Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το «σύνδρομο στόματος πεύκου» που εμφανίζεται μετά την κατανάλωση κουκουναριών

ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΤι είναι το «σύνδρομο στόματος πεύκου» που εμφανίζεται μετά την κατανάλωση κουκουναριών
spot_img

Γιατί μερικοί καταναλωτές έχουν μεταλλική και πικρή γεύση έως και 5 ημέρες μετά την κατανάλωση κουκουναριών.

Πριν από μερικά χρόνια, Δανοί καταναλωτές κατήγγειλαν στην υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων της χώρας Fødevarestyrelsen, ότι μετά την κατανάλωση κουκουναριών τα οποία είχαν προσθέσει σε σαλάτες, είχαν μεταλλική ή πικρή γεύση στο στόμα τους καθώς και προσωρινή απώλεια γεύσης, αρκετές ημέρες αργότερα.  Η κατάσταση αυτή ονομάζεται “pinjemund” και η ακριβής μετάφραση είναι «στόμα πεύκου».  Η δυσγευσία που σχετίζεται με το κουκουνάρι αναφέρεται στο κοινό ως «σύνδρομο στόματος πεύκου» ή «σύνδρομο κουκουναριού (PNS)» και δεν έχει αναφερθεί μόνο στη Δανία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως και στις ΗΠΑ.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την Fødevarestyrelsen, όταν παρουσιάστηκε έλλειψη κουκουναριών, Κινέζοι παραγωγοί ανέμειξαν άλλες ποικιλίες με τα κανονικά κουκουνάρια. Σε αυτά τα «ψεύτικα» κουκουνάρια (Pinus armandii) οφείλεται η μεταλλική επίγευση αλλά όσο και αν προκαλούν ενόχληση, δεν έχουν βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΕ, οι Κινέζοι σταμάτησαν την εξαγωγή του «ψεύτικου» κουκουναριού στην ΕΕ όταν αντιλήφθηκαν το πρόβλημα. Ωστόσο, ενδέχεται να εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές παρτίδες του «μη αυθεντικού» κινεζικού καρπού.

Σε μία μικρή πειραματική μελέτη έξι εθελοντές κατανάλωσαν έξι έως οκτώ κουκουνάρια που ήταν ύποπτα ότι προκαλούν δυσγευσία. Καταγράφηκαν οι περίοδοι επώασης, τα συμπτώματα και η διάρκειά τους. Η δοκιμή έδειξε ότι όλα τα άτομα είχαν αναπτύξει συμπτώματα δυσγευσίας που σχετίζεται με το κουκουνάρι. Τέσσερα στα έξι άτομα βίωσαν την κλασική πικρή και μεταλλική γεύση 1-2 ημέρες μετά την κατάποση. Δύο άτομα παρουσίασαν μικρά συμπτώματα όπως ξηρότητα και αίσθηση διευρυμένων αμυγδαλών.

Μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων, οι εργαστηριακές εξετάσεις προσδιόρισαν ότι τα κουκουνάρια προέρχονται από το είδος P. armandii. Ωστόσο, κανένας από τους εθελοντές δεν παρουσίασε ναυτία, πονοκέφαλο, διάρροια ή έμετο, ούτε εμφάνισε συμπτώματα που διήρκεσαν περισσότερο από μία εβδομάδα, Η δοκιμή έδειξε και διαφορές στις αντιδράσεις των συμμετεχόντων, καθώς οι 4 παρουσίασαν τα κλασικά συμπτώματα του «στόματος πεύκου» με έντονη πικρή και μεταλλική γεύση που διήρκεσαν από 2 έως 5 ημέρες. Οι δύο άνδρες που συμμετείχαν επηρεάστηκαν λιγότερο για μέγιστο διάστημα 4 ημερών. Το γεγονός ότι οι δύο λιγότερο επηρεασμένοι εθελοντές ήταν άνδρες, συμφωνεί με μια άλλη έκθεση που δείχνει ότι οι γυναίκες επηρεάζονται συχνότερα από τους άνδρες από το «σύνδρομο πεύκου».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα