Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το πλήρες γάλα δεν παχαίνει και δεν επιβαρύνει την υγεία – Νέα μελέτη

ΑρχικήΝέαΤο πλήρες γάλα δεν παχαίνει και δεν επιβαρύνει την υγεία - Νέα μελέτη
spot_img

Καλά νέα για τους λάτρεις των γαλακτοκομικών προϊόντων

Η μακροχρόνια κατανάλωση πλήρους γάλακτος και λίπους γάλακτος δεν αυξάνει σημαντικά το σωματικό βάρος ή τα λιπίδια του αίματος, σύμφωνα με μελέτη Κινέζων ερευνητών, όπως αναφέρει το Xinhua.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές ινστιτούτου τροφίμων και διατροφής υπό το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων της Κίνας, το Πανεπιστήμιο Tsinghua και την Κινεζική Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών (CAAS), δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό iMeta.

Το γάλα αποτελεί βασικό διατροφικό προϊόν για περισσότερους από έξι δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, καθιστώντας το ένα από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, παλαιότερη έρευνα πρότεινε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, πιο πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά λίπη μπορεί να μην συμβάλλουν σε αυτόν τον κίνδυνο, αφήνοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης λίπους γάλακτος στον μεταβολισμό των λιπιδίων ακόμα ασαφείς.

Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα επτά εβδομάδων σε ποντίκια, χωρίζοντάς τα σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα τράφηκε με κανονική διατροφή, ενώ η άλλη δίαιτα πλούσια σε λιπαρά.

Και οι δύο ομάδες έλαβαν ημερήσιες δόσεις είτε 15 ml πλήρους γάλακτος ή 0,5 ml λίπους γάλακτος – που ισοδυναμεί με την κατανάλωση πάνω από 2 κιλά γάλακτος ή 100 γραμμάρια λίπους γάλακτος από έναν άνθρωπο καθημερινά για πέντε χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ούτε το πλήρες γάλα ούτε το λίπος του γάλακτος επηρέασαν σημαντικά το σωματικό βάρος ή τα λιπίδια του αίματος στα ποντίκια, ανεξάρτητα από τον τύπο διατροφής τους.

Το πλήρες γάλα και το λίπος γάλακτος βελτίωσαν επίσης την ποικιλότητα της μικροχλωρίδας του εντέρου και αύξησαν την παρουσία βασικών βακτηρίων και μεταβολιτών που συνδέονται με τη ρύθμιση των λιπιδίων.

«Αυτή η έρευνα αντιμετωπίζει μακροχρόνιες ανησυχίες σχετικά με το πλήρες γάλα και το λίπος του γάλακτος», δήλωσε ο Wang Jiaqi, ερευνητής στο CAAS. «Προσφέρει επίσης πολύτιμες πληροφορίες για τη βιομηχανία τροφίμων και τις παγκόσμιες πολιτικές διατροφής και μεγιστοποιεί την αποδοτικότητα των πόρων τροφίμων».

Τα ευρήματα συμβάλλουν στην κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του πλήρους γάλακτος και του λίπους του γάλακτος στην υγεία των λιπιδίων του αίματος, πρόσθεσε ο Wang.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο