Νέα έρευνα δείχνει τριπλάσιο κίνδυνο για προβλήματα συμπεριφοράς.
Τα παιδιά που εκτίθενται στη χρήση κάνναβης από τη μητέρα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Curtin.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychiatry Research, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερες από 222.600 μητέρες και παιδιά στην Αυστραλία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μητρική διαταραχή χρήσης κάνναβης (CUD) αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Abay Tadesse, από τη Σχολή Υγείας του Πληθυσμού του Curtin, τόνισε την ανάγκη για παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τη χρήση κάνναβης μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. «Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά των μητέρων με διαταραχή χρήσης κάνναβης διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς, όπως η αντιθετική προκλητική διαταραχή (ODD) και η διαταραχή συμπεριφοράς (CD)», ανέφερε.
Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών συμπεριφοράς κατά 3,56 φορές, ενώ η μεταγεννητική χρήση τον αύξανε κατά 2,95 φορές.
Η καθηγήτρια Rosa Alati, επικεφαλής της Σχολής Πληθυσμιακής Υγείας του Curtin, υπογράμμισε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της μητρικής χρήσης κάνναβης στην ψυχική υγεία των παιδιών. «Τα κανναβινοειδή συστατικά μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα και να εισέλθουν στο μητρικό γάλα, επηρεάζοντας δυνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η έρευνα αυτή παρέχει κρίσιμα δεδομένα που μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση πολιτικών υγείας με στόχο τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων».