Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Vegan αυγά: Εκατομμύρια παραγγελίες στο μεγαλύτερο φυτικό εργοστάσιο της Ευρώπης εν μέσω παγκόσμιας κρίσης τιμών

ΑρχικήΝέαVegan αυγά: Εκατομμύρια παραγγελίες στο μεγαλύτερο φυτικό εργοστάσιο της Ευρώπης εν μέσω παγκόσμιας κρίσης τιμών
spot_img

Η Eat Just ενώνει δυνάμεις με την Vegan Food Group.

Το πρωτοποριακό φυτικής προέλευσης αυγό Just Egg, δημιούργημα της καλιφορνέζικης εταιρείας Eat Just, ετοιμάζεται να κατακτήσει και την ευρωπαϊκή αγορά. Χάρη σε συμφωνία αποκλειστικής παραγωγής και διανομής με τη Vegan Food Group (VFG), το προϊόν που βασίζεται σε πρωτεΐνες από φασόλια mung αναμένεται να παραχθεί τοπικά έως τα τέλη του 2025, στο Lüneburg της Γερμανίας, με δυνατότητα παραγωγής ισοδύναμης 500 εκατομμυρίων αυγών ετησίως.

- Advertisement -

Η VFG επενδύει 11,5 εκατ. λίρες για τη δημιουργία μιας πλήρως αυτοματοποιημένης γραμμής παραγωγής, με στόχο να ενισχύσει την τοπική διαθεσιμότητα, να μειώσει τα απόβλητα και να βελτιώσει την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής του προϊόντος στο ράφι. Η παραγωγή του Just Egg θα στηρίζεται σε ιδιόκτητα φασόλια mung που θα προμηθεύει απευθείας η Eat Just από τις ΗΠΑ, ενώ η υπόλοιπη εφοδιαστική αλυσίδα θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς προμηθευτές.

Η ευρωπαϊκή επέκταση έρχεται σε μια περίοδο που η παγκόσμια κρίση αυγών ωθεί τους καταναλωτές σε αναζήτηση αξιόπιστων εναλλακτικών. Στις ΗΠΑ, όπου η γρίπη των πτηνών έχει οδηγήσει σε θανάτωση άνω των 167 εκατομμυρίων πουλερικών από το 2022, η τιμή των αυγών εκτοξεύθηκε έως και το 1 δολάριο ανά αυγό, αυξάνοντας κατακόρυφα τις πωλήσεις του Just Egg. Τον Ιανουάριο μόνο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν πέντε φορές σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με το 91% των αγοραστών να μην είναι βίγκαν ή χορτοφάγοι.

«Η στιγμή είναι κρίσιμη για τη φυτική διατροφή», σχολιάζει ο CEO της Eat Just, Josh Tetrick. «Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αναζητούν εναλλακτικές που προσφέρουν όχι μόνο ηθική παραγωγή αλλά και αξιοπιστία. Το Just Egg είναι έτοιμο να καλύψει αυτό το κενό».

Αν και το προϊόν κρίθηκε ασφαλές από την EFSA το 2021 και έλαβε τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2022, η είσοδος του στην αγορά αναβλήθηκε μέχρι την ολοκλήρωση της στρατηγικής συμμαχίας με την VFG. Η άδεια χρήσης των πρωτεϊνών mung δίνει στην Eat Just μονοπωλιακή προστασία για πέντε χρόνια στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η VFG, που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε «vegan Unilever», είναι ήδη η μητρική εταιρεία γνωστών brands όπως τα VFC, Meatless Farm και Clive’s Purely Plants. Η προσθήκη του Just Egg ενισχύει το portfolio της με ένα προϊόν υψηλής αναγνωρισιμότητας και τεχνολογικής καινοτομίας. «Η συνεργασία μας ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την αποστολή μας να μεταμορφώσουμε την αγορά τροφίμων φυτικής προέλευσης στην Ευρώπη», σημειώνει ο CEO της VFG, Dave Sparrow.

Η συνολική αγορά vegan αυγών στην Ευρώπη αναμένεται να αυξάνεται με ρυθμό 40% ετησίως και να φτάσει τα 3,88 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2031. Εκτός από το Just Egg, στον χώρο δραστηριοποιούνται και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Crackd (Ηνωμένο Βασίλειο), η Perfeggt (Γερμανία) και η Vegge (Ιταλία), με τον ανταγωνισμό να εντείνεται.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα