cibum team
Μετά από μια ανασκόπηση όλων των ανεξάρτητων ακαδημαϊκών μελετών σχετικά με τις διατροφικές ετικέτες, ερευνητές από το Action on Salt & Sugar, τα στοιχεία υποστηρίζουν ότι η διατροφική επισήμανση πρέπει να γίνει υποχρεωτική στη συσκευασία τροφίμων και ποτών, προκειμένου να αποτραπούν ασθένειες όπως η παχυσαρκία, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τα εμφράγματα.
Διατροφολόγοι και ερευνητές από την οργάνωση μέλος του Sustain Action on Sugar/Action on Salt , με έδρα το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, ζητούν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να καταστήσει υποχρεωτικές τις διατροφικές ετικέτες της συσκευασίας χωρίς καθυστέρηση. Η πρόσκληση έρχεται αφού πραγματοποίησαν μια εκτεταμένη συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση 134 μελετών σχετικά με τον αντίκτυπο των διαφορετικών προγραμμάτων επισήμανσης της συσκευασίας, τα οποία έδειξαν όλα θετικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση των καταναλωτών προς πιο υγιείς αγορές.
Οι μελέτες κάλυψαν το πολλαπλό σύστημα σήμανσης σηματοδότησης του Ηνωμένου Βασιλείου (TLS), το Nutri-Score (NS), τις ετικέτες προειδοποίησης διατροφής τύπου Χιλής και τις ετικέτες προειδοποίησης για την υγεία (π.χ. το σύστημα της Καλιφόρνια). Όλοι ήταν σε θέση να κατευθύνουν τους καταναλωτές προς πιο υγιεινές αγορές, μειώνοντας την ενέργεια, το αλάτι, το λίπος ή τα κορεσμένα λιπαρά των επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών που επιλέγονται ή αγοράζονται.
Πριν από αυτή τη μελέτη, τα στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο κάθε τύπου ετικέτας με χρωματική κωδικοποίηση και προειδοποιητικές ετικέτες στην τροποποίηση των αγοραστικών συμπεριφορών των καταναλωτών ήταν ανάμεικτα. Αυτή η έρευνα καταδεικνύει ότι όλες οι ερμηνευτικές ετικέτες διατροφής υποστηρίζουν τους καταναλωτές, αλλά και ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να αγοράζουν πιο υγιεινά προϊόντα. Αντίθετα, προειδοποιητικές ετικέτες όπως αυτές στη Χιλή και την Καλιφόρνια θέτουν τις αρνητικές πτυχές των προϊόντων στο επίκεντρο και αποθαρρύνουν την αγορά λιγότερο υγιεινών προϊόντων.
Το σύστημα σήμανσης του Ηνωμένου Βασιλείου εφαρμόζεται στην τρέχουσα μορφή του από το 2013, εμφανίζοντας επίπεδα συνολικού λίπους, κορεσμένου λίπους, ολικής ζάχαρης και αλατιού σε προϊόντα που έχουν χρωματική κωδικοποίηση είτε υψηλά (κόκκινα), είτε μεσαία (πορτοκαλί) είτε χαμηλά ( πράσινος). Ενώ πολλές βρετανικές εταιρείες τροφίμων εμφανίζουν τώρα αυτές τις ετικέτες, παραμένει ένα εθελοντικό πρόγραμμα και ένα στα τέσσερα προϊόντα δεν τις εμφανίζει, και η χρήση ετικετών με χρωματική κωδικοποίηση δεν χρησιμοποιείται επίσης σε εστιατόρια, καφετέριες ή εστιατόρια.
Το 2020, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησε διαβουλεύσεις σχετικά με τις ετικέτες διατροφής συσκευασίας , προσκαλώντας απόψεις για το τρέχον σύστημα σήμανσης φωτεινού σηματοδότη και μια πιθανή μετάβαση στις ετικέτες προειδοποίησης Nutri-Score ή Chile-style. Ωστόσο, αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι μεγάλο μέρος της υπάρχουσας έρευνας σχετικά με τις ετικέτες διατροφής επικεντρώνεται σε βραχυπρόθεσμες προσομοιώσεις υπολογιστή. Αυτή η έρευνα προτείνει ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εστιάζουν στον πραγματικό αντίκτυπο των ετικετών διατροφής στα πρότυπα διατροφής των ατόμων και στη βιομηχανική αναδιατύπωση σε επίπεδο πληθυσμού, σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.