Πώς να μειώσετε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις με τη διατροφή: μια μελέτη Politecnico που δημοσιεύτηκε στο Nature.
Είναι δυνατόν να ταΐσουμε τους ανθρώπους με υγιεινά τρόφιμα, μειώνοντας παράλληλα τη χρήση γης και νερού; Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Εργαστήριο Glob3science του Τμήματος Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών στο Politecnico di Milano και δημοσιεύτηκε στο Nature Sustainability , προτείνει ένα παγκόσμιο μοντέλο που κάνει τη βέλτιστη χρήση των γεωργικών και υδάτινων πόρων, κάνοντας την υιοθέτηση του EAT- Lancet μία καθολική δίαιτα αναφοράς με βιώσιμη δυνατότητα.
Η δίαιτα EAT-Lancet είναι ένα διατροφικό μοντέλο βασισμένο στην επιστήμη που στοχεύει στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας με ταυτόχρονη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής τροφίμων. Υποστηρίζει μια ισορροπία μεταξύ διαφορετικών τροφών φυτικής προέλευσης, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, και την περιορισμένη πρόσληψη τροφών ζωικής προέλευσης. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές μέχρι τώρα πώς θα μπορούσε να αναδιοργανωθεί το σύστημα τροφίμων με τρόπο που θα επέτρεπε την υιοθέτηση αυτής της δίαιτας σε παγκόσμια κλίμακα χωρίς να διακυβεύονται οι φυσικοί πόροι.
Οι ερευνητές εξέτασαν έξι διατροφικά σενάρια ειδικά για κάθε χώρα, συνδυάζοντας ένα αγρο-υδρολογικό μοντέλο με μελέτες για τη βέλτιστη χρήση. Η ανακατανομή των καλλιεργειών και οι βελτιώσεις στη ροή του εμπορίου θα μπορούσαν να μειώσουν την έκταση της παγκόσμιας καλλιέργειας κατά 37-40% και τη χρήση του νερού άρδευσης κατά 78%, ενώ πληρούνται οι διατροφικές απαιτήσεις της δίαιτας EAT-Lancet.
Το μοντέλο δείχνει ότι η παγκόσμια υιοθέτηση αυτής της δίαιτας θα απαιτούσε αύξηση του διεθνούς εμπορίου τροφίμων, αυξάνοντας την ποσότητα της παραγωγής που προορίζεται για εξαγωγή από 25% σε 36%. Στο οικονομικό μέτωπο, εκτιμάται ότι αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση 4,5% ενώ θα αποφέρει επίσης σημαντικά περιβαλλοντικά και διατροφικά οφέλη.
Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Maria Cristina Rulli , συντονίστρια της έρευνας: “Αυτή η μελέτη δείχνει ότι είναι δυνατό να εξασφαλιστούν υγιεινές και βιώσιμες δίαιτες για όλους, ενώ παράλληλα προστατεύονται οι βασικοί πόροι του πλανήτη.
Η έρευνά μας προτείνει την έξυπνη ανακατανομή των καλλιεργειών και την καλύτερη διαχείριση του εμπορίου. Η ροή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική χρήση των γεωργικών και υδάτινων πόρων σε παγκόσμια κλίμακα, ωστόσο, για να εφαρμοστούν όλα αυτά, χρειαζόμαστε και τις δύο στοχευμένες πολιτικές που υποστηρίζουν την αναδιοργάνωση του συστήματος τροφίμων – συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής, μζί με την κοινωνική αποδοχή και την επιθυμία να μοιράζεσαι. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι διαδικασίες συνδημιουργίας που αφορούν τους τοπικούς παραγωγούς, σε σχέση με την αναδιανομή των καλλιεργειών».
Η μελέτη είναι διαθέσιμη στο Nature Sustainability και προσφέρει έναν πραγματικό οδικό χάρτη για πιο δίκαιη και βιώσιμη παραγωγή τροφίμων στο μέλλον.
Στις 8 Νοεμβρίου, η Maria Cristina Rulli του εργαστηρίου Glob3science στο Politecnico di Milano και ο Paolo D’Odorico του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϋ, τιμήθηκαν με το Διεθνές Βραβείο Πρίγκηπα Σουλτάν Μπιν Αμπντουλαζίζ για το νερό (PSIPW) στα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό το διάσημο βραβείο ήταν σε αναγνώριση της καινοτόμου έρευνάς τους στη σχέση νερού-ενέργειας-τροφής, η οποία προσφέρει πραγματικές λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ανταποκρινόμενη στις παγκόσμιες προκλήσεις ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.