Ο Gordon Ramsay αποκάλυψε μια απλή συμβουλή για να μην μαυρίζουν οι πατάτες και τα αβοκάντο.
Οι πατάτες και τα αβοκάντο γίνονται καφέ όταν καθαρίζονται ή κόβονται εξαιτίας μιας διαδικασίας που ονομάζεται οξείδωση. Αυτό είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση, αλλά μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή τους.
Το άμυλο της πατάτας έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα, προκαλώντας μια χημική αντίδραση που έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του χρώματος που μαυρίζει. Στην περίπτωση του αβοκάντο και πολλών άλλων φρούτων, η οξειδάση των πολυφαινολών αλλάζει τη χημική δομή των φαινολών όταν αυτές εκτίθενται σε οξυγόνο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση επικίνδυνου χυμού ντομάτας – Περιέχει θραύσματα από την αποκόλληση της εσωτερικής επένδυσης της κονσέρβας
Ο Gordon Ramsay ανάρτησε ένα βίντεο YouTube για να μοιραστεί τις καλύτερες συμβουλές μαγειρικής του, συμπεριλαμβανομένης μιας για την αποφυγή της οξείδωσης. Είπε χαρακτηριστικά: «Μια εξαιρετική συμβουλή για να σταματήσετε τις πατάτες, τα μήλα και τα αβοκάντο να μαυρίζουν όταν κόβονται είναι απλά να τα καλύψετε με νερό και μια στύψη λεμονιού. Η οξύτητα εμποδίζει τη σάρκα να οξειδωθεί, πράγμα που προκαλεί την αλλαγή του χρώματος».
Ο χυμός λεμονιού αποτρέπει την οξείδωση επειδή περιέχει κιτρικό οξύ, το οποίο δρα ως φυσικό αντιοξειδωτικό, αντιδρώντας αποτελεσματικά με το οξυγόνο του αέρα πριν τα φυσικά ένζυμα του φρούτου, αποτρέποντας έτσι το μαύρισμα και τον αποχρωματισμό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγγούρια: Πώς να τα πλένουμε για να απομακρύνουμε αποτελεσματικά μικρόβια και φυτοφάρμακα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σταφίδες με αδήλωτα θειώδη στην αγορά – Ποιοι κινδυνεύουν
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καρκινογόνα ορυκτέλαια σε τρόφιμα: Επιστολή στον Έλληνα ΥπΑΑΤ Κ. Τσιάρα από την Οργάνωση Foodwatch
Ο χυμός λάιμ και ο χυμός κράνμπερι είναι εξίσου αποτελεσματικοί, καθώς ο όξινος χυμός πρέπει να έχει pH μικρότερο από τρία.
Άλλες συμβουλές που μοιράστηκε ο σεφ, εστιάτορας και τηλεοπτική προσωπικότητα περιλαμβάνουν το πώς να μαγειρεύετε σωστά το ρύζι, τη χρήση εφεδρικών βοτάνων για να εμποτίσετε το λάδι και πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το μπαγιάτικο ψωμί.
Προέτρεψε τον κόσμο να «μην πετάει ποτέ τους λοβούς βανίλιας». Ο Ramsay είπε: «Υπάρχει ένας τόνος γεύσης στη φλούδα. Βάλτε τους μέσα σε βάζα με ζάχαρη και αφήστε τους να εμποτιστούν. Η ζάχαρη είναι υπέροχη για να πασπαλίζετε μπισκότα κέικ ή κουάκερ».
Ο σεφ πρόσθεσε μια συμβουλή για τη χρήση των περισσευούμενων τσίλι: «Χρησιμοποιώντας σπάγκο, δέστε τα κοτσάνια μεταξύ τους και στη συνέχεια απλά κρεμάστε τα στην κουζίνα σας. Σε λίγες εβδομάδες, θα έχετε τις δικές σας αποξηραμένες πιπεριές τσίλι – εξαιρετικές θρυμματισμένες σε πιάτα για να προσθέσετε θερμότητα κατά βούληση.
«Τα τσίλι είναι εκπληκτικά ευπροσάρμοστα. Αν σας αρέσουν σε αλμυρά πιάτα, η συμβουλή μου είναι να δοκιμάσετε να τα προσθέσετε σε λιωμένη γκανάς σοκολάτας για τρούφες σοκολάτας με τσίλι ή πασπαλισμένα πάνω σε φρέσκα φρούτα».