν ένας απορροφητής οξυγόνου αφαιρείται από την προστατευτική του συσκευασία, η υγρασία στην περιβάλλουσα ατμόσφαιρα αρχίζει να αναμειγνύεται με τα σωματίδια σιδήρου μέσα στο φακελάκι του απορροφητή οξυγόνου. Καθώς τα μόρια οξυγόνου από την υγρασία αλληλεπιδρούν με τα σωματίδια σιδήρου (Fe), αρχίζει να αναπτύσσεται σκουριά. Τυπικά, πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 65% σχετική υγρασία στη γύρω ατμόσφαιρα πριν ξεκινήσει η διαδικασία απορρόφησης. Το νάτριο δρα ως καταλύτης, προκαλώντας τη σκόνη σιδήρου να σκουριάσει δεσμεύοντας το οξυγόνο ακόμη και με χαμηλή σχετική υγρασία. Με τη μετατροπή του σιδήρου και του οξυγόνου σε οξείδιο του σιδήρου, η παρουσία οξυγόνου στη γύρω ατμόσφαιρα μειώνεται δραματικά. Ο ενεργός άνθρακας δρα ως απορροφητικό, συντηρώντας περαιτέρω τα προϊόντα και απομακρύνοντας δυσάρεστες οσμές.
Σε τι χρησιμεύουν οι απορροφητές οξυγόνου;
Όταν συσκευάζεται σωστά (δηλαδή, ένας απορροφητής οξυγόνου κατάλληλου μεγέθους μέσα σε δοχείο ή σακούλα υψηλού φραγμού οξυγόνου), το επίπεδο οξυγόνου εντός της συσκευασίας μειώνεται σε περίπου 0,01%. Επομένως, οι απορροφητές οξυγόνου παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων σας, αποτρέπουν την οξείδωση και τη ζημιά από έντομα.
Σε ξηρό, σκιερό και δροσερό (<24οC) περιβάλλον σε συσκευασία αδιαπέραστη σε αέρια με την προσθήκη απορροφητών οξυγόνου (oxygen absorbers) τα τρόφιμα διατηρούνται κατάλληλα για κατανάλωση για δεκάδες χρόνια. Ακολουθεί ένας εντυπωσιακός κατάλογος από άποψη διάρκειας ζωής των τροφίμων τα οποία συντηρούνται με απορροφητές οξυγόνου,
Κόκκοι Σιτάρι | 30+ |
Ρύζι (λευκό) | 30+ |
Καλαμπόκι | 30+ |
Ζάχαρη | 30+ |
Ξερά Φασόλια | 30 |
Νιφάδες βρόμης | 30 |
Ζυμαρικά | 30 |
Νιφάδες Πατάτας | 30 |
Φέτες αποξηραμένων μήλων | 30 |
Αφυδατωμένο άπαχο γάλα σε σκόνη | 20 |
Αφυδατωμένα καρότα | 20 |
Πλεονεκτήματα των απορροφητών οξυγόνου:
Βοηθά στη διατήρηση της φρέσκιας καβουρδισμένης γεύσης του καφέ και των ξηρών καρπών
Αποτρέπει την οξείδωση των ελαιορητινών μπαχαρικών που υπάρχουν στα ίδια τα μπαχαρικά και στα καρυκευμένα τρόφιμα
Αποτρέπει την οξείδωση των βιταμινών Α, C και Ε
Παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φαρμακευτικών προϊόντων
Αναστέλλει τη μούχλα σε φυσικά τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση
Καθυστερεί το μη ενζυματικό μαύρισμα φρούτων και ορισμένων λαχανικών
Αναστέλλει την οξείδωση και τη συμπύκνωση της κόκκινης χρωστικής των περισσότερων μούρων και σαλτσών
Τυπικές εφαρμογές:
Ψωμιά, μπισκότα, κέικ, γλυκά
Ξηροί καρποί και σνακ
Καραμέλες και γλυκά
Καφές και τσάι
Ξηρές τροφές ολόκληρων λιπαρών
Επεξεργασμένα, καπνιστά και αλλαντικά
Τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα
Αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά
Μπαχαρικά και καρυκεύματα
Είδη αλευριού και δημητριακών
Φρέσκα και προμαγειρεμένα ζυμαρικά και νουντλς