Επιστήμονες στο Ισραήλ υπόσχονται αντιμετώπιση της πείνας του Τρίτου Κόσμου μέσα από την τεχνολογία της μοριακής γεωργίας
Η Ισραηλινή start-up PoLoPo αξιοποιεί την τεχνολογία της μοριακής γεωργίας για την παραγωγή πρωτεϊνών αυγού από πατάτες. Με τον παγκόσμιο πληθυσμό σε άνοδο, η ζήτηση για ζωική πρωτεΐνη προβλέπεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050. Πως όμως θα καταφέρουμε να παρέχουμε τροφή σε έναν πληθυσμό που αυξάνεται όταν οι πόροι του πλανήτη μας μειώνονται;
Όπως αναφέρει το Food Navigator, Οι συνιδρυτές της PoLoPo Maya Sapir-Mir και Raya Liberman-Aloni πιστεύουν ότι τα φυτά μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή πρωτεϊνών καλής ποιότητας και υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών. Έτσι, ανέπτυξαν τεχνολογία ικανή να παράγει πρωτεΐνη αυγού (ωοαλβουμίνη) μέσα σε πατάτες. Στη φυσική τους μορφή, οι πατάτες αποτελούνται κυρίως από νερό και άμυλο, το οποίο αφήνει χώρο για την επιθυμητή πρωτεΐνη ωοαλβουμίνη. Είναι επίσης μια πολύ φθηνή και ανθεκτική καλλιέργεια που, με την τεχνολογία της μοριακής γεωργίας, μπορεί να συσσωρεύσει υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία θα εκφράσει την πρωτεΐνη μέσα στην ίδια την πατάτα και όχι στα φύλλα της. Αυτό δε θα επηρεάσει την εμφάνιση της πατάτας, αν και ίσως επηρεάσει τη γεύση της. Πρωταρχικός στόχος των επιστημόνων είναι η ανεύρεση μιας μεθόδου εκχύλισης με την οποία θα απομονώσουν την παραχθείσα πρωτεΐνη από την πατάτα και θα την πουλήσουν στη βιομηχανία τροφίμων.
Η αλβουμίνη βοηθά τους παρασκευαστές τροφίμων να «δένουν», να γαλακτωματοποιούν και να κάνουν τα προϊόντα τους πιο αφράτα – από τηγανίτες μέχρι τη μαρέγκα και το παγωτό. Το συστατικό που παράγει η PoLoPo είναι βιο-πανομοιότυπο με το πραγματικό, πράγμα που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές τροφίμων που χρησιμοποιούν σήμερα πρωτεΐνη αυγού σε σκόνη «δε θα χρειαστεί να αλλάξουν τίποτα» στην παραγωγή τους. Σύμφωνα με το Fortune Business Insights, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς αλβουμίνης αποτιμήθηκε σε 4,29 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 και προβλέπεται να φτάσει τα 6,77 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026.
Το όραμα της PoLoPo όμως δε σταματάει εκεί. Πέρα από την απομόνωση της πρωτεΐνης, σε επόμενο στάδιο θα ήθελε να πουλήσει την ίδια την πατάτα ως βιοενισχυμένο προϊόν, με βλέμμα στην Αμερικάνικη αγορά. Στην πιθανή ερώτηση του κοινού για το αν η πρωτεΐνη θα είναι γενετικά τροποποιημένη, οι επιστήμονες απαντούν: «Η πρωτεΐνη είναι ένα παράγωγο και εργαζόμαστε για την ανεύρεση μιας μεθόδου εξαγωγής που θα καθαρίσει όλα τα υπολείμματα DNA ώστε να βρίσκονται κάτω από το ρυθμιστικό επίπεδο ανίχνευσης. Το φυτό θα είναι ΓΤΟ, αλλά η πρωτεΐνη δε θα είναι».
Η νεοφυής επιχείρηση θα διερευνήσει επίσης την είσοδο στην αγορά και άλλων χωρών με λιγότερο αυστηρούς κανονισμούς ΓΤΟ. Μέχρι την επόμενη χρονιά, η PoLoPo αναμένει να έχει «καλά λειτουργικά δείγματα» των πρωτεϊνών της που θα εκφράζονται μέσα σε πατάτα για την προμήθεια της βιομηχανίας τροφίμων.