Ο λόγος που μια εταιρεία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μερίδα καταναλωτών
Μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε την ανάκληση ενός δημοφιλούς προϊόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω πιθανού κινδύνου για την υγεία ορισμένων πελατών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το πιο θρεπτικό τρόφιμο στον κόσμο κοστίζει μόλις 0,32€ η μερίδα – Εύρημα επιστημονικής μελέτης
Η Aldi ανακαλεί το Inspired Cuisine Baby Potatoes with Herbs and Butter επειδή περιέχει γάλα που δεν αναφέρεται στην ετικέτα. Θα πει βέβαια, κάποιος ότι το βούτυρο που αναφέρεται ακόμη και στην ονομασία του προϊόντος υπονοεί ότι περιέχει γάλα… Δεν φθάνει όμως ένα τρόφιμο να υπονοεί ένα συστατικό του, αλλά πρέπει να το αναφέρει και ξεκάθαρα! Αν και το βούτυρο παράγεται από γάλα, δεν είναι αυτονόητο για όλους ότι περιέχει πρωτεΐνες γάλακτος (που είναι το αλλεργιογόνο). Οι άνθρωποι που έχουν αλλεργία στο γάλα πρέπει να το γνωρίζουν ξεκάθαρα — γιατί ακόμα και ίχνη από γάλα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πως να διώξετε μια για πάντα τα μυρμήγκια από την κουζίνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα ανάκληση “μαμούθ” της Nestle – Καρκινογόνος ουσία σε βρεφικές τροφές – Δείτε τη λίστα
Στην Ε.Ε. (και στην Ελλάδα), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 1169/2011, τα 14 υποχρεωτικά αλλεργιογόνα πρέπει να αναγράφονται ρητά και εμφανώς στην ετικέτα (συνήθως με έντονα ή κεφαλαία γράμματα). Το γάλα είναι ένα από αυτά τα 14 αλλεργιογόνα, έτσι, ακόμα κι αν γράφει “βούτυρο”, ο παρασκευαστής υποχρεούται να δηλώσει σε παρένθεση ότι περιέχει γάλα.
Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν που ανακαλείται αποτελεί πιθανό κίνδυνο για την υγεία για οποιονδήποτε έχει αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα ή στα συστατικά του γάλακτος.
Η Aldi συμβουλεύει τους πελάτες της που έχουν αγοράσει το προϊόν και έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα ή στα συστατικά του γάλακτος, να μην το φάνε. Αντίθετα, να το επιστρέψουν στο κατάστημα από το οποίο αγοράστηκε για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.