Το πλούσιο και ευφάνταστο μενού, επιμελήθηκε γνωστός Ισπανός σεφ ενώ δεν έλειψε το σκόρδο
Επίσημο δείπνο παρέθεσε ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε προς τιμή των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και το μενού επιμελήθηκε ο διάσημος Μαδριλένος σεφ Πάκο Ρονθέρο.
Το δείπνο ξεκίνησε με μια ποικιλία από 13 ορεκτικά. Ο κατάλογος των ορεκτικών περιελάμβανε σφαιροποιημένες ελιές, μπριός με κόκκινο τόνο και μουστάρδα παλαιού τύπου, σεβίτσε λαβράκι με «γάλα τίγρη»* ( διάσημη σάλτσα της περουβιανής κουζίνας), μοσχάρι πικάνια, αστακό με ελαιόλαδο και ροζ γκρέιπφρουτ, ομελέτα με γαρίδες, σαρδέλα μαρινάτη με σάλτσα ρομέσκο, τάκο με γλασαρισμένο μοσχάρι και καπνιστό σολομό.
Τα ορεκτικά ολοκληρώθηκαν με κροκέτες γαρίδας με σκόρδο, ψητό καλαμπόκι με γουακαμόλε, τηγανητές κροκέτες μπακαλιάρου και γκασπάτσο με λάδι βασιλικού.
Το κυρίως πιάτο ήταν μπακαλιάρος με σάλτσα μενιέρ, ταπιόκα και ζωμό πέστροφας, ενώ για επιδόρπιο ο Ρονθέρο ετοίμασε αφρό καρύδας με γρανίτα από μέντα και φρούτα του πάθους.
Το μενού συνοδευόταν από κόκκινο, λευκό και αφρώδες κρασί, καθώς και νερό.
- Σύμφωνα με το https://scala-fish-bar-restaurant.gr/ το Ceviche είναι μια μέθοδος μαγειρέματος που χρησιμοποιεί την οξύτητα του χυμού εσπεριδοειδών (ή του χυμού φρούτων που έχει υποστεί ζύμωση) για να μετουσιώσει τις πρωτεΐνες των θαλασσινών ή του κρέατος ψαριού σε ένα στάδιο που είναι εύκολα βρώσιμο, που μοιάζει σε υφή και σύνθεση. αποτέλεσμα μιας ήπιας θερμικής επεξεργασίας. Είναι μια παραδοσιακή τεχνική της περουβιανής κουζίνας που έγινε για πρώτη φορά δημοφιλής στη Λατινική Αμερική και από εκεί έχει κατακτήσει τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα, ειδικά το καλοκαίρι, το ceviche εμφανίζεται σε ολοένα και περισσότερα μενού εστιατορίων, κι έτσι χτυπάει διακριτικά την πόρτα της σύγχρονης αστικής κουζίνας μας. Το «Leche de tigre» είναι μια διάσημη σάλτσα της περουβιανής κουζίνας που περιέχει λεμόνι, κρεμμύδι, καυτερή πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και ζωμό ψαριού και χρησιμοποιείται στα λεγόμενα ceviche, πιάτα με ωμό ψάρι ή γαρίδες, που ουσιαστικά «ψήνονται» από αλάτι. και λάιμ ή λεμόνι.
Να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Κατά τη διάρκεια του δείπνου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους ξένους ηγέτες, όπως τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Μπόρις Τζόνσον και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα.
Με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κουβέντιασαν για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αμερική, με τους δυο ηγέτες να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον ομόλογό του, του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο θα έχει και διμερή συνάντηση την Τετάρτη, με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, με τους οποίους συζήτησε θέματα ενδιαφέροντος του ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε, επίσης, ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου του ΝΑΤΟ\ ενώ είχε τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, όπου εκφράστηκε το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω βελτίωση κυρίως των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.