Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
21.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρετανία: Πρόσω ολοταχώς για κρέας εργαστηρίου – Χρηματοδότηση 1,9 εκατ. ευρώ

ΑρχικήFuture Food TodayΒρετανία: Πρόσω ολοταχώς για κρέας εργαστηρίου - Χρηματοδότηση 1,9 εκατ. ευρώ
spot_img

Ανακοινώθηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα sandbox για προϊόντα που καλλιεργούνται σε κύτταρα.

Ενώ Πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και χώρες της Ευρώπης όπως η Ιταλία και η Γαλλία τάσσονται κατά του ρέατος εργαστηρίου, η Βρετανία έχει κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η FSA, σε συνεργασία με την Food Standards Scotland ( FSS ), ανακοίνωσε ότι θα λάβει χρηματοδότηση 1,6 εκατομμυρίων λιρών (1,91 εκατ ευρώ) από το κυβερνητικό ταμείο Engineering Biology Sandbox Fund (EBSF) για την έναρξη ενός καινοτόμου προγράμματος sandbox για προϊόντα που καλλιεργούνται με κύτταρα (CCPs). 

Τα CCP είναι νέα τρόφιμα που παρασκευάζονται χωρίς τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας, όπως η εκτροφή ζώων ή η καλλιέργεια φυτών και σιτηρών. Χρησιμοποιώντας την επιστήμη και την τεχνολογία, τα κύτταρα από φυτά ή ζώα αναπτύσσονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον για την παραγωγή ενός προϊόντος διατροφής.  

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις μεγαλύτερες δυνητικές αγορές για τα CCPs στην Ευρώπη, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει κανένα εγκεκριμένο για ανθρώπινη κατανάλωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα προϊόντα CCPs είναι νέα, πολύπλοκα και δεν μοιάζουν με οτιδήποτε άλλο ήταν διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η FSA λέει ότι πρέπει να μάθουμε περισσότερα για αυτά τα προϊόντα και τον τρόπο παρασκευής τους, για να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλή για κατανάλωση από τους καταναλωτές.  

Με το πρόγραμμα sandbox θα στρατολογηθεί μια νέα ομάδα για να εργαστεί στο FSA και το FSS και θα συγκεντρώσουν αυστηρά επιστημονικά στοιχεία για τα CCP και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους. Αυτές οι πληροφορίες θα οδηγήσουν σε καλά ενημερωμένες και πιο έγκαιρες επιστημονικές και τεκμηριωμένες συστάσεις σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων προτού εισέλθουν στην αγορά, και θα μπορέσουν να καθοδηγηθούν καλύτερα οι εταιρείες για το πώς να κατασκευάζουν προϊόντα με ασφαλή τρόπο και πώς να το αποδείξουν αυτό στην FSA.

Ο καθηγητής Robin May, Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος της FSA δήλωσε: “Η διασφάλιση ότι οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστεύονται την ασφάλεια των νέων τροφίμων είναι μια από τις πιο κρίσιμες ευθύνες μας. Το πρόγραμμα CCP sandbox θα επιτρέψει την ασφαλή καινοτομία και θα μας επιτρέψει να συμβαδίζουμε με τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων για να παρέχουμε τελικά στους καταναλωτές μια ευρύτερη επιλογή ασφαλών τροφίμων. Ως μέρος του sandbox, θα μπορούμε επίσης να προσφέρουμε υποστήριξη πριν από την εφαρμογή σε εταιρείες CCP και να αντιμετωπίζουμε βασικά ερωτήματα, για παράδειγμα σχετικά με την επισήμανση”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παγκόσμια αναστάτωση για τον μολυσμένο καπνιστό σολομό – Μετά την Ελλάδα και την Ευρώπη ειδοποίηση και από τον Καναδά

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA και του ECDC λένε ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης της μόλυνσης

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο