Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη συνδέει δημοφιλές φάρμακο για τον θυρεοειδή με την οστεοπόρωση

ΑρχικήΝέαΥγείαΝέα μελέτη συνδέει δημοφιλές φάρμακο για τον θυρεοειδή με την οστεοπόρωση
spot_img

Η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και σε ενήλικες των οποίων τα επίπεδα θυρεοειδούς έχουν παραμείνει εντός ορίων, η καθημερινή λήψη της ουσίας δημιουργεί προβλήματα με τα οστά

Το κοινό φάρμακο για τον υποθυρεοειδισμό, η λεβοθυροξίνη, συνδέεται με την απώλεια οστικής μάζας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Radiological Society of North America την 1η Δεκεμβρίου.

Η λεβοθυροξίνη, που διατίθεται στο εμπόριο με εμπορικές ονομασίες όπως Synthroid και Τ4, είναι μια συνθετική εκδοχή της θυροξίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα.

Οι γιατροί συνταγογραφούν λεβοθυροξίνη για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού, ο οποίος εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει πολύ λίγη θυροξίνη. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να εμφανιστεί αύξηση βάρους, κόπωση, απώλεια μαλλιών και πιο σοβαρές επιπλοκές. Μπορεί επίσης να έχετε υπερβολική ποσότητα θυροξίνης, η οποία έχει συνδεθεί με κατάγματα οστών. 

Αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμη και σε ενήλικες των οποίων τα επίπεδα θυρεοειδούς έχουν παραμείνει εντός του αποδεκτού φυσιολογικού εύρους, η καθημερινή λήψη λεβοθυροξίνης για έξι χρόνια σχετίζεται με μεγαλύτερη απώλεια οστικής μάζας.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ακόμη και όταν ακολουθούμε τις τρέχουσες οδηγίες, η χρήση λεβοθυροξίνης φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερη απώλεια οστικής μάζας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας», δήλωσε ο Shadpour Demehri, MD , συν-ανώτερος συγγραφέας και καθηγητής ακτινολογίας στο Johns Hopkins. 

Η μελέτη

Η μελέτη περιελάμβανε συμμετέχοντες ηλικίας 65 ετών και άνω με υποθυρεοειδισμό, 81 από τους οποίους έπαιρναν λεβοθυροξίνη καθημερινά και 364 μη χρήστες. 

Οι συμμετέχοντες είχαν τουλάχιστον δύο επισκέψεις σε γιατρό, κατά τις οποίες η εξέταση αίματος επιβεβαίωσε ότι είχαν φυσιολογικά επίπεδα τόσο της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), που μετρά την ορμόνη στον εγκέφαλο που ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, όσο και της ελεύθερης Τ4, που αντανακλά τα επίπεδα θυροξίνης. Είχαν επίσης σαρώσεις για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας και μάζας. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από περίπου έξι χρόνια, όσοι έπαιρναν λεβοθυροξίνη έχασαν περισσότερη συνολική οστική μάζα και συνολική οστική πυκνότητα από τα άτομα που δεν τη λάμβαναν. Η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη καθώς τα επίπεδα θυροξίνης αυξάνονταν.

«Όταν η φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή χορηγείται υπερβολικά, τότε οι άνθρωποι έχουν περισσότερη θυρεοειδική ορμόνη από ό,τι χρειάζονται», δήλωσε η συν-επικεφαλής συγγραφέας Έλενα Γκότμπι, MD , μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ . Η ύπαρξη σχετικής περίσσειας θυρεοειδικής ορμόνης μπορεί να αυξήσει την οστική απορρόφηση και να οδηγήσει σε διάσπαση του οστικού ιστού, με αποτέλεσμα την οστεοπόρωση. 

Πρέπει να παίρνετε ακόμα λεβοθυροξίνη;

Η διακοπή της λεβοθυροξίνης δεν συνιστάται εξαιτίας των αποτελεσμάτων της μελέτης καθώς η ουσία εξακολουθεί να είναι το χρυσό πρότυπο στη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού. Όσοι έχουν αφαιρεθεί χειρουργικά ο θυρεοειδής αδένας τους, για παράδειγμα, θα αρρώσταιναν εξαιρετικά αν σταματούσαν να παίρνουν τη λεβοθυροξίνη τους. 

Οι γιατροί ανησυχούν λιγότερο για την απώλεια οστικής μάζας σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν λεβοθυροξίνη και έχουν φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών.Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα που έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση μπορεί να έχουν μεγαλύτερη οστική απώλεια αρχικά λόγω των χαμηλότερων επιπέδων οιστρογόνων. 

Αλλά εάν ανησυχείτε για τη λήψη λεβοθυροξίνης, οι ειδικοί προτείνουν να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στην αγωγή σας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο