Αξιοποίηση της δύναμης του κρόκου αυγού: Μια νέα προσέγγιση για τη σταθερότητα της ελαιορητίνης της πάπρικας.
Η ελαιορητίνη της πάπρικας (PO) είναι μια φυσική χρωστική ουσία που εξάγεται από τις ώριμες πιπεριές τσίλι και χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων ως φυσική πηγή καροτενοειδών χρωστικών. Το PO όχι μόνο έχει εξαιρετική χρωματική ικανότητα, αλλά έχει επίσης σημαντικές βιολογικές δράσεις όπως αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές λειτουργίες λόγω της περιεκτικότητάς του σε καροτενοειδή. Ωστόσο, το PO είναι ευαίσθητο σε περιβαλλοντικές συνθήκες όπως το οξυγόνο, η θερμότητα και το φως, τα οποία μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε απώλεια της λειτουργικής του δραστηριότητας. Επιπλέον, η λιπόφιλη φύση του PO έχει ως αποτέλεσμα κακή υδατοδιαλυτότητα, περιορίζοντας σημαντικά τη χρήση του στα τρόφιμα. Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, η βελτίωση της διασποράς στο νερό και της σταθερότητας της ΡΟ έχει γίνει ένα καυτό θέμα στην επιστήμη τροφίμων, τα τελευταία χρόνια.
Το πρόβλημα φαίνεται πως έλυσαν επιστήμονες τροφίμων από το Πανεπιστήμιο Chengdu και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Huazhong που χρησιμοποίησαν ομογενοποίηση υψηλής πίεσης (HPH) για την αναδόμηση – λιποπρωτεΐνη πυκνότητας (LDL) από κρόκο αυγού, που παράγει ένα σταθερό υδατικό διάλυμα PO. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Science of Animal Products.
Εξετάζοντας τη μικροδομή, το μέγεθος των σωματιδίων, την αποτελεσματικότητα της ενθυλάκωσης και τη σταθερότητα υπό διάφορες συνθήκες, η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η HPH ενισχύει σημαντικά τη διαλυτότητα και τη σταθερότητα του PO, προσφέροντας μια πιο πράσινη, ασφαλέστερη μέθοδο χρήσης της LDL ως βιοενεργού φορέα.
«Η καινοτόμος χρήση της HPH για την αναδιαμόρφωση της LDL αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στη σταθεροποίηση φυσικών χρωστικών όπως η PO », δήλωσε ο Δρ Jinqiu Wang, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. «Αυτή η τεχνική όχι μόνο ενισχύει τον ρόλο της LDL ως αποτελεσματικού φορέα, αλλά διευρύνει επίσης τις πιθανές χρήσεις των φυσικών χρωστικών σε διάφορα προϊόντα διατροφής, σηματοδοτώντας μια πιο πράσινη και ασφαλή προσέγγιση στην επεξεργασία των τροφίμων».
Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η HPH θα μπορούσε να επεκταθεί για να σταθεροποιήσει άλλες λιποδιαλυτές βιοδραστικές ενώσεις, ενισχύοντας την εφαρμογή τους στη βιομηχανία τροφίμων. Αυτή η μέθοδος προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη οδό προς μια πιο βιώσιμη και αποτελεσματική παραγωγή τροφίμων, αξιοποιώντας την ευελιξία της LDL ως φορέα για διάφορα θρεπτικά συστατικά και ενεργά συστατικά σε υδατικά διαλύματα.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.