Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνεχίζεται το “ράλι” στις βρώσιμες συσκευασίες – Βρώσιμο περιτύλιγμα με… ψεκασμό!

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΣυνεχίζεται το "ράλι" στις βρώσιμες συσκευασίες - Βρώσιμο περιτύλιγμα με... ψεκασμό!
spot_img

Επίστρωση φυτικής προέλευσης από πολυσακχαρίτες, που ψεκάζεται στα τρόφιμα και μοιάζει με συρρικνωμένο περιτύλιγμα.

Η συσκευασία βοηθά στην προστασία των τροφίμων από την αλλοίωση και επί του παρόντος, πολλά τρόφιμα είναι τυλιγμένα σε πλαστικό. Ωστόσο, οι αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις του πλαστικού όταν καταλήγει στο περιβάλλον, έχουν ωθήσει τους ερευνητές να εξερευνήσουν εναλλακτικά υλικά συσκευασίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μπορούν να καταναλωθούν μαζί με τα τρόφιμα που προστατεύουν. 

Πολλές εταιρείες, start up, αλλά και ερευνητές έχουν βγει στο… κυνήγι της ανακάλυψης βρώσιμων συσκευασιών μεταξύ των οποίων η Lidl Ελβετίας με την βρώσιμη επίστρωση κυτταρίνης για φρέσκα προϊόντα, Ισπανοί επιστήμονες που δημιούργησαν ένα υλικό συσκευασίας τροφίμων από υπολείμματα ανανά που μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής και φρεσκάδας των τροφίμων, Βραζιλιάνοι που δημιούργησαν βρώσιμη επικάλυψη από χιτοζάνη για κρέατα, συσκευασίες από υπολείμματα μήλου, ακόμα και βρώσιμη συσκευασία από τυρόγαλο αποτέλεσμα συνεργασίας του ΑΠΘ με το Ιόνιο πανεπιστήμιο

Είναι γνωστό επίσης ότι οι επικαλύψεις πολυσακχαριτών μπορούν να αντικαταστήσουν τις πλαστικές συσκευασίες στα καταστήματα και να διατηρήσουν τα τρόφιμα φρέσκα έως και 50% περισσότερο.

Τώρα ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ ανέπτυξαν μια επίστρωση που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το περιτύλιγμα παντοπωλείου. Πρόκειται για μια επίστρωση φυτικής προέλευσης από πολυσακχαρίτες, τους πιο συνηθισμένους υδατάνθρακες που μπορούν να ληφθούν από τα υπολείμματα τροφίμων. Θερμαίνεται σε μια συσκευή που μοιάζει με πιστολάκι μαλλιών και στη συνέχεια ψεκάζεται σε τρόφιμα που κυμαίνονται από αβοκάντο έως μπριζόλες που το κάνουν να μοιάζει με συρρικνωμένο περιτύλιγμα.

Η επίστρωση περιλαμβάνει έλαιο θυμαριού, κιτρικό οξύ και νισίνη, φυτικής προέλευσης αντιμικροβιακά συστατικά που καταπολεμούν την αλλοίωση και τα παθογόνα όπως το E. coli. Επιπλέον, η επίστρωση είναι αρκετά ανθεκτική και βοηθά κατά των λεκέδων. Όλα αυτά βοηθούν στην παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων. Έτσι, κατά τη διάρκεια δοκιμών με αβοκάντο, τα φρούτα με νέα επίστρωση παρέμειναν βρώσιμα κατά 50% περισσότερο. Όταν πρόκειται για κατανάλωση του προϊόντος, η επίστρωση μπορεί απλά να ξεπλυθεί με νερό. Τρεις μέρες είναι αρκετές για να αποσυντεθεί τελείως στο χώμα.

Το καινοτόμο περιτύλιγμα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, μη τοξικό και συμβάλει στην παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων και στην μείωση της σπατάλης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο