Η άνοδος της αισθητικής χειρουργικής ίριδας.
Η επιθυμία για αλλαγή στο χρώμα των ματιών δεν είναι καινούργια. Οι έγχρωμοι φακοί επαφής, που κάνουν το βλέμμα πιο εντυπωσιακό ή εξωτικό, χρησιμοποιούνται ήδη από τη δεκαετία του 1940. Μάλιστα, φήμες θέλουν τη Μέριλιν Μονρόε να είχε κάνει χρήση τους. Ωστόσο, η μόνιμη αλλαγή του χρώματος των ματιών μέσω αισθητικής χειρουργικής είναι μια πιο πρόσφατη εξέλιξη και μια αμφιλεγόμενη πρακτική.
Η χειρουργική εμφύτευσης ίριδας ξεκίνησε ως θεραπεία για άτομα με συγγενείς ή επίκτητες βλάβες στην ίριδα, όπως ευαισθησία στο φως ή μειωμένη όραση. Το 2018, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την πρώτη προσθετική ίριδα για ιατρικούς σκοπούς. Παρ’ όλα αυτά, η ίδια τεχνική απέκτησε σταδιακά δημοτικότητα ως καλλυντική παρέμβαση, παρότι δεν έχει επίσημη έγκριση για αισθητική χρήση.

Στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, η μόδα εξαπλώθηκε ραγδαία. Πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram γέμισαν με βίντεο εντυπωσιακών μεταμορφώσεων, με άτομα να επιδεικνύουν νέα χρώματα στα μάτια τους, από σκούρα καφέ σε ψυχρά γαλάζια ή πράσινα. Η αισθητική επέμβαση γίνεται έτσι σύμβολο προσωπικής έκφρασης, ακόμα κι αν εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους.
Η κερατοχρωματοποίηση, μια τεχνική που χρησιμοποιεί βελόνα ή λέιζερ για να εισάγει χρωστική ουσία στον κερατοειδή χιτώνα, επιτρέπει αυτήν την αλλαγή. Η διαδικασία θυμίζει τατουάζ — με τη διαφορά ότι εδώ αρκεί ένα ή δύο μικροσκοπικά ανοίγματα για την έγχυση της χρωστικής. Αν και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, μπορεί να υποστεί τροποποίηση ή «φρεσκάρισμα», καθώς σε κάποιες περιπτώσεις το χρώμα ξεθωριάζει με την πάροδο του χρόνου.
Η παρέμβαση είναι εξαιρετικά δαπανηρή, αγγίζοντας τα 12.000 δολάρια και δεν καλύπτεται από ασφαλιστικά ταμεία, καθώς δεν θεωρείται ιατρικά απαραίτητη. Παρά την υψηλή τιμή και τις ιατρικές επιφυλάξεις, η ζήτηση αυξάνεται.
Ο Dr. Alexander Movshovich, χειρουργός με βάση τη Νέα Υόρκη, έχει πραγματοποιήσει σχεδόν 1.000 τέτοιες επεμβάσεις. Όπως παραδέχεται, αρχικά ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός. Όταν ένας φίλος του από τη Γαλλία του μίλησε για την τεχνική, η αντίδρασή του ήταν απορριπτική. Τελικά, ταξίδεψε στη Γαλλία για να παρακολουθήσει τις επεμβάσεις από κοντά και πείστηκε. Ο ίδιος, λάτρης της φωτογραφίας, παρομοιάζει τη διαδικασία με μορφή τέχνης.
Η χειρουργική κερατοχρωματοποίηση ενέχει κινδύνους όπως κάθε επεμβατική παρέμβαση, αλλά η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες. Εκτός από τον κίνδυνο μόλυνσης, η παρέμβαση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον κερατοειδή ή και απώλεια όρασης. Παρά τις προειδοποιήσεις, αρκετοί συνεχίζουν να επιλέγουν την αλλαγή χρώματος ως μέσο προσωπικής έκφρασης.