Απίστευτο κόλπο που θα βοηθήσει να ακούτε τον συνομιλητή σας καλύτερα
Σας έχει τύχει να προσπαθείτε να καταλάβετε τι σας λέει ο συνομιλητής σας σε ένα θορυβώδες περιβάλλον και να μην μπορείτε; Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το να χτυπάτε τα δάχτυλά σας σε σταθερό ρυθμό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να «συντονιστείτε» μέσα σε θόρυβο.
Οι ερευνητές σχεδίασαν μια σειρά πειραμάτων για να αποκαλύψουν τον ρόλο της κίνησης στην κατανόηση της ομιλίας, «βασιζόμενοι στη θεωρία ότι το κινητικό σύστημα δεν είναι απλώς ένας εκτελεστής κινήσεων», «αλλά συμβάλλει ενεργά στην ενσωμάτωση και επαναχρησιμοποίηση των χρονικών πληροφοριών».
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι ήταν όλοι Γάλλοι, άκουσαν ηχογραφήσεις ενός ατόμου που διάβαζε 40 προτάσεις από μια καθορισμένη λίστα, κάτι που έγινε πιο δύσκολο να γίνει κατανοητό λόγω του θορύβου του περιβάλλοντος.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον ψυχογλωσσολόγο Noémie te Rietmolen από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille, πραγματοποίησε τρία διαφορετικά πειράματα σε αυτή τη μελέτη, αλλά τα κεντρικά ευρήματα προέκυψαν από το Πείραμα 2.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να κοιτάμε την πίσω πλευρά στο κουτί των τροφίμων που αγοράζουμε και όχι την μπροστινή; – Διατροφολόγος εξηγεί
Κατά τη διάρκεια ακουστικής κατανόησης, κάθε συμμετέχων λάμβανε οδηγίες να χτυπά το δάχτυλό του ρυθμικά με τον δικό του ρυθμό, ή να περιμένει σιωπηρά να αρχίσει η συζήτηση. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν πόσο καλά οι συμμετέχοντες πήραν τις πληροφορίες από τις ηχογραφήσεις, όσον αφορά την ακρίβεια και την ταχύτητα. Εκείνοι που είχαν προετοιμαστεί με έναν φυσικό ρυθμό πριν ακούσουν τις προτάσεις ήταν σημαντικά καλύτεροι στον εντοπισμό των λέξεων που άκουσαν στην πρόταση.
«Αυτά τα ευρήματα παρέχουν στοιχεία για τον λειτουργικό ρόλο του κινητικού συστήματος στην επεξεργασία της χρονικής δυναμικής του νατουραλιστικού λόγου», συμπεραίνουν οι συγγραφείς .
Αν λοιπόν δυσκολεύεστε να ακούσετε το συνομιλητή σας εξαιτίας του θορύβου που κάνουν οι πελάτες στο δπλανό σας τραπέζι στο εστιατόριο, χτυπήστε τα δάκτυλά σας ρυθμικά στο τραπέζι πριν αρχίσει η συνομιλία. Γιατί να μην το δοκιμάσετε;
Αυτή η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society B .