Οι ειδικοί προειδοποιούν όσους παίρνουν Pregabalin.
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για ένα συνήθως συνταγογραφούμενο φάρμακο για το άγχος, την πρεγκαμπαλίνη (Pregabalin), το οποίο έχει συνδεθεί με μια αύξηση στους θανάτους στη Βρετανία. Ενώ το 2018 υπήρχαν 187 θάνατοι που συνδέονταν με το pregabalin στην Αγγλία και την Ουαλία, ο αριθμός αυτός ήταν υπερδιπλάσιος το 2022, με 441 θανάτους να συνδέονται με το φάρμακο. Σύμφωνα με τους βρετανικούς Sunday Times, το φάρμακο “Pregabalin” έχει ήδη σκοτώσει 3.400 ανθρώπους στην Αγγλία τα τελευταία πέντε χρόνια. Από την 1η Απριλίου 2019, η πρεγκαμπαλίνη έχει ταξινομηθεί ως ελεγχόμενη ουσία Κατηγορίας Γ (σύμφωνα με τον Νόμο για την Κατάχρηση Φαρμάκων του 1971) στη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως δεν είναι τόσο το ίδιο το φάρμακο που προκαλεί τους θανάτους αλλά ο συνδυασμός του με αλλά φάρμακα.
Η πρεγκαμπαλίνη (με τις εμπορικές ονομασίες Lyrica και Alzain) που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων υγείας, όπως η επιληψία, ο νευρικός πόνος και το άγχος, εγκρίθηκε για πρώτη φορά για χρήση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το 2004. Έχει ανταποδοτικές ιδιότητες και μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ευφορίας, ηρεμίας και χαλάρωσης. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να εξηγήσουν γιατί ακόμη και άτομα χωρίς συνταγή γιατρού αναζητούν πρεγκαμπαλίνη.
Ο Ian Hamilton επιστήμονας του τμήματος υγείας στο Πανεπιστήμιο του York και ο Harry Sumnall, Καθηγητής στη χρήση ουσιών στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, λένε στο TheConversation, πως η πρεγκαμπαλίνη από μόνη της τυπικά δεν είναι επικίνδυνη. Αν και όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα υπάρχουν πιθανές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της σύγχυσης και των πονοκεφάλων. Μπορεί επίσης να εγκυμονεί τον κίνδυνο εξάρτησης, ειδικά εάν λαμβάνεται μακροπρόθεσμα.
- Δείτε επίσης: Προσοχή: Καρκινογόνα ουσία σε οικιακό πλαστικό μπολ που πωλείται στην Ελλάδα – Ειδοποίηση από την ΕΕ
Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν πως μαζί με άλλα φάρμακα αλληλεπιδρά αρνητικά. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν οπιοειδή, ορισμένα βοηθήματα ύπνου, βενζοδιαζεπίνες (άλλη κατηγορία φαρμάκων για το άγχος), μυοχαλαρωτικά και ακόμη και ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη και την επιληψία. Οι περισσότεροι θάνατοι που αποδίδονται στην πρεγκαμπαλίνη οφείλονται σε αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, που οδηγούν σε καταστολή της αναπνοής. Επιπλέον η ευφορική και χαλαρωτική επίδραση της πρεγκαμπαλίνης μπορεί να βάλει τους ασθενείς στον πειρασμό να πάρουν μεγαλύτερες δόσεις.
Μια ανάλυση θανάτων από πρεγκαμπαλίνη στην Αγγλία μεταξύ 2004-2020 έδειξε ότι σε πάνω από το 90% των θανάτων ανιχνεύθηκε η παρουσία άλλων οπιοειδών (συμπεριλαμβανομένης της μεθαδόνης ή της μορφίνης). Ωστόσο, μόνο στο ένα τέταρτο των περιπτώσεων αυτά τα οπιοειδή συνταγογραφήθηκαν πραγματικά στο άτομο. Αυτό υποδηλώνει ότι πολλοί πιθανώς προμηθεύονταν αυτά τα φάρμακα με παράνομους τρόπους και όχι μέσω του γιατρού τους.
Η πρόσφατη αύξηση των θανάτων από πρεγκαμπλίνη συμπίπτει εν μέρει με την αύξηση του αριθμού των γιατρών που συνταγογραφούν το φάρμακο. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπήρχαν 8,4 εκατομμύρια συνταγές για πρεγκαμπαλίνη το 2022. Αυτό είναι υψηλότερο από 5,5 εκατομμύρια το 2016.
Επίσης οι ειδικοί σημειώνουν πως ορισμένα άτομα, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης από την πρεγκαμπαλίνη. Για παράδειγμα, άτομα με ιστορικό διαταραχής χρήσης ουσιών με συνυπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας και μπορεί να τους συνταγογραφηθεί πρεγκαμπαλίνη ως βραχυπρόθεσμη θεραπεία για το άγχος. Επειδή όμως η υποστήριξη της ψυχικής υγείας και της θεραπείας ναρκωτικών παρέχονται συνήθως από διαφορετικές υπηρεσίες, η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ αυτών των υπηρεσιών μπορεί μερικές φορές να σημαίνει ότι η μία υπηρεσία δεν γνωρίζει πάντα πλήρως τα φάρμακα που συνταγογραφεί η άλλη, ενδεχομένως να οδηγεί σε επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η παράνομη χρήση πρεγκαμπαλίνης είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική. Η διαθεσιμότητά του ως ναρκωτικό του δρόμου μπορεί να σημαίνει ότι οι χρήστες δεν γνωρίζουν τους κινδύνους από τη λήψη πρεγκαμπαλίνης μαζί με άλλα φάρμακα, όπως το συνθετικό οπιούχο, η μεθαδόνη.