Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
24.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το κατακάθι του καφέ μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών

ΑρχικήΕπιστήμηΤο κατακάθι του καφέ μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών
spot_img

Μελέτη δείχνει πως το καφεϊκό οξύ που υπάρχει στο κατακάθι του καφέ μπορεί να μετριάσει τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Οι κβαντικές κουκκίδες άνθρακα (CACQDs), οι οποίες μπορούν να προέρχονται από καταναλωμένο κατακάθι καφέ, έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούνται από διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και Χάντινγκτον. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο μετά από μελέτη που δημοσιεύτηκε Environmental Research.  Σύμφωνα με την μελέτη οι CACQDs μπορούν να προστατεύσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, εάν η πάθηση προκαλείται από άλλους παράγοντες -εκτός γενετικούς- όπως η παχυσαρκία, η ηλικία και η έκθεση σε φυτοφάρμακα και άλλες τοξικές περιβαλλοντικές χημικές ουσίες.

- Advertisement -

«Οι κβαντικές κουκκίδες άνθρακα με βάση το καφεϊκό οξύ έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη θεραπεία νευροεκφυλιστικών διαταραχών», είπε ο Jyotish Kumar, διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Χημείας και Βιοχημείας, του Πανεπιστημίου του Τέξας τονίζοντας, πως καμία από τις τρέχουσες θεραπείες δεν επιλύει τις ασθένειες αυτές, απλά βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Το καφεϊκό οξύ ανήκει σε μια οικογένεια ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες είναι φυτικές ενώσεις γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες ή τις ιδιότητες δέσμευσης ελεύθερων ριζών. Το καφεϊκό οξύ είναι μοναδικό επειδή μπορεί να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και έτσι είναι σε θέση να ασκήσει τα αποτελέσματά του στα κύτταρα μέσα στον εγκέφαλο.

Η διαδικασία που χρησιμοποιεί η ομάδα για την εξαγωγή CACQD από χρησιμοποιημένο κατακάθι καφέ θεωρείται «πράσινη χημεία», που σημαίνει ότι είναι φιλική προς το περιβάλλον. Στο εργαστήριό τους, η ομάδα «μαγειρεύει» δείγματα κατακάθια καφέ στους 200 βαθμούς για τέσσερις ώρες για να επαναπροσανατολίσει τη δομή άνθρακα του καφεϊκού οξέος και να σχηματίσει CACQD. Η τεράστια αφθονία των κατακάθια καφέ είναι αυτό που κάνει τη διαδικασία τόσο οικονομική όσο και βιώσιμη.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα