Συναγερμός στις Υγειονομικές αρχές για την ύποπτη συρροή λοιμώξεων
Ο Επικεφαλής του Κλάδου Μεταδοτικών Νοσημάτων του Κέντρου Προστασίας της Υγείας (CHP) του Υπουργείου Υγείας του Hong Kong, Dr Albert Au, ανακοίνωσε ότι το CHP διεξάγει έρευνα σχετικά με ύποπτη συρροή λοιμώξεων από Escherichia coli που παράγουν τοξίνη Shiga (STEC), στην οποία εμπλέκονται τρεις γιατροί του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Princess Margaret (PMH), με τον έναν από αυτούς να απεβίωσε στις 7 Φεβρουαρίου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πάνω από 89.000 μπουκάλια δημοφιλούς ρινικού σπρέι λόγω παρουσίας βακτηρίων – Πωλείται και στην Ελλάδα
Αφού έλαβαν ειδοποίηση από το Νοσοκομείο στις 10 Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι του CHP, μαζί με εκπροσώπους του Νοσοκομείου και τον Πρόεδρο Λοιμωδών Νοσημάτων του Τμήματος Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKU), καθηγητή Yuen Kwok-yung, πραγματοποίησαν επιθεώρηση του χώρου εργασίας του Ογκολογικού Τμήματος και άλλων εγκαταστάσεων την επόμενη ημέρα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο πρωτοφανής λόγος της ανάκλησης 15 τόνων βουτύρου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται δημοφιλή κράκερς της Mondelez
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 6 προϊόντα κρέατος από τα ράφια των σούπερ μάρκετ λόγω επικίνδυνου βακτηρίου
“Η υπόθεση αφορά τρεις ογκολόγους στο νοσοκομείο. Η αρχική έρευνα αποκάλυψε ότι εμφάνισαν συμπτώματα στις 4, 6 και 10 Φεβρουαρίου αντίστοιχα. Τα συμπτώματα περιελάμβαναν πυρετό, κοιλιακό άλγος και διάρροια. Ένας από αυτούς, ο οποίος είχε τα συμπτώματα στις 4 Φεβρουαρίου, εισήχθη στο PMH για θεραπεία στις 6 Φεβρουαρίου και πέθανε την επόμενη ημέρα.”
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αντιμικροβιακά και απολυμαντικά καθαριστικά: Μήπως η χρήση τους στο σπίτι κάνει κακό αντί για καλό; Τι λένε οι ειδικοί
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή
“Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δοκιμών έδειξαν ότι το δείγμα κοπράνων από ένα από τα τρία προσβεβλημένα άτομα βγήκε θετικό για STEC, ενώ αυτό των άλλων δύο προσβεβλημένων ατόμων (συμπεριλαμβανομένου του αποθανόντος ασθενούς) ήταν αρνητικό. Λαμβάνοντας υπόψη τις κλινικές και επιδημιολογικές πληροφορίες, η CHP πίστευε δοκιμαστικά ότι το σύμπλεγμα μπορεί να σχετίζεται με λοίμωξη STEC”, είπε.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πότε “λήγουν” τα μαξιλάρια;
Οι επιδημιολογικές και περιβαλλοντικές έρευνες του CHP συνεχίζονται. Το CHP θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Νοσοκομειακή Αρχή και το Τμήμα Μικροβιολογίας του HKU για τη διερεύνηση του περιστατικού και τον εντοπισμό της πιθανής πηγής μόλυνσης.
Η PMH έχει ενισχύσει την παρακολούθηση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων μεταξύ του προσωπικού της και ζήτησε από κάθε μέλος του προσωπικού με σχετικά συμπτώματα να παρουσιαστεί αμέσως για εργαστηριακές εξετάσεις. Το PMH έχει επίσης κανονίσει ολοκληρωμένη απολύμανση του χώρου του ογκολογικού ιατρείου.
Γενικά, οι λοιμώξεις από STEC συνδέονται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού, όπως ωμά ή καλά μαγειρεμένα προϊόντα κρέατος, μολυσμένα φρούτα και λαχανικά και μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορεί επίσης να συμβεί άμεση μετάδοση από άτομο σε άτομο μέσω κοπράνων από στοματικής οδού.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες αμφισβητούν και καταγγέλουν μελέτη, που υποστηρίζει ότι το μηλόξυδο βοηθάει στην απώλεια βάρους
Το Κολοβακτηρίδιο (E. coli) και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για την υγεία
Το κολοβακτηρίδιο, ή αλλιώς E. coli, είναι ένα είδος βακτηρίου που ζει φυσιολογικά στο ανθρώπινο έντερο, συμβάλλοντας στη διαδικασία της πέψης. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη του E. coli μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις, ειδικά στο ουροποιητικό σύστημα, αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματος.
Συγκεκριμένα, το E. coli είναι το κύριο αίτιο ουρολοιμώξεων, ιδιαίτερα στις γυναίκες, λόγω της ανατομικής εγγύτητας του ουροποιητικού με το πεπτικό σύστημα. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν από το έντερο στην ουροδόχο κύστη και να προκαλέσουν λοίμωξη. Η λοίμωξη από E. coli συνήθως εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως πόνο κατά την ούρηση, συχνουρία, πόνο στην κοιλιακή χώρα και σε σοβαρές περιπτώσεις πυρετό και ρίγος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να διορθώσω το φαγητό στο οποίο έπεσε πολύ λάδι
Το κολοβακτηρίδιο μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες επιπλοκές για την υγεία. Επομένως, είναι απαραίτητη η σωστή διάγνωση και θεραπεία από ειδικό γιατρό, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που παρουσιάζονται σοβαρά συμπτώματα ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις.
Η καλή υγιεινή, η επαρκής κατανάλωση νερού και η άμεση αντιμετώπιση των πρώτων συμπτωμάτων μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης από κολοβακτηρίδιο και στην αποφυγή επιπλοκών.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.