Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το «σύνδρομο στόματος πεύκου» που εμφανίζεται μετά την κατανάλωση κουκουναριών

ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΤι είναι το «σύνδρομο στόματος πεύκου» που εμφανίζεται μετά την κατανάλωση κουκουναριών
spot_img

Γιατί μερικοί καταναλωτές έχουν μεταλλική και πικρή γεύση έως και 5 ημέρες μετά την κατανάλωση κουκουναριών.

Πριν από μερικά χρόνια, Δανοί καταναλωτές κατήγγειλαν στην υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων της χώρας Fødevarestyrelsen, ότι μετά την κατανάλωση κουκουναριών τα οποία είχαν προσθέσει σε σαλάτες, είχαν μεταλλική ή πικρή γεύση στο στόμα τους καθώς και προσωρινή απώλεια γεύσης, αρκετές ημέρες αργότερα.  Η κατάσταση αυτή ονομάζεται “pinjemund” και η ακριβής μετάφραση είναι «στόμα πεύκου».  Η δυσγευσία που σχετίζεται με το κουκουνάρι αναφέρεται στο κοινό ως «σύνδρομο στόματος πεύκου» ή «σύνδρομο κουκουναριού (PNS)» και δεν έχει αναφερθεί μόνο στη Δανία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Fødevarestyrelsen, όταν παρουσιάστηκε έλλειψη κουκουναριών, Κινέζοι παραγωγοί ανέμειξαν άλλες ποικιλίες με τα κανονικά κουκουνάρια. Σε αυτά τα «ψεύτικα» κουκουνάρια (Pinus armandii) οφείλεται η μεταλλική επίγευση αλλά όσο και αν προκαλούν ενόχληση, δεν έχουν βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΕ, οι Κινέζοι σταμάτησαν την εξαγωγή του «ψεύτικου» κουκουναριού στην ΕΕ όταν αντιλήφθηκαν το πρόβλημα. Ωστόσο, ενδέχεται να εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές παρτίδες του «μη αυθεντικού» κινεζικού καρπού.

Σε μία μικρή πειραματική μελέτη έξι εθελοντές κατανάλωσαν έξι έως οκτώ κουκουνάρια που ήταν ύποπτα ότι προκαλούν δυσγευσία. Καταγράφηκαν οι περίοδοι επώασης, τα συμπτώματα και η διάρκειά τους. Η δοκιμή έδειξε ότι όλα τα άτομα είχαν αναπτύξει συμπτώματα δυσγευσίας που σχετίζεται με το κουκουνάρι. Τέσσερα στα έξι άτομα βίωσαν την κλασική πικρή και μεταλλική γεύση 1-2 ημέρες μετά την κατάποση. Δύο άτομα παρουσίασαν μικρά συμπτώματα όπως ξηρότητα και αίσθηση διευρυμένων αμυγδαλών.

Μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων, οι εργαστηριακές εξετάσεις προσδιόρισαν ότι τα κουκουνάρια προέρχονται από το είδος P. armandii. Ωστόσο, κανένας από τους εθελοντές δεν παρουσίασε ναυτία, πονοκέφαλο, διάρροια ή έμετο, ούτε εμφάνισε συμπτώματα που διήρκεσαν περισσότερο από μία εβδομάδα, Η δοκιμή έδειξε και διαφορές στις αντιδράσεις των συμμετεχόντων, καθώς οι 4 παρουσίασαν τα κλασικά συμπτώματα του «στόματος πεύκου» με έντονη πικρή και μεταλλική γεύση που διήρκεσαν από 2 έως 5 ημέρες. Οι δύο άνδρες που συμμετείχαν επηρεάστηκαν λιγότερο για μέγιστο διάστημα 4 ημερών. Το γεγονός ότι οι δύο λιγότερο επηρεασμένοι εθελοντές ήταν άνδρες, συμφωνεί με μια άλλη έκθεση που δείχνει ότι οι γυναίκες επηρεάζονται συχνότερα από τους άνδρες από το «σύνδρομο πεύκου».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο