Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
12.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σύστημα Reuterin: Εφαρμογές ως συντηρητικό τροφίμων – Νέα μελέτη

ΑρχικήΕπιστήμηΣύστημα Reuterin: Εφαρμογές ως συντηρητικό τροφίμων – Νέα μελέτη
spot_img

Αντιβακτηριακή δράση και αλληλεπίδραση με τα συστατικά των τροφίμων.

Η ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων εξακολουθούν να απαιτούν την ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών παραγόντων φυσικής προέλευσης. Το σύστημα reuterin είναι ένα πολύπλοκο αντιμικροβιακό σύστημα πολλαπλών συστατικών που παράγεται από το Limosilactobacillus reuteri. Το σύστημα που έχει μεγάλες δυνατότητες να εφαρμοστεί στις βιομηχανίες τροφίμων λόγω της λειτουργικής ευελιξίας του, αναστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων επιβλαβών Gram-αρνητικών και Gram-θετικών βακτηρίων, μαζί με ζυμομύκητες , μούχλα και πρωτόζωα. Η ρευτερίνη ως εκχυλισμένη ένωση έχει αποδειχθεί ικανή να σκοτώνει τα Escherichia coli O157:H7 και τη Listeria monocytogenes, ενώ η αποτελεσματικότητα του αυξάνεται με την προσθήκη γαλακτικού οξέος.

Το σύστημα reuterin εμφανίζει αντιμικροβιακές δραστηριότητες σε διαφορετικές μήτρες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος. Αν και πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει τις μεγάλες δυνατότητες του συστήματος ρευτερίνης ως συντηρητικό τροφίμων, ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί μόνο στην αντιβακτηριακή δράση και έχουν παραμελήσει την αλληλεπίδρασή της με τα συστατικά των τροφίμων. Για παράδειγμα, υπάρχει ανάγκη να διερευνηθούν περαιτέρω οι λόγοι για τους οποίους το σύστημα ρευτερίνης τείνει να προκαλεί αλλαγές χρώματος στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, υπάρχουν λίγες ερευνητικές εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος σε λαχανικά, φρούτα και γενικά σε αγροτικά προϊόντα διατροφής.

Τυπικά, το σύστημα ρευτερίνης ασκεί ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες ευρέος φάσματος. Ωστόσο, ο αντιμικροβιακός μηχανισμός του συστήματος ρευτερίνης παραμένει ασαφής και η τοξικότητά του εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη. Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods  στο ειδικό τεύχος Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος και οι μεταβολίτες τους: βιομηχανικές εφαρμογές και εφαρμογές υγείας, παρουσιάζει μια ενημερωμένη ανασκόπηση σχετικά με τη βιοσύνθεση, τη σύνθεση, τη βιολογική παραγωγή, τους αντιμικροβιακούς μηχανισμούς, τη σταθερότητα, την τοξικότητα και τις πιθανές εφαρμογές του συστήματος ρευτερίνης. Συζητούνται επίσης οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της χρήσης του συστήματος ρεουτίνης ως συντηρητικό τροφίμων ή παράγοντας προαγωγής της υγείας. Η παρούσα εργασία θα επιτρέψει στους ερευνητές να επιταχύνουν τις μελέτες τους προς την επίλυση κρίσιμων προκλήσεων που εμποδίζουν τις βιομηχανικές εφαρμογές του συστήματος reuterin.

 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο