Δείγματα βιολογικών υγρών δίνουν μια αντικειμενική εικόνα της διατροφής και ίσως φωτίσουν τη σύνδεση με ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αναψυκτικά, τα τυποποιημένα σνακ, τα γλυκά γιαούρτια, ακόμα και το ψωμί του τοστ, έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και κάποιων μορφών καρκίνου. Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες σχετικές μελέτες βασίζονταν σε ερωτηματολόγια, δηλαδή στη μνήμη των συμμετεχόντων για το τι έφαγαν — μια μέθοδος που δεν είναι πάντα αξιόπιστη.
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το αίμα και τα ούρα μπορούν να δείξουν με ακρίβεια πόσο υπερ-επεξεργασμένο φαγητό καταναλώνει ένα άτομο — μια σημαντική εξέλιξη για την κατανόηση της σχέσης αυτών των τροφίμων με σοβαρές ασθένειες. Η ομάδα της επιδημιολόγου Έρικα Λόφτφιλντ από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, ανέλυσε δείγματα αίματος και ούρων από 718 υγιή άτομα ηλικίας 50 έως 74 ετών, τα οποία συμμετείχαν σε μελέτη το 2012–2013. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τη διατροφή τους έως και έξι φορές μέσα σε έναν χρόνο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται δημοφιλής πορτοκαλάδα μετά την καταγγελία καταναλωτή για παρουσία θραυσμάτων γυαλιού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκολάτα Ντουμπάι: Νέα απαγόρευση πώλησης
Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα.
Με τη βοήθεια τεχνικών μηχανικής μάθησης, οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν δείκτη που μετρά την ενεργειακή πρόσληψη από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: κατά μέσο όρο, τα μισά ημερήσια θερμιδικά τους έρχονταν από τέτοια τρόφιμα — με ποσοστά που κυμαίνονταν από 12% έως και 82% μεταξύ των συμμετεχόντων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός για την στροφή των Ευρωπαίων εφήβων σε εξαρτήσεις από ηλεκτρονικά τσιγάρα, φάρμακα και διαδικτυακό τζόγο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να μουλιάζουμε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ; Η επιστημονική εξήγηση πίσω από τη συνήθεια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρέπει να ξεπλένουμε τα ζυμαρικά μετά το μαγείρεμα;
Οι αναλύσεις αποκάλυψαν ότι στα δείγματα ανθρώπων με υψηλή κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων υπήρχαν περισσότερα μεταβολικά υποπροϊόντα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, λιγότεροι δείκτες από φρούτα και λαχανικά, αλλά ακόμα και χημικά που πιθανώς προέρχονται από τη συσκευασία του φαγητού.
Ο δρ. Όλιβερ Ρόμπινσον, μοριακός επιδημιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, σχολιάζει πως η νέα μελέτη είναι σημαντική γιατί “αντιμετωπίζει τα προβλήματα ακρίβειας των παραδοσιακών μεθόδων αξιολόγησης της διατροφής”. Η δυνατότητα να μετρήσουμε αντικειμενικά πόσο υπερ-επεξεργασμένο φαγητό καταναλώνουμε μέσω των βιολογικών μας δειγμάτων, όχι μόνο δίνει μια πιο αξιόπιστη εικόνα για τις διατροφικές μας συνήθειες, αλλά μπορεί και να βοηθήσει στην κατανόηση του πώς ακριβώς αυτές επηρεάζουν την υγεία μας.