Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
24.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βίντεο: Πώς και από τι φτιάχνονται τα γαριδάκια Cheetos

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΒίντεο: Πώς και από τι φτιάχνονται τα γαριδάκια Cheetos
spot_img

Μπορεί τα cheetos να είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα σνακ, αλλά το πώς φτιάχνονται, σίγουρα δεν είναι το ίδιο γνωστό και ένα βίντεο του Food Network έρχεται να δώσει στο κοινό μια ευκαιρία να ρίξει μια ματιά στη διαδικασία παραγωγής των Cheetos.

Το πρώτο βήμα στη διαδικασία είναι η ανάμειξη καλαμποκάλευρου με νερό, το οποίο δημιουργεί κουρκούτι. Μετά το μίγμα περνά μέσα από έναν εξωθητήρα, ο οποίος δίνει στα Cheetos το μοναδικό τους σχήμα. Σε αυτό το σημείο, το σνακ έχει κίτρινο χρώμα και μοιάζει με ρυζόπιτα.

Στη συνέχεια, τα άψητα Cheetos περνούν από μια φριτέζα, όπου μαγειρεύονται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 300 βαθμούς Κελσίου και μετά προστίθεται το τυρί.

Το τυρί τσένταρ σε σκόνη αναμειγνύεται με λάδι και άλλα καρυκεύματα και στη συνέχεια εφαρμόζεται στα Cheetos, δίνοντάς τους τη γεύση που όλοι γνωρίζουμε, αλλά και το ξεχωριστό λαμπερό πορτοκαλί χρώμα τους.

Εμπνευστής των Cheetos ήταν ο ιδρυτής της Fritos, Charles Elmer Doolin, ο οποίος το 1948 έφτιαξε τις πρώιμες δοκιμαστικές παρτίδες στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της τότε Frito Company στο Ντάλας του Τέξας. Το σνακ με γεύση τυριού αγαπήθηκε γρήγορα, αλλά ο Doolin δεν είχε την ικανότητα παραγωγής και διανομής του προϊόντος σε εθνικό επίπεδο.

Γι’ αυτό το λόγο συνεργάστηκε με τον επιχειρηματία στην αγορά των τσιπς, Herman W. Lay, για το μάρκετινγκ και τη διανομή και έτσι, τα Cheetos κυκλοφόρησαν σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ το 1948 μαζί με ένα προϊόν πατάτας, τα Fritatos. Η επιτυχία των Cheetos ώθησε τους Doolin και Lay να συγχωνεύσουν τις δύο εταιρείες τους το 1961, σχηματίζοντας την Frito – Lay Inc.

Μάλιστα, εκείνη την εποχή, η Cheetos ήταν μία από τις τέσσερις μεγάλες μάρκες σνακ που παρήγαγε η εταιρεία, η οποία είχε ετήσια έσοδα 127 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 111 εκατομμύρια ευρώ). Η Frito – Lay συγχωνεύτηκε με την Pepsi – Cola Company και δημιούργησαν την PepsiCo το 1965. Έτσι, ξεκίνησε η κυκλοφορία των Cheetos και εκτός της Βόρειας Αμερικής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ιστορία για τις πρώτες σφολιάτες τυριού πάει ακόμα πιο πίσω, στη δεκαετία του ‘30. Τότε ο Edward Wilson πήρε λεπτά κομμάτια φουσκωμένου καλαμποκιού που περίσσευαν από τις μηχανές απολέπισης της εταιρείας Flakall Corporation του Beloit στο Ουισκόνσιν, μια εταιρεία παραγωγής νιφάδων και ύστερα από πειραματισμούς, τα εξέλιξε σε σνακ. Το τελικό προϊόν, ονόματι Korn Kurls, κυκλοφόρησε στην αγορά το 1946 από την Adams Corporation, η οποία δημιουργήθηκε από έναν από τους ιδρυτές του Flakall και τους γιους του.

Βέβαια, στην αγορά κυκλοφορούσε ένα ακόμη παρόμοιο προϊόν, το «CheeWees», το οποίο δημιουργήθηκε από την Elmer Candy Corporation της Νέας Ορλεάνης στη Λουιζιάνα το 1936. Το εμπορικό σήμα χάθηκε όταν η εταιρεία πουλήθηκε το 1963, αλλά η οικογενειακή εταιρεία Elmer’s Fine Foods συνέχισε να φτιάχνει το σνακ, ενώ αγόρασε ξανά την ονομασία το 1993.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασφάλεια τροφίμων στο σπίτι: Τα σημαντικότερα βήματα για τη πρόληψη τροφικών λοιμώξεων

Οι ανανεωμένες οδηγίες οικιακής ασφάλειας τροφίμων από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας.

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο