ΑρχικήΝέαΥγείαΚόκκινος συναγερμός για τον Ιό του Δυτικού Νείλου στην Αττική: 23 νέα...

Κόκκινος συναγερμός για τον Ιό του Δυτικού Νείλου στην Αττική: 23 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα και 6 νεκροί (πίνακες)

Ραγδαία αύξηση μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφει ο ΕΟΔΥ – 54 ασθενείς εμφάνισαν προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, ενώ 20 άνθρωποι νοσηλεύονται, οι 8 σε ΜΕΘ

6 λεπτά ανάγνωσης

Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου που καταγράφονται στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει συνολικά 65 εγχώρια κρούσματα έως τις 5 Αυγούστου. Από αυτά, τα 54 παρουσίασαν σοβαρές εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση, ενώ έχουν καταγραφεί ήδη έξι θάνατοι ηλικιωμένων ασθενών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πέθανε 13χρονος από τυρί μολυσμένο με E. coli – βρισκόταν σε κώμα 9 χρόνια

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη νέα εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, μέσα στην τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν 23 νέα εγχώρια κρούσματα, γεγονός που δείχνει την έντονη δραστηριότητα του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης. Παράλληλα, καταγράφηκε ακόμη ένα περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με σύνθετο ιστορικό μετακινήσεων, συμπεριλαμβανομένης και παραμονής σε ενδημική χώρα του εξωτερικού. Η πιθανή χώρα έκθεσης του συγκεκριμένου ασθενούς παραμένει απροσδιόριστη και το περιστατικό δεν συμπεριλαμβάνεται στην ανάλυση των εγχώριων κρουσμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κόκκινος συναγερμός για τον Ιό του Δυτικού Νείλου στην Αττική: 23 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα και 6 νεκροί (πίνακες)

- Advertisement -

Έξι θάνατοι – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι έξι θάνατοι που έχουν καταγραφεί έως τις 5 Αυγούστου αφορούν ασθενείς άνω των 65 ετών, οι οποίοι παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη, με το ηλικιακό εύρος να κυμαίνεται από 66 έως 91 ετών. Συνολικά, η διάμεση ηλικία των ασθενών που παρουσίασαν προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος ανέρχεται στα 70 έτη, ωστόσο ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι έχουν καταγραφεί περιστατικά σε ηλικίες από 19 έως 91 ετών.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, σύμφωνα με παλαιότερη οροεπιδημιολογική μελέτη, για κάθε ένα περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που προκαλεί προσβολή του ΚΝΣ εκτιμάται ότι αντιστοιχούν περίπου 140 άνθρωποι που έχουν μολυνθεί, αλλά εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ή παραμένουν ασυμπτωματικοί.

20 ασθενείς νοσηλεύονται – 8 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Από τα 65 εγχώρια περιστατικά που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα, 20 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ:

Κατάσταση ασθενώνΑριθμός
Συνολικά δηλωθέντα περιστατικά65
Ασθενείς που νοσηλεύονται20
Νοσηλεία σε κλινικές εκτός ΜΕΘ/ΜΑΦ12
Νοσηλεία σε ΜΕΘ8
Νοσηλεία σε ΜΑΦ0
Δεν χρειάστηκαν νοσηλεία1
Έλαβαν εξιτήριο38
Θάνατοι6

Η Αττική στο επίκεντρο της επιδημιολογικής επιτήρησης

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση καταγράφεται στην Περιφέρεια Αττικής, όπου εντοπίζεται ιδιαίτερα έντονη κυκλοφορία του ιού. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, μέχρι τις 5 Αυγούστου έχουν καταγραφεί κρούσματα σε 25 Δήμους της χώρας, σε 10 Περιφερειακές Ενότητες και συγκεκριμένα στις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην Αττική, τα περισσότερα περιστατικά με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα εντοπίζονται στους εξής Δήμους:

Δήμος έκθεσηςΚρούσματα με εκδηλώσεις ΚΝΣΚρούσματα χωρίς εκδηλώσεις ΚΝΣ
Σπάτα – Αρτέμιδα101
Μαρκόπουλο Μεσογαίας52
Παλλήνη50
Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη30
Αγία Παρασκευή30
Γλυφάδα20
Χαλάνδρι20
Αχαρνές20

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο ΕΟΔΥ στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, όπου καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός περιστατικών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ενώ υψηλή αναλογία κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό εμφανίζεται επίσης σε Μαρκόπουλο Μεσογαίας και Παλλήνη.

Περιοχές «υψηλού κινδύνου» χωρίς ακόμη καταγεγραμμένα κρούσματα

Πέρα από τους Δήμους όπου έχουν ήδη εμφανιστεί περιστατικά, η ειδική ομάδα εργασίας του Υπουργείου Υγείας έχει χαρακτηρίσει ως «υψηλού κινδύνου» και άλλες περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη επιδημιολογικά, γεωμορφολογικά και άλλα δεδομένα. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Δήμοι Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Φιλοθέης – Ψυχικού και Μεταμόρφωσης στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών, η 1η και 4η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων, καθώς και οι Δήμοι Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Αμφίπολης Σερρών και Νάουσας Ημαθίας.

Στις περιοχές αυτές δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής ανθρώπινα κρούσματα για το 2026, ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης περιστατικών.

Κρούσματα και στη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία

Εκτός Αττικής, περιστατικά έχουν καταγραφεί στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πέλλας και Σερρών. Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας καταγράφηκαν κρούσματα στους Δήμους Πέλλας και Σκύδρας, ενώ στις Σέρρες αναφέρθηκε περιστατικό στον Δήμο Νέας Ζίχνης.

Παράλληλα, περιστατικά σε ζώα ενισχύουν την εικόνα κυκλοφορίας του ιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έως τις 5 Αυγούστου έχουν εντοπιστεί πρόσφατες λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή σε πέντε εστίες στην Ανατολική Αττική, τη Δράμα, την Πρέβεζα και τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Γιατί ο ιός εμφανίζεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα, καθώς περιστατικά καταγράφονται σχεδόν κάθε χρόνο από το 2010 και μετά. Η εμφάνιση νέων κρουσμάτων θεωρείται αναμενόμενη κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, ενώ οι περιοχές μετάδοσης δεν μπορούν να προβλεφθούν με απόλυτη ακρίβεια.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών. Τα περισσότερα άτομα που μολύνονται δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή παρουσιάζουν ήπια νόσο, ωστόσο σε μικρό ποσοστό μπορεί να προκληθεί σοβαρή προσβολή του νευρικού συστήματος, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Πηγή: ΕΟΔΥ

Οι συστάσεις προστασίας από τον ΕΟΔΥ

Ο Οργανισμός συνιστά τη συνεχή λήψη μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε όλη τη χώρα κατά την περίοδο κυκλοφορίας τους. Η χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών, η απομάκρυνση στάσιμου νερού όπου μπορούν να αναπτυχθούν κουνούπια, η χρήση σητών και η προσοχή κατά τις ώρες αυξημένης δραστηριότητας των κουνουπιών αποτελούν βασικά μέτρα πρόληψης.

Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει την ενισχυμένη επιδημιολογική και εντομολογική επιτήρηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, καθώς εκτιμά ότι είναι πιθανό να καταγραφούν νέα κρούσματα το επόμενο διάστημα τόσο στις ήδη επηρεαζόμενες περιοχές όσο και σε νέες περιοχές της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Ελλάδα ενημερώθηκε για κίνδυνο αλλαντίασης από κονσέρβα χοιρινού – Προκάλεσε προβλήματα υγείας σε καταναλωτή (μάρκα και φωτογραφία)

Χοιρινό πατέ με Clostridium botulinum εντοπίστηκε στην Τσεχία, με την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που ενημερώθηκαν μέσω του RASFF.

Τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου που μπαίνουν στη νέα λίστα της ΕΕ για αυξημένους ελέγχους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει κατάλογο προϊόντων υψηλού κινδύνου και θέτει το σχέδιο κανονισμού σε δημόσια διαβούλευση.

«Μην το τρώτε»: Οι αρχές τεσσάρων χωρών καλούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν αυτό το τρόφιμο λόγω καρκινογόνου αρσενικού

Διεθνείς αρχές προειδοποιούν για την παρουσία υψηλών επιπέδων ανόργανου αρσενικού, σε τρόφιμο που διατίθεται και στην ευρωπαϊκή αγορά.