Μετάβαση στο περιεχόμενο
Σάββατο, 15 Μαρτίου, 2025
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το φθηνό φαγητό κονσέρβας που σταματά τον διαβήτη τύπου 2

ΑρχικήΝέαΥγείαΤο φθηνό φαγητό κονσέρβας που σταματά τον διαβήτη τύπου 2
spot_img

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι θα είχαν όφελος από την καθημερινή κατανάλωση μιας φθηνής κονσέρβας τροφίμων.

Σύμφωνα με νέα έρευνα στην Ισπανία οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν δύο κονσέρβες σαρδέλας σε ελαιόλαδο την εβδομάδα κατάφεραν να αποτρέψουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

- Advertisement -

Ο ερευνητής Ramon Gomis ανέλυσε τα αποτελέσματα σε ασθενείς που κατανάλωναν συχνά μια κονσέρβα σαρδέλας. Οι ερευνητές εισήγαγαν στη διατροφή ασθενών άνω των 65 ετών με προδιαβήτη δύο κονσέρβες σαρδέλας σε ελαιόλαδο την εβδομάδα. Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, επιβεβαιώθηκε ότι οι σαρδέλες τους προστάτευαν από την ανάπτυξη της ασθένειας. Το Ισπανικό Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών ανέφερε ότι η τακτική κατανάλωση σαρδέλας έχει προληπτική δράση κατά του διαβήτη τύπου 2.

Η Diana Díaz Rizzolo, από το IDIBAPS και ερευνήτρια στο Universitat Oberta de Catalunya (UOC), διεξήγαγε μια μελέτη που έδειξε τις θετικές επιδράσεις του ψαριού, το οποίο είναι ήδη γνωστό ότι έχει υψηλά επίπεδα ακόρεστων λιπαρών, τα οποία είναι καλά για τη ρύθμιση της χοληστερόλης και την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η καθηγήτρια Rizzolo δήλωσε: «Οι σαρδέλες δεν είναι μόνο προσιτές και εύκολα διαθέσιμες, αλλά είναι επίσης ασφαλείς και προληπτικές για τον διαβήτη τύπου 2. Πρόκειται για μια σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη. Συνιστώνται εύκολα για ιατρική συμβουλή και είναι προσιτές για τον γενικό πληθυσμό».

Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης άλλοι ερευνητές από το IDIBAPS, το IMIM, το Ινστιτούτο Έρευνας Λιπαρών Οξέων (ΗΠΑ), το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Διατροφής του Hospital Clínic de Barcelona. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν σε ανοικτή πρόσβαση στο περιοδικό Clinical Nutrition.

Στη μελέτη συμμετείχαν 152 ασθενείς από τρία κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης ηλικίας 65 ετών και άνω με προδιαβήτη (με επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας μεταξύ 100-124 mg/dl). Όλοι οι ασθενείς συμμετείχαν σε ένα διατροφικό πρόγραμμα που αποσκοπούσε στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου, αλλά μόνο η ομάδα παρέμβασης πρόσθεσε στη διατροφή της 200 γραμμάρια σαρδέλας την εβδομάδα (δύο κονσέρβες σαρδέλας με ελαιόλαδο).

Για να ενθαρρυνθούν οι ασθενείς να τις καταναλώνουν, οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα βιβλίο συνταγών με βάση τις κονσέρβες σαρδέλας. Συστήθηκε η κατανάλωση της σαρδέλας ολόκληρης, δηλαδή χωρίς την αφαίρεση του σκελετού, καθώς το τμήμα αυτό είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

Η ομάδα που δεν συμπεριέλαβε τις σαρδέλες στη διατροφή της ξεκίνησε με 27% άτομα με πολύ υψηλό κίνδυνο να πάσχουν από διαβήτη (που μετρήθηκε μέσω του ερωτηματολογίου FINDRISC) και μετά από ένα χρόνο το 22% εξακολουθούσε να ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα που έτρωγε σαρδέλες είχε 37% των συμμετεχόντων με υψηλό κίνδυνο στην αρχή της μελέτης και μετά από ένα χρόνο μόνο το 8% εξακολουθούσε να βρίσκεται σε πολύ υψηλό κίνδυνο.

Επιπλέον, βελτιώθηκαν και άλλες σημαντικές βιοχημικές παράμετροι, όπως η μείωση του δείκτη αντίστασης στην ινσουλίνη (HOMA-IR) και η αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL) και των ορμονών που βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης (αδιπονεκτίνη), εκτός από τη μείωση των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης, μεταξύ άλλων παραμέτρων.

Το γεγονός ότι η μελέτη διεξήχθη σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω οφείλεται στο ότι η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι υψηλότερη από ό,τι στα νεότερα άτομα. «Με την αύξηση της ηλικίας, οι περιοριστικές δίαιτες (σε θερμίδες ή ομάδες τροφίμων) μπορούν να διαδραματίσουν προστατευτικό ρόλο έναντι του διαβήτη, αλλά το κόστος-όφελος δεν είναι πάντα θετικό, όπως έχουμε εξηγήσει σε άλλες μελέτες», δηλώνει η καθηγήτρια Rizzolo. Ωστόσο, «τα αποτελέσματα μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε ένα εξίσου ενδιαφέρον προληπτικό αποτέλεσμα σε νεότερα άτομα».

Η καθηγήτρια Rizzolo δήλωσε ότι η απλή λήψη συμπληρωμάτων για τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι σαρδέλες -ταυρίνη, ωμέγα 3, ασβέστιο και βιταμίνη D- δεν είναι το ίδιο με την κατανάλωση των ψαριών: «Τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην προστασία και τη θεραπεία πολλών παθολογιών, αλλά η επίδρασή τους προκαλείται συνήθως από τη συνεργιστική δράση μεταξύ αυτών και της μήτρας τροφίμων που τα περιέχει. Έτσι, οι σαρδέλες θα έχουν ένα προστατευτικό στοιχείο επειδή είναι πλούσιες στα θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν, αλλά τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνονται μεμονωμένα με τη μορφή συμπληρωμάτων δεν θα είναι τόσο προστατευτικά».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μετανάστευση καρκινογόνων χημικών από τις κάψουλες εσπρέσο – Ευρήματα επιστημονικής μέτρησης

Πόσο επικίνδυνες είναι οι κάψουλες καφέ για απελευθέρωση στον παρασκευασμένο καφέ, χημικών ουσιών που υπάρχουν στη συσκευασία της κάψουλας

Μελέτη ΣΟΚ: Αυτά είναι τα δημοφιλή ποτά που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο καρκίνο του στόματος

Τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να εξηγούν την ανεξήγητη αύξηση των καρκίνων του στόματος, ειδικά μεταξύ των γυναικών, που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα