Κυριακή, 27 Απριλίου, 2025
19.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιοδιασπώμενο φιλμ συσκευασίας όπως τα φτερά της πάπιας: Προστατεύει τα τρόφιμα και αντιμετωπίζει την παραχάραξη

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΒιοδιασπώμενο φιλμ συσκευασίας όπως τα φτερά της πάπιας: Προστατεύει τα τρόφιμα και αντιμετωπίζει την παραχάραξη
spot_img

Ένα πλήρως βιοδιασπώμενο και φιλικό φιλμ προς το περιβάλλον.

Ερευνητές από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Anhui, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Jilin και το Πανεπιστήμιο Jilin ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό φιλμ συσκευασίας τροφίμων που όχι μόνο παρατείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων, αλλά και προειδοποιεί για την αλλοίωσή τους, ενώ διαθέτει ιδιότητες κατά της παραχάραξης.

- Advertisement -

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Biological Macromolecules, βασίστηκε στην έμπνευση από τη φυσική υδροφοβία των φτερών πάπιας, οδηγώντας στη δημιουργία του φιλμ C-CGR από καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (CMC) και ζελατίνη.

Το φιλμ περιλαμβάνει στη δομή του ρεσβερατρόλη, μια πολυφαινόλη φυτικής προέλευσης γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Η ρεσβερατρόλη θωρακίζει τα τρόφιμα από τις βλαβερές επιδράσεις του υπεριώδους φωτός, σταθεροποιεί το pH και αναστέλλει την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Επιπλέον, το C-CGR είναι πλήρως βιοδιασπώμενο και φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς διασπάται γρήγορα στο έδαφος χωρίς να αφήνει επιβλαβή υπολείμματα.

Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, το φιλμ παρέτεινε τη διάρκεια ζωής του βοδινού κρέατος κατά δύο ημέρες επιπλέον σε σύγκριση με την παραδοσιακή μεμβράνη πολυαιθυλενίου (PE), διατηρώντας το φρέσκο για έως και πέντε ημέρες.

Ένα ιδιαίτερα καινοτόμο χαρακτηριστικό του φιλμ είναι η ικανότητά του να αλλάζει χρώμα όταν το τρόφιμο αρχίζει να αλλοιώνεται, προσφέροντας έτσι μια εύκολη, οπτική ένδειξη της φρεσκάδας του προϊόντος. Υπό κανονικό φωτισμό, το φιλμ είναι άχρωμο και διαφανές, αλλά όταν εκτίθεται σε υπεριώδες φως, αποκτά μπλε απόχρωση, χωρίς αυτή η ιδιότητα να εξασθενεί με τον χρόνο.

«Αυτό το χαρακτηριστικό παρέχει μια αξιόπιστη ένδειξη αυθεντικότητας, καθιστώντας τη μεμβράνη ιδανική για εφαρμογές συσκευασίας και σήμανσης προϊόντων», αναφέρουν οι ερευνητές.

Τέλος, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το κόστος παραγωγής της μεμβράνης είναι ελαφρώς υψηλότερο από αυτό της συμβατικής πλαστικής συσκευασίας. Η μείωση του κόστους θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω έρευνας, με στόχο την ευρεία εμπορική εφαρμογή της συσκευασίας

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα