cibum team
Την χρονιά που πέρασε, οι εταιρείες άρχισαν να εξετάζουν όλο και περισσότερο την αυτοματοποίηση σε παραγωγή και υπηρεσίες, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και έπρεπε να αντιμετωπιστεί μια ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση.
Ρομπότ απολύμανσης δαπέδου και μικροβιακής θανάτωσης έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ και άλλα περιβάλλοντα. Ορισμένες εταιρείες διαπίστωσαν ότι οι ρομποτικές λειτουργίες προσφέρουν οφέλη μάρκετινγκ δεδομένης της νέας προσήλωσης στην υγιεινή και την κοινωνική απόσταση. Η αμερικανική αλυσίδα γρήγορου φαγητού White Castle άρχισε να χρησιμοποιεί ρομπότ μαγειρέματος χάμπουργκερ σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει έναν «τρόπο για να μειώσει την ανθρώπινη επαφή με τα τρόφιμα κατά τη διαδικασία μαγειρέματος».
Η συνολική ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται, αλλά υπάρχει ταυτόχρονα εκτεταμένη έλλειψη εργατικού δυναμικού τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδιαίτερα σε χειρονακτικές επίπονες εργασίες και επαγγέλματα που τείνουν να προσφέρουν σχετικά χαμηλούς μισθούς. Τα κενά αυξήθηκαν κατά 20% από τα επίπεδα πριν από την πανδημία καθώς οι εργοδότες αγωνίζονται να καλύψουν πολλές θέσεις εργασίας, παρά την ανεργία 250.000 εργαζομένων του Ηνωμένου Βασιλείου που βρήκαν δουλειά το 2019. Ο λόγος πίσω από την έλλειψη εργατικού δυναμικού δεν είναι απολύτως σαφής. Πολλοί εργαζόμενοι μπορεί απλώς να επανεκτίμησαν την προθυμία τους να κάνουν δύσκολη εργασία με αντάλλαγμα χαμηλούς μισθούς.
Όλα αυτά δημιούργησαν ένα ισχυρό κίνητρο για τις εταιρείες να επενδύσουν στην αυτοματοποίηση ως τρόπο αντιμετώπισης των ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη Βρετανία, ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για αγροτικά ρομπότ καθώς αντιμετωπίζουν την απουσία εποχιακών εργαζομένων που κάποτε είχαν στη διάθεσή τους από την Ανατολική Ευρώπη.
Η βρετανική start up Small Robot Company με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, έχει αναπτύξει δύο ρομπότ που μπορούν να σκοτώσουν ζιζάνια σε χωράφια με σιτάρι μειώνοντας σημαντικά χρήση χημικών φυτοφαρμάκων.
Μια άλλη νεοσύστατη εταιρεία, η Xihelm, που έλαβε επιχειρησιακή χρηματοδότηση από τη βρετανική κυβέρνηση το 2018, κατασκεύασε ένα ρομπότ που μπορεί να συλλέγει ευαίσθητα φρούτα και λαχανικά σε θερμοκήπια.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η έλλειψη εργατικού δυναμικού πλήττει ιδιαίτερα τη βιομηχανία εστιατορίων, το White Castle Chain εισάγει τον αυτοματισμό της τηγανητής πατάτας και των ρομπότ για χάμπουργκερ, ενώ η εθνική αλυσίδα εστιατορίων Sweet Green παρέχει τεχνολογία για ρομπότ κουζίνας. Ένα εστιατόριο McDonald’s στην περιοχή του Σικάγο πειραματίζεται με ένα φωνητικό σύστημα που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο μπορεί να χειριστεί τις παραγγελίες των πελατών κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Ο συνολικός αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής στην αγορά εργασίας είναι πιθανό να είναι σημαντικός. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από αυτές τις τεχνολογίες είναι απίθανο να φτάσουν εγκαίρως για να δώσουν λύσεις στις πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες. Τα μηχανήματα δεν είναι ευρέως διαθέσιμα για αγορά ακόμη. Μερικές από τις πιο σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι στις μεταφορές και τα logistics. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, η έλλειψη από οδηγούς φορτηγών στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι περίπου στους 100.000. Ενώ πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις στη Silicon Valley και αλλού εργάζονται πάνω στα αυτοκινούμενα φορτηγά, η τεχνολογία αυτή παραμένει λίγα χρόνια μακριά από την εμπορική βιωσιμότητα.
Στα πιο προηγμένα κέντρα διανομής του σήμερα, η εικόνα είναι ήδη διαφορετική. Οι εργαζόμενοι είναι τώρα πιο στατικοί στη δουλειά τους, ενώ εργασίες όπως η αποθήκευση και η μετακίνηση μεταξύ των ραφιών γίνονται με πλήρως αυτόνομα ρομπότ. Η Amazon λειτουργεί επί του παρόντος περισσότερα από 200.000 από αυτά τα ρομπότ σε κέντρα διανομής σε όλο τον κόσμο.
Όπως αναφέρει το Sidney News Today, η συντριπτική πλειοψηφία των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα σε εγκαταστάσεις μεταφοράς και logistics, θα μπορούσε να απολυθεί στο σχετικά κοντινό μέλλον.
Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης στον κόσμο χρησιμοποιούν ήδη συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν αυτόματα άρθρα ειδήσεων, ενώ έξυπνοι νομικοί αλγόριθμοι αναλύουν συμβάσεις για να προβλέψουν το αποτέλεσμα μιας αγωγής.
Νικητές από όλη αυτή την κατάσταση, θα μπορούσαν να βγουν οι εξής τρεις κατηγορίες: Πρώτον, ειδικευμένοι εργαζόμενοι στο εμπόριο, όπως υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι, που εκτελούν εργασίες που απαιτούν επιδεξιότητα, κινητικότητα και ικανότητες επίλυσης προβλημάτων σε εξαιρετικά απρόβλεπτα περιβάλλοντα. Το ίδιο ισχύει και για πιστοποιημένους εργαζόμενους φροντίδας που υποστηρίζουν την καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων. Αυτός ο τύπος εργασίας υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες των υφιστάμενων ρομπότ και αυτές οι εργασίες παραμένουν ασφαλείς για το άμεσο μέλλον. Δεύτερον, οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα που απαιτούν την ανάπτυξη βαθιών και εξελιγμένων σχέσεων με άλλους είναι σχετικά ασφαλείς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ρόλους όπως η νοσηλευτική και επαγγελματικά ή εκπαιδευτικά επαγγέλματα που απαιτούν περίπλοκες ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις. Η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει πνευματική εργασία που είναι δημιουργική ή πραγματικά εξαιρετική. Για αυτούς τους εργαζόμενους, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει και όχι να αντικαταστήσει τις προσπάθειές τους.
Η καλύτερη συμβουλή για τους εργαζομένους, είναι να περάσουν από τη ρουτίνα και την προβλέψιμη εργασία σε μία από αυτές τις πιο πάνω κατηγορίες.
Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί μια άνευ προηγουμένου μετάβαση, την οποία η πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού πρέπει να πραγματοποιήσει και να προσαρμοστεί σε πραγματικά εξαιρετικούς ρόλους. Δεν είναι σαφές εάν θα δημιουργηθούν αρκετές από αυτές τις θέσεις εργασίας. Αυτή θα μπορούσε να είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις μας τα επόμενα χρόνια, ίσως και δεκαετίες.