Οι κρυμμένοι κίνδυνοι που κρύβονται στις κουζίνες μας.
Μεγάλη έρευνα της Ipsos σε 2.231 ενήλικους Βρετανούς καταναλωτές ηλικίας 16-75 ετών, μέσω της ερευνητικής πλατφόρμας i:omnibus για τις συνήθειες και τις πεποιθήσεις σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων είναι απόλυτα απογοητευτική.
Το πιο μεγάλο λάθος κατά την προετοιμασία και την αποθήκευση των τροφίμων και, μία από τις κορυφαίες δυνητικά επιβλαβείς συνήθειες είναι ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την ίδια πετσέτα για πολλαπλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του στεγνώματος χεριών και αντικειμένων κουζίνας. Τα δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν τέσσερις στους δέκα (39%) το κάνουν αυτό τουλάχιστον «συχνά». Ακόμη και μεταξύ εκείνων που λένε ότι μαγειρεύουν και ετοιμάζουν φαγητό στο σπίτι σε καθημερινή βάση, το ποσοστό όσων μοιράζονται αυτή τη συνήθεια είναι 36%, παρά το γεγονός ότι οι πετσέτες κουζίνας, είναι ένα από τα κορυφαία αντικείμενα που προκαλούν διασταυρούμενη μόλυνση στις κουζίνες μας.
Άλλες αμφισβητήσιμες γαστρονομικές πρακτικές, σύμφωνα με την έρευνα, περιλαμβάνουν τουλάχιστον τον συχνό έλεγχο των τηλεφώνων μας κατά την προετοιμασία του φαγητού (36%) και την αποθήκευση των υπολειμμάτων φαγητού σε ανοιχτά δοχεία στο ψυγείο (19%). Συνολικά, σχεδόν ένας στους τρεις (31%) πλένουν συχνά (ή πάντα) ωμό κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουν. Και αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε διασταυρούμενη μόλυνση μέσω της μεταφοράς βακτηρίων σε χέρια, ρούχα, πάγκους εργασίας και κοντινά σκεύη.
Γεγονός ή μύθος: Τι απάντησαν οι καταναλωτές
Η Ipsos παρουσίασε στους συμμετέχοντες διάφορα γεγονότα και μύθους για την υγιεινή των τροφίμων. Τους ζητήθηκε να δηλώσουν εάν πίστευαν ότι το καθένα ήταν αληθινό ή ψευδές. Έξι στους δέκα (60%) θεώρησαν ότι είναι πιο ασφαλές να τρώνε φαγητά που έχουν σταδιακά κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα βάλουν στο ψυγείο, παρά να τρώνε τρόφιμα που έχουν τοποθετηθεί κατευθείαν στο ψυγείο. Ωστόσο, η καθοδήγηση των επιστημόνων τροφίμων αναφέρει ότι επιβλαβή βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν σε τρόφιμα που αφήνονται να κρυώσουν αργά και ότι είναι καλύτερο να κρυώνετε τα τρόφιμα που δεν σερβίρονται αμέσως όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να τα βάζετε στο ψυγείο.
Ένας στους τέσσεριες (25%) είπε ότι η δήλωση «Η κατάψυξη τροφίμων σκοτώνει όλα τα επιβλαβή βακτήρια» είναι αληθινή, και λίγο λιγότερο από ένας στους πέντε (18%) φαίνεται να πιστεύει στον «κανόνα των 5 δευτερολέπτων» – επιλέγοντας το «αληθές» όταν εμφανίζεται. Ένα παρόμοιο ποσοστό (17%) θεώρησε ότι η δήλωση «Το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα δεν είναι πάντα ασφαλές, καθώς μπορεί να εξαπλώσει επιβλαβή βακτήρια σε περιοχές κοντά στον νεροχύτη της κουζίνας» είναι ψευδής.
Φυσικά, πολλοί που διαπράττουν αυτά τα παραπτώματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα απομακρύνονται αλώβητοι, αλλά με την εκτίμηση της FSA ότι υπάρχουν πάνω από 2,4 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ευρήματα της έρευνας αποτελούν τροφή για σκέψη.
Η Federica Curcurú, Associate Director στην Ipsos δήλωσε: «Τα αποτελέσματα δείχνουν μια μικτή εικόνα όσον αφορά τις συνήθειες και την κατανόησή μας σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων και ένα πιθανό χάσμα μεταξύ της κοινής γνώσης και των πρακτικών. Για παράδειγμα, σχεδόν εννέα στους δέκα Βρετανούς γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το ίδιο ξύλο κοπής για ωμό κρέας και λαχανικά χωρίς να το πλένουν ενδιάμεσα, ωστόσο μόνο το 18% το κάνει πάντα αυτό. Τα ευρήματα της έρευνάς μας χρησιμεύουν ως σωτήρια υπενθύμιση της σημασίας της κατάρριψης κοινών μύθων.»