Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το φυτό ιβίσκου “Roselle” που αλλάζει μια για πάντα τον τρόπο απώλειας βάρους

ΑρχικήΕπιστήμηΤι είναι το φυτό ιβίσκου "Roselle" που αλλάζει μια για πάντα τον τρόπο απώλειας βάρους
spot_img

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο RMIT υποστηρίζουν ότι μετά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, ο τρόπος που η επιστημονική κοινότητα διαχειρίζεται την παχυσαρκία θα αλλάξει ριζικά.

Το φυτό Roselle (Hibiscus sabdariffa) ή αλλιώς ροζέλα είναι ένα είδος ιβίσκου που είναι εγγενές στην Αφρική (Δυτική Αφρική) και βρίσκεται επίσης στην Ινδία, ειδικά στη Μαχαράστρα με τοπική ονομασία ambali. Τον 16ο και τις αρχές του 17ου αιώνα εξαπλώθηκε στις Δυτικές Ινδίες και στην Ασία, αντίστοιχα, όπου έκτοτε πολιτογραφήθηκε σε πολλά μέρη. Οι μίσχοι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ινών μπαστουνιού και οι αποξηραμένοι κάλυκες με γεύση κράνμπερι συνήθως εμποτίζονται για να παραχθεί ένα δημοφιλές εκχύλισμα γνωστό ως carcade, τσάγια και ροφήματα.

- Advertisement -

Αλλά το Roselle έπαψε να είναι μόνο ένα εξωτικό φυτό από την Ασία, καθώς ερευνητές στο Πανεπιστήμιο RMIT προτείνουν ότι οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες δρουν και κατά της παχυσαρκίας και το φυτό θα μπορούσε να είναι ο πρόδρομος εναλλακτικών τροφών και φαρμάκων για τη διαχείριση του βάρους.

Η μελέτη , με επικεφαλής την υποψήφια διδάκτορα στο πανεπιστήμιο, Manisha Singh, αφιερώθηκε στην εξέταση του πώς οι αντιοξειδωτικές ενώσεις (φαινολικά εκχυλίσματα) και το οργανικό οξύ (υδροξυκιτρικό οξύ) της Rosella θα μπορούσαν να αναστείλουν το σχηματισμό λιποκυττάρων, τα οποία δημιουργούνται από την συσσώρευση λίπους στο σώμα και είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της ενέργειας και των επιπέδων σακχάρου του σώματος. 

Όπως αναφέρει και το New Food Magazine, στη μελέτη, τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα υποβλήθηκαν σε ξεχωριστή επεξεργασία με φαινολικά εκχυλίσματα και υδροξυκιτρικό οξύ προτού μετατραπούν σε λιποκύτταρα. Εκ του αποτελέσματος, τα κύτταρα που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με φαινολικά εκχυλίσματα είχαν 95% λιγότερο λίπος σε σύγκριση με τα κύτταρα ελέγχου. 

Επιπλέον, η Singh και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν επίσης ότι οι πολυφαινόλες στο Rosella είχαν παρόμοιες ιδιότητες αναστολής των πεπτικών ενζύμων με ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται κατά της παχυσαρκίας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα