Πώς και από τι επηρεάζονται οι επιλογές διατροφής παιδιών 14 ετών – Ευρήματα δημοσκόπησης
Οι 14χρονοι εκτίθενται σε διαφημίσεις τροφίμων και τροφίμων παντού, τόσο στο φυσικό όσο και στο ψηφιακό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, έχουν και δικά τους χρήματα και μεγάλη ελευθερία να αγοράζουν φαγητό, καφέ και σνακ. Αυτό δείχνει μια νέα ποιοτική μελέτη στην οποία ο Σουηδικός Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων ζήτησε από 14χρονους να μιλήσουν για την καθημερινότητά τους και να βγάλουν φωτογραφίες από το φαγητό τους. Η έκθεση αποτελεί μέρος της αποστολής της κυβέρνησης να βελτιώσει την κατανάλωση τροφίμων από παιδιά και νέους με ιδιαίτερη έμφαση στις κοινωνικοοικονομικές διαφορές, η οποία θα δημοσιευθεί στις 31 Ιανουαρίου 2025.
36 έφηβοι 14 ετών έδωσαν συνέντευξη και φωτογράφισαν την καθημερινότητά τους με επίκεντρο το φαγητό. Τα αποτελέσματα παρέχουν μια τρέχουσα εικόνα της καθημερινότητάς τους και μια βαθύτερη κατανόηση του τι τρώνε οι 14χρονοι, πώς μοιάζουν οι διατροφικές τους συνήθειες και γιατί τρώνε όπως τρώνε. Οτιδήποτε γύρω μας επηρεάζει το τι και το πώς τρώμε ονομάζεται τροφικό περιβάλλον.
Οι ιστορίες και οι φωτογραφίες των 14χρονων παρέχουν μια σχετικά συνεπή εικόνα για το πώς μοιάζει το περιβάλλον του φαγητού τους. Παρόλο που οι νέοι στην έρευνα προέρχονται από διαφορετικά μέρη της χώρας, ζουν σε διαφορετικές μεγάλες πόλεις και έχουν διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, τα αποτελέσματα δείχνουν μεγάλες ομοιότητες.
Οι νέοι επηρεάζονται σε όλα τα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών καναλιών
Σήμερα, υπάρχει φαγητό και διαφήμιση τροφίμων, παντού όπου πηγαίνουν 14χρονοι. Στο σπίτι, στο σχολείο, στο δρόμο προς και από το σχολείο, σε παντοπωλεία, σε καφετέριες και εστιατόρια και σε σχέση με δραστηριότητες αναψυχής. Γνωρίζονται επίσης με προσφορές αγορών, τάσεις και έμπνευση μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, που αποτελούν φυσικό μέρος της ζωής των 14χρονων. Το ψηφιακό περιβάλλον τροφίμων είναι κοινό για όλους, ανεξάρτητα από το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο ή τον τόπο διαμονής.
– Οι ίδιοι οι νέοι περιγράφουν ότι επηρεάζονται από τη διαφήμιση για καραμέλες, αναψυκτικά και σνακ και χαίρονται να επωφελούνται από προσφορές τόσο σε ψηφιακή μορφή, όσο και σε καταστήματα και σε εξωτερικούς χώρους. Ξέρουν τι είναι υγιεινό να τρώνε, αλλά είναι δύσκολο να αντισταθείς στις προσφορές, λέει η Karin Fritz, project manager και διαιτολόγος στη σουηδική Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων.
Οι ιστορίες των νέων, μαζί με τις φωτογραφίες τους, δείχνουν ότι στο μενού τους περιλαμβάνονται συχνά συχνά σνακ, γλυκά, αρτοσκευάσματα, αναψυκτικά και γρήγορο φαγητό. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν μια μικρή μερίδα. Όλα τα 14χρονα που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν επίσης δικά τους χρήματα. Τα ψώνια, ο καφές και το φαγητό με φίλους είναι ένα σημαντικό μέρος της κοινωνικής ζωής του καθενός.
– Αυτή η έρευνα μας έδωσε μια πιο ενημερωμένη και πιο λεπτή εικόνα για το πώς μοιάζει η καθημερινή ζωή των 14χρονων όταν πρόκειται για φαγητό. Οι φωτογραφίες και οι ιστορίες τους, μαζί με τις γνώσεις που ήδη έχουμε, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε υγιεινά. Και δεν είναι τόσο εύκολο να τρώτε υγιεινά στη σημερινή κοινωνία. Αλλά οι νέοι δεν μπορούν να αλλάξουν οι ίδιοι το διατροφικό τους περιβάλλον, πρέπει να το κάνουν αυτοί που μπορούν να επηρεάσουν το διατροφικό περιβάλλον, λέει η Karin Fritz.
Μερικά αποσπάσματα από τους νέους στην έρευνα
«Βλέπω πολλές διαφημίσεις στο δρόμο για το σχολείο όταν παίρνω το λεωφορείο στην πόλη και μετά βλέπω όλες τις πινακίδες με νέα μπιφτέκια ή μια νέα γεύση παγωτού που φαίνεται ωραία και σε κάνει να θέλεις να το δοκιμάσεις».
“Υπάρχουν πολλές τάσεις στο TikTok που σε κάνουν να θέλεις να δοκιμάσεις. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, υπάρχει ένα μπισκότο Subway μήκους περίπου μισού μέτρου που έχει γίνει πολύ δημοφιλές και το οποίο όλοι θέλουν να δοκιμάσουν επειδή έχουν δει ανθρώπους να το τρώνε στο TikTok.”
Τι σημαίνει περιβάλλον τροφίμων;
Το περιβάλλον τροφίμων είναι το μέρος του συστήματος τροφίμων όπου οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με το σύστημα για να επιλέξουν, να αγοράσουν και να φάνε φαγητό. Το διατροφικό περιβάλλον είναι παράγοντες του φυσικού, κοινωνικού, ψηφιακού, οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος που επηρεάζουν το τι τρώνε οι άνθρωποι και συνεπώς την υγεία τους που σχετίζεται με τα τρόφιμα. Υπάρχουν κοινωνικοί και προσωπικοί παράγοντες και είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών που οδηγεί στην επιλογή, την αγορά και την κατανάλωση τροφίμων από πληθυσμούς και άτομα.
Πώς έγινε η έρευνα
Η ερευνητική εταιρεία Ipsos διεξήγαγε τη ποιοτική μελέτη στην οποία 36 14χρονοι ερωτήθηκαν σε μικρές ομάδες το φθινόπωρο του 2024. Οι νέοι είχαν επίσης τη δυνατότητα να φωτογραφίσουν την καθημερινότητά τους για 4 ημέρες. Το δείγμα αποτελούνταν από νέους από δύο διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές ομάδες (κοινωνικές ομάδες 2 και 4, αντίστοιχα, με βάση την ταξινόμηση του Βαρόμετρου Διαχωρισμού), από διαφορετικά μέρη της χώρας και από μεγάλες πόλεις, αστικές περιοχές και αγροτικές περιοχές. Μια ποιοτική μελέτη διεξάγεται για να αποκαλυφθούν οι βαθύτεροι λόγοι για τις σκέψεις και τις απόψεις των ερωτηθέντων για ένα συγκεκριμένο θέμα και ως εκ τούτου δεν έχει σκοπό να ποσοτικοποιήσει πόσο μεγάλο ποσοστό ενός πληθυσμού έχει μια συγκεκριμένη γνώμη.