Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιομηχανία Τροφίμων: Οδηγίες για την υποβολή έκθεσης Αποβλήτων Τροφίμων 2023 – Αλλαγές – Υπόχρεοι

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΒιομηχανία Τροφίμων: Οδηγίες για την υποβολή έκθεσης Αποβλήτων Τροφίμων 2023 - Αλλαγές - Υπόχρεοι
spot_img

Βήμα βήμα η διαδικασία υποβολής έκθεσης αποβλήτων τροφίμων – Ποιες επιχειρήσεις είναι υπόχρεες.

Η Ελληνική βιομηχανία τροφίμων υποχρεούται να υποβάλλει σε ετήσια βάση Έκθεση Αποβλήτων Τροφίμων με στοιχεία για τα παραγόμενα απόβλητα τροφίμων και τα πλεονάσματα τροφίμων σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (εν συντομία ΗΜΑΤ), η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων (ΗΜΑ), μια ηλεκτρονική υπηρεσία που παρέχεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  

Από τη Δευτέρα 13/02/2023 τέθηκε σε λειτουργία η νέα ανανεωμένη έκδοση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΗΜΑ, καθώς και το ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων τροφίμων (ΗΜΑΤ) και από την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2023 είναι διαθέσιμες προς συμπλήρωση οι φόρμες της  ετήσιας Έκθεσης Αποβλήτων για το έτος 2022. Η συμπλήρωση της Έκθεσης Αποβλήτων κάθε έτους είναι υποχρεωτική και λήγει την 31η Μαρτίου του ίδιου έτους.

Οι επιχειρήσεις που είναι ήδη εγγεγραμμένες στο ΗΜΑ και είναι υπόχρεες υποβολής στοιχείων και στο ΗΜΑΤ, καλούνται να ενημερώσουν το προφίλ της επιχείρησης, επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο σχετικά με την υποχρέωση υποβολής στοιχείων στο ΗΜΑΤ (αρ. 20 ν. 4819/2021).

Μεταξύ των εταιρειών–οντοτήτων που πρέπει να υποβάλλουν έκθεση Αποβλήτων Τροφίμων περιλαμβάνονται super market, Αγορές τροφίμων, όπως οι κρεαταγορές, οι ιχθυαγορές και οι λαχαναγορές, Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υδατοκαλλιέργειες, Εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταποίησης τροφίμων και ποτών, ξενοδοχεία με πάνω από 100 κλίνες, catering με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 300.000 € και επιχειρήσεις μαζικής εστίασης με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 €.

Οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν στοιχεία για τα απόβλητα τροφίμων σε επίπεδο εγκατάστασης για το 2020 και το 2021, καλούνται φέτος να προβούν στην υποβολή στοιχείων για τα απόβλητα τροφίμων μέσα από το προφίλ της επιχείρησης και όχι της εγκατάστασης, όπως πέρσι.

Η πρώτη Έκθεση Αποβλήτων Τροφίμων υποβάλλεται από τον φορέα λειτουργίας της επιχείρησης για το έτος αναφοράς 2022. Η συμπλήρωση και υποβολή της Έκθεσης Αποβλήτων Τροφίμων προϋποθέτει την εγγραφή της επιχείρησης μέσα από την πλατφόρμα του ΗΜΑ.

Η εγγραφή στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ) μιας επιχείρησης που εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4819/2020 είναι υποχρεωτική και προηγείται της καταχώρισης και υποβολής της Έκθεσης Αποβλήτων Τροφίμων.

Η ετήσια Έκθεση Αποβλήτων Τροφίμων συμπληρώνεται σε μια τυποποιημένη ηλεκτρονική φόρμα, στην οποία καταχωρίζονται τα στοιχεία της επιχείρησης αναφορικά με τα παραγόμενα απόβλητα τροφίμων και τα πλεονάσματα τροφίμων ανά δραστηριότητα της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 4819/2021.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Τα τρόφιμα ορίζονται στο άρθρο 2 του Κανονισμού (ΕΚ) 178/2002 και νοούνται οι «ουσίες ή προϊόντα, είτε αυτά έχουν υποστεί πλήρη ή μερική επεξεργασία είτε όχι, τα οποία προορίζονται για βρώση από τον άνθρωπο ή αναμένεται ευλόγως ότι θα χρησιμεύσουν για τον σκοπό αυτόν». Με τον ορισμό αυτό περιλαμβάνεται το σύνολο των τροφίμων, σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων από την παραγωγή έως την κατανάλωση.

Τα τρόφιμα έχουν καταστεί απόβλητα, κατά την έννοια της παρ. 4α τού άρθρου 3 του ν. 4819/2021, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις:

-1-Έχουν εισέλθει στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων

-2- Απομακρύνονται ή απορρίπτονται από την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων

-3- Προορίζονται να υποστούν επεξεργασία (ανάκτηση ή διάθεση) ως απόβλητα

Τα τρόφιμα περιλαμβάνουν επίσης μη βρώσιμα μέρη (π.χ. οστά, φλούδες, σπόροι). Ως εκ τούτου, στα απόβλητα τροφίμων μπορεί να συγκαταλέγονται είδη που περιλαμβάνουν μέρη τροφίμων τα οποία προορίζονται για βρώση και μέρη τροφίμων τα οποία δεν προορίζονται για βρώση.

Αναλυτικά τα βήματα εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ), οι εξαιρέσεις, και οι γενικές κατευθύνσεις ανά στάδιο αλυσίδας εφοδιασμού Τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο