Τι είναι πως παρασκευάζονται και πως χρησιμοποιούνται τα προϊόντα αυγών.
Ο όρος «προϊόντα αυγών» αναφέρεται σε αυγά που καθαρίζονται από το κέλυφός τους για επεξεργασία σε εγκαταστάσεις που ονομάζονται «εγκαταστάσεις θραύσης». Η επεξεργασία των προϊόντων αυγών περιλαμβάνει το σπάσιμο των αυγών, το φιλτράρισμα, την ανάμειξη, τη σταθεροποίηση, την παστερίωση, την ψύξη, την κατάψυξη ή ξήρανση και τη συσκευασία.
Τα βασικά προϊόντα αυγών περιλαμβάνουν ολόκληρα αυγά, ασπράδια, κρόκους και διάφορα μείγματα – με ή χωρίς συστατικά που δεν είναι αυγά – που υποβάλλονται σε επεξεργασία για τη μείωση ή την εξάλειψη των βακτηρίων που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες. Η πιο κοινή θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη μείωση ή την καταστροφή των βακτηρίων στα προϊόντα αυγών είναι η παστερίωση. Άλλες επεξεργασίες περιλαμβάνουν τη θερμική επεξεργασία και την επεξεργασία υψηλής πίεσης.
Ποιοι και γιατί χρησιμοποιούν προϊόντα αυγών;
Τα προϊόντα αυγών χρησιμοποιούνται ευρέως από τη βιομηχανία τροφίμων. Είναι ομελέτες, γίνονται ομελέτες ή χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε πιάτα με αυγά ή άλλα τρόφιμα όπως μαγιονέζα ή παγωτό. Οι παρασκευαστές τροφίμων χρησιμοποιούν παστεριωμένα προϊόντα αυγών λόγω της ευκολίας χειρισμού και αποθήκευσης. Επειδή τα προϊόντα αυγών απαιτείται να είναι βρώσιμα χωρίς πρόσθετη προετοιμασία για την επίτευξη της ασφάλειας των τροφίμων, οι φορείς παροχής υπηρεσιών εστίασης, όπως αλυσίδες φαστ φουντ, εστιατόρια, νοσοκομεία και οίκοι ευγηρίας, χρησιμοποιούν προϊόντα αυγών για να εξασφαλίσουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων. Ορισμένα προϊόντα αυγών πωλούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων.
Μπορούν τα παστεριωμένα προϊόντα αυγών να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό σε άψητα τρόφιμα;
Τα προϊόντα αυγών μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ψήσιμο ή στο μαγείρεμα (π.χ. ομελέτα). Είναι παστεριωμένα αλλά χρησιμοποιούνται καλύτερα σε μαγειρεμένο προϊόν, ειδικά εάν σερβίρονται σε άτομα υψηλού κινδύνου όπως βρέφη και μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα προϊόντα αυγών μπορούν να αντικαταστήουν τα ωμά αυγά σε συνταγές στις οποίες το φαγητό δεν μαγειρεύεται (για παράδειγμα, σαλάτα Καίσαρα, σάλτσα Hollandaise, αυγολέμονο, σπιτική μαγιονέζα, παγωτό και βασική πίτα λάιμ).
Πώς παρασκευάζονται τα προϊόντα αυγών;
Τα αυγά με κέλυφος μεταποιούνται σε προϊόντα αυγών με αυτοματοποιημένο εξοπλισμό που πλένει και απολυμαίνει τα κελύφη, σπάει τα αυγά και διαχωρίζει τα ασπράδια και τους κρόκους. Το υγρό προϊόν αυγού διηθείται, αναμιγνύεται με άλλα συστατικά εάν είναι απαραίτητο και στη συνέχεια ψύχεται πριν από την πρόσθετη επεξεργασία. Το προκύπτον υγρό των προϊόντων αυγού λαμβάνει στη συνέχεια μια επεξεργασία για την εξάλειψη των παθογόνων βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα.
Όλα τα προϊόντα αυγών που διανέμονται για κατανάλωση είναι παστεριωμένα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να θερμαίνονται γρήγορα και να διατηρούνται στην ελάχιστη απαιτούμενη θερμοκρασία για καθορισμένο χρόνο για να καταστραφούν τα επιβλαβή βακτήρια. Η παστερίωση καταστρέφει τη σαλμονέλα , αλλά δεν μαγειρεύει τα αυγά ούτε επηρεάζει το χρώμα, τη γεύση, τη θρεπτική αξία ή τη χρήση τους.
Ασφαλής χειρισμός και αποθήκευση προϊόντων αυγών
Ο ασφαλής χειρισμός και η αποθήκευση είναι απαραίτητα για όλα τα προϊόντα αυγών για την πρόληψη της βακτηριακής μόλυνσης. Ακολουθούν συστάσεις από το USDA:
Υγρά Προϊόντα Αυγών
- Ακολουθήστε τις οδηγίες αποθήκευσης και χειρισμού που παρέχονται από τον παρασκευαστή.
- Για υγρά προϊόντα χωρίς ημερομηνία λήξης, φυλάξτε τα κλειστά δοχεία στους 4ο C ή χαμηλότερα για έως και 7 ημέρες (να μην υπερβαίνουν τις 3 ημέρες μετά το άνοιγμα). Μην καταψύχετε ανοιγμένα κουτιά υγρών προϊόντων αυγών.
- Όταν φυλάσσονται στην κατάψυξη τα προϊόντα αυγών θα παραμείνουν ασφαλή επ’ αόριστον, αλλά για καλύτερη ποιότητα, αποθηκεύστε έως και ένα χρόνο.
- Τα κατεψυγμένα προϊόντα αυγών μπορούν να αποψυχθούν στο ψυγείο και να αποθηκευτούν για 3 ημέρες μετά το άνοιγμα. Μπορούν επίσης να αποψυχθούν κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και να μαγειρευτούν αμέσως. ΜΗΝ ΑΠΟΨΥΞΕΤΕ ΣΤΟΝ πάγκο. Μετά την απόψυξη, μαγειρέψτε και μην καταψύξετε ξανά.
- Μετά το μαγείρεμα, ψύξτε τα προϊόντα αυγών που έχουν απομείνει στους 4ο C ή χαμηλότερα. Τα προϊόντα αυγών που έχουν απομείνει θα παραμείνουν ασφαλή στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Προϊόντα αποξηραμένων αυγών
- Τα αποξηραμένα προϊόντα αυγού που δεν έχουν ανοιχτεί και τα στερεά ασπράδι αυγού μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου εφόσον διατηρούνται δροσερά και στεγνά. Μετά το άνοιγμα, φυλάσσεται στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο δοχείο.
- Τα ανασυσταμένα προϊόντα αυγών θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως ή να ψύχονται και να χρησιμοποιούνται εκείνη την ημέρα.
Τα προϊόντα αυγών που πωλούνται στο λιανικό εμπόριο απαιτείται επίσης να φέρουν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή. Ο πίνακας “Διατροφικά στοιχεία” θα σας ενημερώσει για τη θρεπτική σύνθεση του συγκεκριμένου προϊόντος ανά μερίδα και τη συμβολή του στη συνολική διατροφή σας.