Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νεκρός γιατρός Ογκολογικού Τμήματος Νοσοκομείου από E. coli – Νοσούν άλλοι δύο γιατροί

ΑρχικήΝέαΥγείαΝεκρός γιατρός Ογκολογικού Τμήματος Νοσοκομείου από E. coli - Νοσούν άλλοι δύο γιατροί
spot_img

Συναγερμός στις Υγειονομικές αρχές για την ύποπτη συρροή λοιμώξεων

Ο Επικεφαλής του Κλάδου Μεταδοτικών Νοσημάτων του Κέντρου Προστασίας της Υγείας (CHP) του Υπουργείου Υγείας του Hong Kong, Dr Albert Au, ανακοίνωσε ότι το CHP διεξάγει έρευνα σχετικά με ύποπτη συρροή λοιμώξεων από Escherichia coli που παράγουν τοξίνη Shiga (STEC), στην οποία εμπλέκονται τρεις γιατροί του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Princess Margaret (PMH), με τον έναν από αυτούς να απεβίωσε στις 7 Φεβρουαρίου.

- Advertisement -

     Αφού έλαβαν ειδοποίηση από το Νοσοκομείο στις 10 Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι του CHP, μαζί με εκπροσώπους του Νοσοκομείου και τον Πρόεδρο Λοιμωδών Νοσημάτων του Τμήματος Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKU), καθηγητή Yuen Kwok-yung, πραγματοποίησαν επιθεώρηση του χώρου εργασίας του Ογκολογικού Τμήματος και άλλων εγκαταστάσεων την επόμενη ημέρα.

     “Η υπόθεση αφορά τρεις ογκολόγους στο νοσοκομείο. Η αρχική έρευνα αποκάλυψε ότι εμφάνισαν συμπτώματα στις 4, 6 και 10 Φεβρουαρίου αντίστοιχα. Τα συμπτώματα περιελάμβαναν πυρετό, κοιλιακό άλγος και διάρροια. Ένας από αυτούς, ο οποίος είχε τα συμπτώματα στις 4 Φεβρουαρίου, εισήχθη στο PMH για θεραπεία στις 6 Φεβρουαρίου και πέθανε την επόμενη ημέρα.”

     “Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δοκιμών έδειξαν ότι το δείγμα κοπράνων από ένα από τα τρία προσβεβλημένα άτομα βγήκε θετικό για STEC, ενώ αυτό των άλλων δύο προσβεβλημένων ατόμων (συμπεριλαμβανομένου του αποθανόντος ασθενούς) ήταν αρνητικό. Λαμβάνοντας υπόψη τις κλινικές και επιδημιολογικές πληροφορίες, η CHP πίστευε δοκιμαστικά ότι το σύμπλεγμα μπορεί να σχετίζεται με λοίμωξη STEC”, είπε. 

     Οι επιδημιολογικές και περιβαλλοντικές έρευνες του CHP συνεχίζονται. Το CHP θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Νοσοκομειακή Αρχή και το Τμήμα Μικροβιολογίας του HKU για τη διερεύνηση του περιστατικού και τον εντοπισμό της πιθανής πηγής μόλυνσης.

     Η PMH έχει ενισχύσει την παρακολούθηση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων μεταξύ του προσωπικού της και ζήτησε από κάθε μέλος του προσωπικού με σχετικά συμπτώματα να παρουσιαστεί αμέσως για εργαστηριακές εξετάσεις. Το PMH έχει επίσης κανονίσει ολοκληρωμένη απολύμανση του χώρου του ογκολογικού ιατρείου.

     Γενικά, οι λοιμώξεις από STEC συνδέονται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού, όπως ωμά ή καλά μαγειρεμένα προϊόντα κρέατος, μολυσμένα φρούτα και λαχανικά και μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορεί επίσης να συμβεί άμεση μετάδοση από άτομο σε άτομο μέσω κοπράνων από στοματικής οδού.

Το Κολοβακτηρίδιο (E. coli) και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για την υγεία

Το κολοβακτηρίδιο, ή αλλιώς E. coli, είναι ένα είδος βακτηρίου που ζει φυσιολογικά στο ανθρώπινο έντερο, συμβάλλοντας στη διαδικασία της πέψης. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη του E. coli μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις, ειδικά στο ουροποιητικό σύστημα, αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματος.

Συγκεκριμένα, το E. coli είναι το κύριο αίτιο ουρολοιμώξεων, ιδιαίτερα στις γυναίκες, λόγω της ανατομικής εγγύτητας του ουροποιητικού με το πεπτικό σύστημα. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν από το έντερο στην ουροδόχο κύστη και να προκαλέσουν λοίμωξη. Η λοίμωξη από E. coli συνήθως εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως πόνο κατά την ούρηση, συχνουρία, πόνο στην κοιλιακή χώρα και σε σοβαρές περιπτώσεις πυρετό και ρίγος.

Το κολοβακτηρίδιο μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες επιπλοκές για την υγεία. Επομένως, είναι απαραίτητη η σωστή διάγνωση και θεραπεία από ειδικό γιατρό, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που παρουσιάζονται σοβαρά συμπτώματα ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις.

Η καλή υγιεινή, η επαρκής κατανάλωση νερού και η άμεση αντιμετώπιση των πρώτων συμπτωμάτων μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης από κολοβακτηρίδιο και στην αποφυγή επιπλοκών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα