Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
6.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης οδηγεί σε αυτοάνοσα νοσήματα

ΑρχικήΝέαΥγείαΗ έλλειψη αυτής της βιταμίνης οδηγεί σε αυτοάνοσα νοσήματα
spot_img

Μια πρόσφατη μελέτη συνέδεσε μια δημοφιλή βιταμίνη με τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ για να βρείτε ισχυρισμούς ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι εξαιρετική για την υγεία σας. Υποτίθεται ότι είναι καλή για τα πάντα, από την πρόληψη του καρκίνου και της άνοιας έως την αποφυγή λοιμώξεων και καρδιακών παθήσεων.

Δυστυχώς, πολλά υποτιθέμενα οφέλη των συμπληρωμάτων βιταμίνης D παραμένουν αναπόδεικτα. Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τακτικά βιταμίνη D, πιστεύοντας ότι θα βοηθήσει στην πρόληψη ενός ευρέος φάσματος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αυτοάνοσων παθήσεων. Αλλά είναι αλήθεια; Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο TheBMJ εξετάζει προσεκτικά αυτό το ερώτημα.

Γιατί η βιταμίνη D θα μπορούσε να αποτρέψει αυτοάνοσα νοσήματα

Αν και η αιτία των περισσότερων αυτοάνοσων ασθενειών είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού έχει σφάλματα. Το ανοσοποιητικό σύστημα κανονικά υπερασπίζεται το σώμα από εισβολείς όπως οι λοιμώξεις και βοηθά στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών.

Όταν αναπτύσσεται μια αυτοάνοση πάθηση, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον ξενιστή του. Για παράδειγμα, με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στις αρθρώσεις, στους πνεύμονες και σε άλλα μέρη του σώματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, να επηρεάσει τα γονίδια που ρυθμίζουν τη φλεγμονή και να μεταβάλει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, είναι λογικό να διερευνηθεί κατά πόσον η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία ή την πρόληψη των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι από τις καλύτερες που διερευνούν τον αντίκτυπο της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D στον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων. Ωστόσο, βασίστηκε σε αυτοαναφερόμενες περιπτώσεις, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν αργότερα από την εξέταση του ιατρικού φακέλου. Επομένως, είναι πιθανό να μην έχουν ληφθεί υπόψη ορισμένες περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων.

Θα έπρεπε όλοι να παίρνουμε συμπληρώματα βιταμίνης D;

Η απάντηση είναι όχι. Στη παρούσα μελέτη, η πραγματική μείωση του κινδύνου ήταν μόλις 2,5 περιπτώσεις στις 1.000. Εκατοντάδες άνθρωποι θα έπρεπε να λαμβάνουν καθημερινά βιταμίνη D για χρόνια για να αποτρέψουν μία μόνο περίπτωση αυτοάνοσης νόσου. Επίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί πως η βιταμίνη D μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και η λήψη υψηλών ποσοτήτων βιταμίνης D μπορεί να είναι επιβλαβής.

Μπορεί να διαπιστώσουμε ότι η βιταμίνη D δεν είναι το ίδιο ευεργετική για όλους. Για παράδειγμα, ίσως η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα άτομα που έχουν έντονο οικογενειακό ιστορικό ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων, ενώ σε έναν υγιή άνθρωπο, δε θα έχει σχεδόν κανένα όφελος.

Η μελλοντική έρευνα μπορεί να αποκαλύψει ότι μια διαφορετική δόση ή σύνθεση της βιταμίνης D μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Ίσως το πιο σημαντικό, αυτή η μελέτη και άλλες που θα ακολουθήσουν θα μπορούσαν να προσφέρουν μια καλύτερη κατανόηση του ρόλου της βιταμίνης D στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο